Сучасному лікарю і провізору — сучасні знання про хвороби і ліки

27.03.2015

Напередодні науково-практичної конференції «Терапія-2004»

Колись, за радянських часів, у телеглядачів була популярною програма «Очевидне -неймовірне». З повним правом можна сказати, що сьогоднішня ситуація є такою, коли медик і провізор — дві основні фігури, які покликані надавати допомогу хворому, — роз’єднані один від одного на велику відстань. Це факт, і він підпадає під визначення «очевидне». А «неймовірне», тому що це неприродно і не відповідає вимогам часу.Нерідко можна спостерігати таку картину: перехожий на вулиці, побачивши вивіску «Аптека», поквапливо заходить туди і просить: «Дайте мені щось від головного болю». Цю ситуацію можна зрозуміти, адже більшість наших сучасників живе в прискореному ритмі і не має часу, щоб завітати на прийом до лікаря. До того ж, всюдисуща реклама настирливо пропагує ліки від багатьох хвороб, і розгублена в морі цієї рекламної інформації людина кидається до провізора за допомогою. Певно ж, він підкаже, які, на його думку, найбільш ефективні ліки, але при цьому не буде кваліфіковано з’ясовувати показання та можливі протипоказання щодо їх прийому. Зрозуміло, це в компетенції лікаря.

Саме над таким явищем у суспільстві, відсутністю належного взаємозв’язку між практичним лікарем та провізором, замислився фахівець, що мислить широко і неординарно, бо помічає «очевидне — неймовірне» у нашому повсякденному житті, завідувач кафедри внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, доктор медичних наук, професор Юрій Михайлович Мостовий, який запропонував провести науково-практичну конференцію «Терапія-2004: досягнення та перспективи». Ідею Ю. М. Мостового підтримали МОЗ та АМН України. Ця конференція відбудеться 24-25 березня 2004 року в м. Вінниці. Вона пройде під девізом «Сучасному лікарю і провізору — сучасні знання про хвороби і ліки».

Програмою цього форуму передбачено проведення широкого кола заходів: лекції, сателітні симпозіуми, інформаційні повідомлення, які орієнтовані на лікарів та провізорів. На конференції виступатимуть провідні вчені України, Росії, Польщі, Німеччини.

Власне кажучи, це перший проект у державі, у якому інформація одночасно й деференційовано буде надаватися як лікарям, так і провізорам — ключовим фігурам медикаментозного лікування хворих.

До дня відкриття конференції планується вихід у світ довідника-посібника «Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів» (6-те доповненене та перероблене видання), що став одним з найбільш популярних медичних видань країни.

У лекційних програмах, сателітних симпозіумах передбачається висвітлення таких актуальних на сьогодні тем:

  • артеріальна гіпертензія;
  • ішемічна хвороба серця, коронарний синдром, атеросклероз;
  • некоронарогенні захворювання серця;
  • недостатність кровообігу;
  • пневмонія, хронічні обструктивні захворювання органів дихання, алергози;
  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • захворювання шлунка, підшлункової залози, печінки, жовчного міхура;
  • захворювання нирок;
  • захворювання суглобів, остеопороз;
  • захворювання крові;
  • цукровий діабет, захворювання щитовидної залози;
  • психосоматичні розлади в клініці внутрішніх хвороб.

У нагоді учасникам конференції стануть й інформаційно-навчальні повідомлення від представників компаній — виробників ліків, що орієнтовані на лікарів загальної практики та провізорів. Планується висвітлення таких питань:

  • антибактеріальні препарати;
  • антиастматичні, антигістамінні препарати;
  • антигіпертензивні, антиаритмічні, ліпідостабілізуючі засоби, тромболітики;
  • нестероїдні протизапальні засоби, аналгетики;
  • препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • вітаміни, фітотерапія, гомеопатія;
  • лікувальна косметика.

Нестандартний і цікавий характер майбутньої конференції проявиться в тому, що короткі повідомлення об’єднаються в тематичні блоки, кращі з них будуть відзначені аудиторією та журі оргкомітету за такими номінаціями:

  • оригінальні форми подання інформації;
  • високий професіоналізм і лекторська майстерність;
  • краще корпоративне побажання в співпраці з лікарями та провізорами.

Як зазвичай, для учасників конференції організатори пропонують широку культурну програму.

«Медична газета «Здоров’я України» виступає генеральним інформаційним спонсором конференції, матеріали якої будуть висвітлюватися на шпальтах видання.

За додатковою інформацією звертатися за тел.:
(0432) 523-286 — кабінет професора Юрія Михайловича Мостового;
(0432) 432-540 — кабінет доцента Галини Іванівни Томашкевич;
(0432) 461-126 — лабораторія кафедри;
(0432) 463-667 — Галина Іванівна Томашкевич (у вечірній час);
(0432) 523-286 — телефон/факс (цілодобово) для прийому реєстраційних карт учасника конференції.

Е-mail: vindoctor@inbox.ru

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...