Лактулоза: сучасні переваги застосування в практиці гастроентеролога

02.04.2017

Статья в формате PDF.

Лактулоза (4-О-бета-D-галактопіранозил-D-фруктоза) – синтетичний дисахарид, який синтезується з лактози шляхом її хімічної ізомеризації і складається із залишків молекул фруктози та галактози. У промислових масштабах лактулозу почали виробляти ще у 1960 р., і вже понад 50 років вона успішно застосовується в клінічній практиці, у першу чергу – при лікуванні пацієнтів з хронічними запорами. Сьогодні цей препарат не тільки не втратив своєї актуальності у світовій гастроентерологічній практиці, а й істотно розширив сферу клінічного використання: лактулоза призначається як при запорах у дорослих та дітей, так і при ускладненому перебігу захворювань печінки (зокрема, з метою профілактики й лікування печінкової енцефалопатії), при дисбіозі кишечника, гіперхолестеринемії, інтоксикаціях різної етіології та ін. Це стало можливо завдяки притаманним лактулозі перевагам, передусім – завдяки переконливо доведеній клінічній ефективності та високому профілю безпеки. Але про все по черзі…

Історія відкриття лактулози та притаманних їй клінічних ефектів є досить цікавою. Вперше вона була описана ще в 1929 г. Montgomery та Hudson під назвою «лактокетоза» (E. Montgomery, C.S. Hudson, 1929), а вже у 1948 р. австрійський педіатр Ф. Петуелі (F. Petuely), який вивчав проблему диспепсії в маленьких дітей, виділив лактулозу з жіночого грудного молока. Він встановив, що саме лактулоза активує істотний ріст кишкової лакто- та біфідофлори у дітей, які отримують грудне молоко або збагачені лактулозою продукти дитячого харчування. Саме за ці корисні властивості дослідник назвав лактулозу «біфідус-фактором», а згодом у 1959 р. у спільній роботі з F. Mayerhofer описав її як «ідеальний послаблюючий засіб» для дітей молодшого віку. З того часу почалося інтенсивне вивчення лактулози й було проведено багато наукових досліджень, які дозволили остаточно зрозуміти механізм її дії.

Згідно з АТС-класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, лактулоза належить до фармакотерапевтичної групи осмотичних проносних засобів.

Встановлено, що лактулоза не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, практично не всмоктується та в незміненому вигляді потрапляє до товстого кишечника, де стає субстратом для бактерій, які гідролізують її до коротколанцюгових жирних кислот (молочної, масляної, оцтової тощо).

Завдяки цьому в товстому кишечнику реалізуються такі фізіологічні ефекти, як зниження рН та закономірне посилення перистальтики, а також підвищення осмотичного тиску в просвіті кишечника, що супроводжується затримкою води, збільшенням об’єму кишкового вмісту та прискоренням його пропульсивного транзиту. Таким чином, лактулоза діє виключно в просвіті товстого кишечника та не спричиняє системних ефектів, що стає запорукою високого профілю безпеки цього препарату.

Подальші численні клінічні дослідження з вивчення лактулози переконливо довели її високу ефективність у лікуванні та профілактиці низки захворювань травної системи в дітей та дорослих, а також стимулювали активне застосування цієї речовини як у фармацевтичній, так і в харчовій промисловості (О.С. Шифрин, 2010) – зокрема, при виробництві молочних продуктів (йогурти з лактулозою) та спеціальних молочних сумішей для дієтичного харчування дітей з функціональними запорами.

Наразі на фармацевтичному ринку України представлено декілька препаратів лактулози, і призначаючи пацієнтові той чи інший з них, гастроентеролог повинен враховувати також якість лікарського засобу та його цінову доступність для пацієнтів при курсовому лікуванні. З цієї точки зору на особливу увагу заслуговує препарат Нормолакт, який випускається у формі сиропу.

Нормолакт має без перебільшення європейську якість: цей препарат випускається ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» із сировини, яка постачається на підприємство всесвітньо відомим фармацевтичним виробником – австрійською компанію Fresenius Kabi Austria GmbH («Фрезеніус Кабі Австрія ГмбХ»).

При цьому важливо знати, що синтез лактулози відбувається безпосередньо на заводах цієї компанії, а в Україну зазначений лікарський засіб постачається вже у вигляді так званого in bulk – нефасованої фармацевтичної продукції, яка призначена для остаточного виробництва готового лікарського засобу. Таким чином, в Україні на виробничих потужностях ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» фактично здійснюється лише фасування препарату у флакони (100 та 200 мл), а також кінцева упаковка та нанесення відповідного маркування. З моменту своєї появи на фармацевтичному ринку України у 2012 р. сироп Нормолакт все ширше застосовується вітчизняними гастроентерологами, і його переваги вже оцінили десятки тисяч українських пацієнтів.

