Качественный антибиотик — ефективность и безопасность (укр)

27.03.2015

Кількість тяжких внутрішньогоспітальних інфекцій на сьогодні залишається високою, що є причиною високих показників смертності.

Труднощі в лікуванні цієї патології пов’язані з тим, що збудники часто резистентні до багатьох антибактеріальних препаратів.

Для лікування інфекційної патології фахівці призначають різні антибіотики або їх комбінацію для посилення антибактеріального ефекту.

Антибіотики групи цефалоспоринів займають провідне місце в лікуванні інфекцій різної локалізації в умовах стаціонару. Широкий спектр антибактеріальної активності, позитивні фармакокінетичні характеристики, низький рівень токсичності, сумісність з іншими антибактеріальними засобами зумовлюють їх високу ефективність, тому вони є препаратами вибору під час лікування багатьох інфекцій.

Про власний досвід використання антибактеріальних препаратів фірми «Київмедпрепарат» у клінічній практиці розповідає нашому кореспонденту доктор медичних наук, професор Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького Ігор Герич.

Ігор Герич Я займаюся гнійно-септичною хірургією впродовж 20 років. Усі актуальні проблеми нинішньої хірургії так чи інакше пов’язані з інфекцією. І як не парадоксально, стрімкий розвиток кардіохірургії, розроблення малоінвазивних методик, трансплантології фактично був сповільнений через часті інфекційні процеси й ускладнення.

По-перше, внутрішньогоспітальна інфекція — проблема переважно хірургічних установ, супроводжується величезними економічними видатками.

По-друге, гнійно-септичні захворювання не можна вилікувати без застосування антибіотиків, нових схем і принципів лікування.

Існує медичний аспект — глобальний ріст інфекцій, що пов’язано з низкою причин (зниження імунітету різних груп населення), прогрес медичної науки (виживають і виліковуються ті, хто раніше навіть не мав і шансу, збільшення геронтологічної групи).

Слід звернути увагу на зростання кількості інвазивних втручань не лише в хірургії; з’явилися нові складні технології, що підвищують ризик інфікування.

В останні 10 років визначається бурхливий розвиток медичних спеціальностей, які раніше були суто консервативними — терапії, кардіології, психіатрії, на сьогодні інноваційні технології запроваджуються і в цих галузях. Кардіостимулятори, різноманітні катетери, інвазивні інструментальні методи діагностики підвищують ризик генералізованих інфекцій.

Це частково пов’язано з неконтрольованим застосуванням як в медицині, так і в побуті, сільському господарстві медикаментів, що спричинюють імуносупресію, тобто формується замкнуте коло. Відомо, що застосування антибіотиків у лікуванні інфекцій посідає домінантне місце. Нині у світі й в Україні функціонує багато товариств, які пропонують раціональний спосіб застосування, ефективні дози, варіанти і типи алгоритму антибіотикотерапії. Типовий приклад — Асоціація за правильне використання антибіотиків, головою якої в Україні є професор І. Г. Березняков — редактор журналу «Клиническая антибиотикотерапия». Вони намагаються розробляти стандарти, але частина проблеми, на превеликий жаль, винесена за межі медицини. Типовий свіжий приклад: нещодавно у Львівській області в сухому молоці, виготовленому на вітчизняних заводах на експорт у Францію, було знайдено високу концентрацію левоміцетину, який застосовується для запобігання скисання молока.

Ми всі, як споживачі, вживаємо ці продукти, які впливають на нашу мікрофлору, що призводить до селекції штамів-мутантів. Для мене свого часу був відкриттям той факт, що в США пропорція антибіотиків, які використовуються в медицині, є абсолютно непорівняльною із тією, що використовується в садівництві, господарстві. У Росії ситуація ідентична.

В останні роки виникла нова проблема — антибіотикорезистентність. На мій погляд, антибіотики вітчизняного виробництва некоректно порівнювати з їх зарубіжними аналогами, бо клінічна дія їх майже однакова. Спеціаліста цікавлять якість, безпечність, кінцевий ефект, а саме: позитивний результат вирішення тієї чи іншої інфекційної або терапевтичної проблеми за допомогою препарату.

Неабияке значення має і якість конкретного фармацевтичного засобу. Наша розмова присвячена ефективності вітчизняних антибактеріальних препаратів, зокрема тих, які випускає «Київмедпрепарат».

Окрім ефективності, якості й безпечності антибіотик обов’язково повинен бути економічно доступним для більшості хворих.

У нашій лікарні ми проводили клінічне дослідження антибіотиків виробництва ВАТ «Київмедпрепарат», які застосовуються під час лікування інфекцій, а зокрема, гнійно-септичних патологій. Ми не ставили собі за мету порівнювати ефективність вітчизняних цефалоспоринів з аналогічними препаратами іншого виробництва, а просто вивчали клінічну, бактеріологічну ефективність, переносимість та безпечність препарату для пацієнтів.

