Кашель у дітей – як і чим лікувати? Головна сторінка теми

Кашель у дітей – як і чим лікувати?

02.02.2016

Кашель є найбільш поширеним симптомом захворювань дихальних шляхів у дітей, особливо в осінньо-зимовий період. Провідними причинами кашлю є респіраторні інфекції, звичайна застуда, синусит, кислотний рефлюкс і бронхіальна астма. Кашель може значно погіршувати стан дитини, особливо молодшого віку, чинити виражений негативний вплив на самопочуття, викликаючи значну тривогу у батьків [1].

Враховуючи актуальність проблеми кашлю у дітей, медичний портал «Здоров’я України – Інфомедіа» підготував цикл публікацій, в якому буде розглянуто останні міжнародні і українські рекомендації з діагностики і лікування захворювань, що супроводжуються кашлем у дітей, проведено порівняльний аналіз ефективності і безпечності педіатричних засобів, представлено випадки з клінічної практики лікарів.

Запрошуємо педіатрів, терапевтів і сімейних лікарів ознайомитися з сучасними підходами до лікування захворювань дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем, у пацієнтів дитячого віку та поділитися власним досвідом обстеження і призначення лікарських засобів. Найцікавіші випадки з клінічної практики можна надсилати на електронну адресу infomedia@health-ua.com. За Вашої згоди вони можуть бути розміщені на порталі «Здоров’я України – Інфомедіа» www.health-ua.com.

Партнер рубрики – сироп солодки кореня виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», єдиний* сироп кореня солодки, що не містить спирту і може призначатись дітям починаючи від 1 року

Кашель – своєрідна захисна реакція, за допомогою якої організм звільняє дихальні шляхи від мокротиння і мікроорганізмів. Слід зауважити, що відходження мокротиння у малюків проходить важче, ніж у дорослих. Застій слизу в бронхах може призвести до розвитку вогнищ запалення, в яких накопичуються хвороботворні бактерії. Даний процес може призвести до небезпечних ускладнень і затягнути процес реабілітації. Саме тому одним з найважливіших завдань при лікуванні кашлю стає полегшення відходження мокротиння. Лікування передбачає використання муколітичних препаратів, які можна розподілити на дві групи: рослинні і синтетичні. Однією з переваг рослинних препаратів є біологічне споріднення між активними речовинами рослин і фізіологічно активними речовинами організму. Серед великої кількості рослинних лікарських засобів особливої уваги заслуговує сироп кореня солодки завдяки своїм унікальним протизапальним и муколітичним властивостям.

NB! Мета фармакологічного впливу при кашлі – знизити в’язкість мокротиння, полегшити його відходження. Не варто самостійно (без консультації лікаря) приймати протикашльові препарати, що погіршують евакуацію респіраторного секрету, особливо на ранніх стадіях захворювання. Полегшити стан малюка і скоріше видужати допоможе сироп кореня солодки.

На сьогодні препаратом солодки, який ефективно застосовується при кашлі у дітей з 1 року, є кореня солодки сироп із серії «Ліки ведмедика БО» виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ». Сиропи кореня солодки інших виробників дозволені до застосування тільки з 12 років. За рекомендацією науково-дослідної лабораторії ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» у 2012 році значно змінив технологію виробництва цього препарату, що дало змогу оптимізувати його склад, в першу чергу для найменших дітей, вилучивши етиловий спирт зі складу сиропу. Завдяки цим змінам сироп кореня солодки, що має унікальні протизапальні властивості, може застосовуватися у дітей з 1 року [2].

З початку вересня 2015 р. у виробництві сиропу солодки використовується сухий екстракт кореня солодки власного виробництва (ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ»), процес отримання сировини дає змогу уникнути карамелізації цукрових речовин солодки і максимально зберегти біологічно активні речовини в неспотвореному, природному вигляді, забезпечуючи відсутність нехарактерного карамельного смаку. Отриманий сухий екстракт має високий ступінь чистоти і високий вміст 18β-гліциризинової кислоти, яка є активним компонентом екстракту і забезпечує фармакологічну ефективність сиропу.

Назва солодки Glycyrrhiza в перекладі з грецької означає «солодкий корінь». Терапевтичне використання солодки сягає часів Римської імперії. Грецький лікар Гіппократ (460 р. до н.е.) і ботанік Теофраст (371 р. до н.е.) звеличували якості солодки, римський натураліст Пліній Старший (23 р. н.е.) рекомендував її як відхаркувальний і вітрогінний засіб. У китайській трав’яній медицині солодка також займає чільне місце. На даний момент корінь солодки широко використовується в медицині і харчовій промисловості багатьох країн світу, в тому числі країнах ЄС та США. Коріння і кореневища солодки містять гліциризин – калієву і кальцієву солі глициризинової кислоти. Також у цій рослині знайдено 27 різних флавоноїдів (ліквіритин, ізоліквіритин, лакризид та ін.), аскорбінову кислоту, ефірні масла, камеді, смоли, аспарагін. Завдяки вмісту великої кількості біологічно активних речовин солодка забезпечує комплексний терапевтичний вплив при лікуванні захворювань дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем і утрудненим відходженням мокротиння, таким чином допомагаючи подолати недугу.

Основні фармакологічні властивості сиропу кореня солодки

  • Гліциризинова кислота і сапоніни мають відхаркувальну дію, підвищуючи секрецію бронхіальних залоз і посилюючи рухову активність миготливого епітелію в трахеї і бронхах. Розрідження мокротиння і полегшення його елімінації з дихальних шляхів перешкоджають запаленню.
  • Завдяки флавоноїдним сполукам, які чинять спазмолітичну дію на непосмуговані м’язи бронхів, покращується прохідність дихальних шляхів, полегшуються дихання і відкашлювання.
  • Вміст речовин, близьких за своєю будовою і дією до стероїдних гормонів, які виробляються корковим шаром надниркових залоз, надає солодці потужних протизапальних властивостей, що дає змогу налагодити функціонування клітини завдяки нормалізації проникності судинної стінки і зменшенню вивільнення медіаторів запалення.

Таким чином, завдяки комплексному фармакологічному впливу і можливості застосування у дітей з 1 року сироп кореня солодки із серії «Ліки ведмедика БО» є ефективним і безпечним лікарським засобом, що допомагає полегшити кашель у дитини і прискорити одужання.

* Єдиний із зареєстрованих сиропів кореня солодки в Україні (на 01.09.2015) не містить спирту та застосовується у дітей від 1 року.

Література

1. Worrall G. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011 Mar; 57 (3): 315-318.

2. http://vedmedikbo.com.ua/instructions/show/label/solodka