Нормолакт – ефективний та безпечний послаблюючий засіб

Однією з найважливіших сфер клінічного застосування препарату Нормолакт безперечно є лікування хронічних запорів різної етіології в пацієнтів усіх вікових категорій, у тому числі дітей 1-го року життя та людей літнього і старечого віку. Запором вважається затримка спорожнення кишечника більш ніж на 48-72 год, що супроводжується утрудненням акту дефекації, відчуттям неповного спорожнення кишечника з виділенням малої кількості (менше 100 г) твердого калу (I чи II типи за Бристольською шкалою). У розвинених країнах частота запору в популяції складає від 10 до 17-19% (Л.Б. Лазебник и соавт., 2011; J. Tack et al., 2011; P. Pare et al., 2013). Як відомо, проблема запору стає більш актуальною з віком – серед осіб >60 років він зустрічається у 50-60% (S. Singh et al., 2010), а жінки страждають від запорів значно частіше, ніж чоловіки, в усіх вікових групах (S. Walter et al., 2002; Н.Н. Руденко и соавт., 2013).

У структурі запорів домінують функціональні запори, за яких проведене об’єктивне обстеження не виявляє зв’язку з відомими генетичними, структурними чи іншими змінами кишечника. Згідно із сучасними уявленнями, механізм розвитку функціонального запору пов’язаний з порушеннями цереброінтестинальної взаємодії, наслідком яких є розлади моторної функції товстого кишечника у вигляді його інертності та сповільнення кишкового транзиту. Розвитку хронічного функціонального запору сприяють аліментарні та психогенні чинники, а також рефлекторні порушення, які можуть виникати за наявності супутньої патології функціонально пов’язаних з кишечником органів травлення (шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура і протоків, підшлункової залози та ін.). Однак слід пам’ятати, що запор може бути клінічною маніфестацією метаболічних розладів (цукровий діабет, гіпотиреоз, гіперкальціємія), неврологічної патології та обструктивних кишкових захворювань, а також асоціюватися з прийомом різних медикаментів (С.С. Вялов, 2015). У будь-якому разі пріоритетним завданням гастроентеролога є виявлення запору під час збору анамнезу в усіх пацієнтів, що звертаються до нього за консультацією (незалежно від її безпосереднього приводу та скарг, що активно висловлюються), і відповідне подальше клінічне обстеження та лікування.

На жаль, немедикаментозні заходи, що застосовуються як базисне лікування хронічних запорів (зокрема, дієтотерапія та модифікація стилю життя), є ефективними далеко не у всіх пацієнтів, і тому дуже часто виникає необхідність у призначенні тих чи інших послаблюючих засобів: стимулюючих препаратів, осмотичних послаблюючих, об’ємних послаблюючих, розм’якшувачів калу, препаратів, що стимулюють позиви до дефекації, та ін. Однак далеко не всі з них можуть використовуватись у дітей раннього віку, пацієнтів старечого віку, у період вагітності та лактації, а також за наявності певних супутніх захворювань внутрішніх органів та центральної нервової системи. У цьому контексті на особливу увагу заслуговують осмотичні послаблюючі засоби, які діють, підсилюючи еволюційно сформовані в людини фізіологічні механізми та відновлюючи змінену при запорі чутливість рецепторів товстого кишечника. Безпечним представником високоефективних осмотичних послаблюючих засобів є Нормолакт. Оскільки лактулоза не всмоктується та не метаболізується, вода й електроліти залишаються в просвіті кишечника і збільшують об’єм кишкового вмісту. Нормолакт не викликає звикання, посилює перистальтику та допомагає відновити природні позиви на дефекацію. Послаблюючий ефект лактулози досягається через 24-48 год після перорального прийому, що зумовлено часом її транзиту до товстого кишечника. На фоні лікування лактулозою збільшується частота дефекації та пом’якшується консистенція калу (H. Lee-Robichaud et al., 2010).

Слід зазначити, що останніми роками лікарі все частіше обирають лактулозу як послаблюючий засіб, який не тільки не порушує еубіоз кишечника, але й сприяє нормалізації кишкової мікрофлори. J. Boisson ще у 1991 р. продемонстрував, що лактулоза може одразу замінити прийом подразнювальних послаблюючих засобів без розвитку «синдрому відміни». Ефективність лактулози як послаблюючого засобу була доведена у низці клінічних досліджень за участю пацієнтів з первинним функціональним запором та пацієнтів із синдромом подразненого кишечника, що супроводжується запорами (A. Bove et al., 2012; О.С. Шифрин, 2010). Пацієнтам із запором лактулоза може призначатися як у вигляді монотерапії, так і (за необхідності) у комбінації з послаблюючими засобами інших фармакотерапевтичних груп. Завдяки ефективності, високому профілю безпеки та додатковому пребіотичному ефекту у вигляді нормалізації складу кишкової мікрофлори лактулоза може розглядатися як препарат вибору для лікування хронічного запору.