Наш досвід і практична апробація у відділеннях лікарні вітчизняних антибактеріальних цефалоспоринів, які випускає «Київмедпрепарат», показали, що вони є досить ефективними. Тобто рівень клінічної, бактеріальної ефективності й біодоступності повністю відповідає вимогам, що пред’являються до цих лікарських засобів, і ми підтверджуємо цей загальновизнаний факт.

Під час проведення клінічного дослідження ми використовували такі препарати: Амікацин-КМП, Цефоперазон-КМП, Цефтазидим-КМП.

Завдяки досвіду клінічної апробації нами виявлено такий феномен. Відомо, що майже кожний спеціаліст, як правило, має свою відпрацьовану схему лікування і до включення в неї нових препаратів ставиться не зовсім схвально. У цьому випадку реклама не спрацьовує. Лише практичний досвід колег, а часом і особиста участь у проведенні клінічних досліджень, може переконати в тому, що використання цих препаратів є доречним.

Ірина Володимирівна Микичак Розмову продовжує головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні Ірина Володимирівна Микичак.

— Наша клінічна лікарня існує вже понад 50 років. За цей час вона стала справжньою школою підготовки лікарів педіатричного напряму. Її вихованців знають не тільки за межами області, а й за межами України. Щороку в клініці лікуються понад 60 тисяч дітей, у лікарні функціонує 420 ліжок. Значний потік хворих з патологією шлунково-кишкового тракту, захворюваннями нирок, серцево-судинної системи, патологією ЛОР-органів та зору, алергічною патологією. Функціонують вузькоспеціалізовані відділення — дитячої хірургії, травматології, оториноларингології, офтальмології, торакальної хірургії, реанімації та інтенсивної терапії, хірургії новонароджених. Працівники нашого медичного закладу вдень і вночі рятують наших маленьких громадян, віддають їм тепло своїх сердець, турботу, вміння. Вони справжні патріоти своєї лікарні, безмежно люблять свою роботу.

— Які захворювання найчастіше реєструються в лікарні, наскільки широкий спектр використання антибактеріальної терапії?

— Враховуючи структуру дитячої захворюваності, слід зазначити, що захворювання органів дихання посідають перше місце серед усіх інших патологічних станів. Переважна більшість наших пацієнтів (82%) — діти з сільської місцевості, віддалених районів області. Але спектр використання антибактеріальної терапії досить широкий. Можу сказати, що з дитячими інфекціями в широкому розумінні цього поняття ми контактуємо кожний день.

Серед основних завдань лікарні — боротьба з інфекційними захворюваннями, профілактика внутрішньолікарняних інфекцій.

Фахівці нашої лікарні великого значення надають профілактиці антибіотикорезистентності шляхом розробок нових протоколів лікування, постійно змінюючи й удосконалюючи їх.

Яким чином ми намагаємося вирішити проблему внутрішньогоспітальної інфекції? На сьогодні існує величезний арсенал лікарських засобів для боротьби з інфекційними захворюваннями, основне місце серед них посідають антибіотики.

Зауважу, що фахівці нашої лікарні вважають себе патріотами національного виробника, оскільки основна маса медикаментів, з якими ми працюємо, на 80% — вітчизняного виробництва. Ми намагаємося закуповувати й використовувати найновіші препарати. Фармацевтичні підприємства, які працюють у нашій державі, у змозі забезпечити медикаментами значну кількість клінік, у тому числі спеціалізовані стаціонари, куди госпіталізують з приводу найбільш серйозних інфекційних захворювань.

Серед фармацевтичних підприємств України ми особливо виділяємо «Київмедпрепарат», тому що ліки, які вони випускають, якісні, нічим не відрізняються від своїх зарубіжних аналогів, ефективні й дуже добре зарекомендували себе в лікуванні різних інфекційних захворювань.

У клінічній практиці ми широко використовуємо Цефазолін-КМП, Цефтріаксон-КМП, Цефоперазон-КМП, Ампісульбін-КМП, Цефотаксим-КМП. Вони дійсно є дуже ефективними, про що свідчить чотирирічний клінічний досвід.

Ми не бачимо принципової різниці при використанні антибіотиків ВАТ «Київмедпрепарат» та аналогічних препаратів зарубіжного виробництва. Вітчизняні ліки більш доступні за ціною, а в сучасній медицині при нашому вкрай обмеженому фінансуванні це досить суттєво. Правильно за показаннями підібраний курс лікування у дітей має бути достатньо короткий.