Нормолакт – ефективне рішення при дисбіозі кишечника

Дисбіоз кишечника як вторинний синдром розвивається при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту та інших органів і систем організму. Невід’ємною складовою комплексного лікування дисбіотичних порушень різної етіології є застосування пробіотиків та пребіотиків – не засвоюваних інгредієнтів, які стимулюють збільшення кількості лакто- та біфідобактерій у кишечнику й таким чином сприяють нормалізації якісного складу кишкової мікрофлори. Наразі одним з найбільш вивчених біфідо- та лактогенних пребіотиків є саме лактулоза, яка вибірково стимулює ріст корисної мікрофлори, знижує рН в кишечнику та поліпшує метаболізм вуглеводів (И.Г. Федоров и соавт., 2012). Отже, пребіотичні властивості лактулози, що входить до складу препарату Нормолакт, доцільно використовувати при лікуванні пацієнтів з гастроентерологічною патологією, що супроводжується дисбіозом кишечника.

Препарат першої лінії при печінковій енцефалопатії

Нормолакт показаний до застосування в пацієнтів з такими ускладненнями захворювань печінки, як печінкова енцефалопатія, печінкова недостатність, печінкова кома й прекома, а також цироз печінки з тенденцією до гіперамоніємії. Сьогодні лактулоза посідає чільне місце в лікуванні печінкової енцефалопатії будь-якої стадії як препарат першої лінії (рівень доказовості А). Крім того, лактулоза активно застосовується і для профілактики печінкової енцефалопатії. Лактулоза знижує рівень утворення аміаку бактеріями за рахунок пригнічення росту протеолітичної мікрофлори, інгібує розкладання сечовини бактеріями та модифікує бактеріальний ріст, сповільнюючи розкладання білку (М.Б. Осипенко и соавт., 2015). При печінковій енцефалопатії, печінковій комі та прекомі Нормолакт призначають у початковій дозі для дорослих 30-45 мл 3-4 рази (90-180 мл на добу). Підтримувальна доза встановлюється залежно від індивідуальної реакції, при цьому критерієм ефективності препарату є досягнення 2-3 м’яких випорожнень на добу.

У центрі уваги лікарів – високий профіль безпеки лактулози

Сьогодні лактулоза справедливо вважається одним із найбільш безпечних послаблюючих засобів. За весь час її застосування у світі не було отримано жодних доказів наявності в лактулози мутагенних, генотоксичних чи тератогенних властивостей (P. Pare, 2011; Е.В. Лузина, 2014). В інструкції до медичного застосування препарату Нормолакт звертає на себе увагу дуже короткий перелік протипоказань, що містить лише 3 пункти – підвищену чутливість до препарату, галактоземію та кишкову непрохідність. Можливість широкого застосування лактулози в лікуванні запорів зумовлена фізіологічним механізмом її дії та доведеним високим профілем безпеки, завдяки чому Нормолакт має статус безрецептурного лікарського засобу та може призначатися навіть дітям віком до 1 року (у відповідному дозуванні). Нормолакт також офіційно дозволений для застосування під час вагітності та лактації, тобто в ті фізіологічні періоди життя жінок, коли актуальність проблеми запору закономірно зростає.

 

Підготувала Олена Терещенко

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

18.04.2024 Гастроентерологія Можливості терапевтичної корекції метаболічноасоційованої жирової хвороби печінки: фокус на комбінацію адеметіоніну та глутатіону

Метаболічноасоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з найактуальніших проблем сучасної гепатології та внутрішньої медицини в цілому. Стрімке зростання поширеності ожиріння та цукрового діабету (ЦД) 2 типу в популяції призвело до істотного збільшення кількості хворих на МАЖХП, яка охоплює спектр патологічних станів від неускладненого стеатозу до алкогольної хвороби печінки та цирозу, що розвиваються на тлі надлишкового нагромадження ліпідів у гепатоцитах. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Маастрихтський консенсус VI щодо лікування інфекції Helicobacter pylori: фокус на стандартну потрійну терапію

Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) офіційно визнана інфекційним захворюванням і включена до Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) 11-го перегляду, тому рекомендовано лікувати всіх інфікованих пацієнтів. Проте, зважаючи на широкий спектр клінічних проявів, пов’язаних із гастритом, викликаним H. pylori, лишаються специфічні проблеми, які потребують регулярного перегляду для оптимізації лікування. ...

12.04.2024 Гастроентерологія Дієта для покращення репродуктивного здоров’я

Відтворення майбутнього здорової нації – один з найважливіших сенсів існування теперішнього покоління. День боротьби з ожирінням нагадує нам про поширеність цього проблемного явища і важливість попередження його наслідків. Ожиріння може мати вплив на різні аспекти здоров'я, включаючи репродуктивне....

04.04.2024 Гастроентерологія Роль порушень маркерів запалення, оксидантно-протиоксидантного, протеїназно-інгібіторного гомеостазу, показників холестеринового обміну при остеоартрозі у поєднанні з метаболічним синдромом

Вивчення клініко-патогенетичних особливостей поєднаного перебігу остеоартрозу (ОА) у хворих із метаболічними розладами, які характеризують перебіг метаболічного синдрому (МС), зокрема цукровим діабетом (ЦД) 2 типу, ожирінням (ОЖ), артеріальною гіпертензією (АГ), є актуальним, оскільки це пов’язано з неухильним збільшенням розповсюдженості цього захворювання, недостатньою ефективністю лікування, особливо за коморбідності з іншими захворюваннями, які патогенетично пов’язані з порушеннями метаболічних процесів. ...