У реанімаційних відділеннях нашої клініки знаходяться діти з важкою гнійною патологією, септичними станами, остеомієлітами, вродженими інфекціями, які ефективно лікуються вітчизняними антибіотиками. Безперечно, фахівці зацікавлені в тому, щоб асортимент антибактеріальних препаратів виробництва ВАТ «Київмедпрепарат» розширювався, змінювалися форми випуску.

— Основною побічною дією антибіотиків є дисбактеріоз. Яким чином можна уникнути його розвитку?

— Призначаючи антибіотики, ми намагаємося зважати на те, як дитина харчується. Збалансований багатий вітамінами раціон харчування має позитивний вплив як на профілактику ускладнень від антибіотикотерапії, так і на швидке одужання дитини. Дисбактеріоз, як правило, виникає на фоні неправильно обраної схеми лікування. І тому перший крок лікаря у подоланні тієї чи іншої інфекційної патології — правильно, протокольно призначена ант ибіотикотерапія. Тому перш за все їх можна застосовувати в дітей. Адже в арсеналі лікарських засобів переважають ін’єкційні форми, а маленькі пацієнти, як правило, бояться подібних маніпуляцій. Окрім того, за такий короткий курс лікування не виникає звикання до препарату, ризик побічних дій (дисбактеріоз, грибкові ускладнення) низький. Чітка політика нашої лікарні — не зловживати антибіотиками. Якщо є можливість — уникнути антибіотикотерапії. Якщо виникає така необхідність, ми призначаємо той антибіотик, який є дійсно ефективним і безпечним. На фоні антибіотикотерапії ми призначаємо препарати-пробіотики, які підтримують кишкову флору, а також вітамінотерапію.

Тобто комплексне лікування запобігає розвитку побічних ефектів від вживання антибіотиків.

Я хочу підкреслити, що, як правило, перед початком антибактеріальної терапії проводяться тести для визначення чутливості мікроорганізмів. Це дає можливість правильно підібрати терапію і препарат, який потребує хворий перш за все, з урахуванням індивідуальних особливостей.

На завершення хотілося б сказати, що для такої великої лікарні, як наша, показовим є обсяг медикаментів, які ми призначаємо. Я хочу привести наступні показники: щорічно ми робимо нашим пацієнтам близько 50-70 тисяч ін’єкцій антибіотиків ВАТ «Київмедпрепарат».

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

15.04.2024 Неврологія Діагностика та лікування когнітивних розладів

Проблема когнітивних розладів є однією з найважливіших у сучасній клінічній медицині. Це зумовлено не тільки збільшенням частки людей старшого віку серед населення, а й посиленням ролі стресу та інших патогенетичних чинників. У березні відбувся семінар «Академія сімейного лікаря. Біль в грудній клітині. Алгоритм дій сімейного лікаря та перенаправлення до профільного спеціаліста», у якому прийняли участь провідні вітчизняні науковці і фахівці різних галузей. У рамках заходу професор кафедри військової терапії Української військово-медичної академії Міністерства оборони України, кандидат медичних наук Мар’яна Миколаївна Селюк представила доповідь «Війна та когнітивні порушення. Причина чи наслідок? Як вирішити проблему?». Подаємо огляд цієї доповіді у форматі «запитання – ​відповідь»....

15.04.2024 Онкологія та гематологія Сучасні підходи до лікування гострої лімфобластної лейкемії у дітей і дорослих

Гостра лімфобластна лейкемія (ГЛЛ) є найпоширенішим онкогематологічним захворюванням у дітей і складає значну частку серед лейкемій у дорослих. Незважаючи на значні успіхи в лікуванні ГЛЛ у дітей, де рівень виліковності сягає 90%, результати терапії у дорослих залишаються незадовільними. У рамках науково-практичної конференції з міжнародною участю «Діагностика та лікування гематологічних захворювань: підведення підсумків 2023 року» (15-16 грудня 2023 року) проведено секцію, присвячену ГЛЛ....

12.04.2024 Гастроентерологія Дієта для покращення репродуктивного здоров’я

Відтворення майбутнього здорової нації – один з найважливіших сенсів існування теперішнього покоління. День боротьби з ожирінням нагадує нам про поширеність цього проблемного явища і важливість попередження його наслідків. Ожиріння може мати вплив на різні аспекти здоров'я, включаючи репродуктивне....

12.04.2024 Онкологія та гематологія Стратегії мінімізації ризиків та керування ускладненнями при лікуванні хронічної лімфоцитарної лейкемії

Хронічна лімфоцитарна лейкемія (ХЛЛ) залишається актуальною проблемою сучасної онкогематології. Незважаючи на певні досягнення в терапії, ХЛЛ є невиліковним захворюванням. Стандартна хіміотерапія не забезпечує стійкої відповіді, а трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин можлива лише для окремої когорти пацієнтів. Тому пошук нових підходів до терапії ХЛЛ, зокрема таргетної, є нагальним завданням. ...