Оновлені рекомендації ВООЗ та EMA підтверджують відсутність сучасних наукових доказів проти використання ібупрофену для лікування симптомів COVID‑19

23.03.2020

Виробнику Нурофєн®, компанії Reckitt Benckiser, відомо про нещодавні публікації в соціальних медіа, які викликають занепокоєння щодо використання стероїдів і нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), включно з ібупрофеном, для полегшення симптомів COVID‑19.

Наразі не існує підтверджених наукових доказів, що пов’язують використання безрецептурного ібупрофену із загостренням перебігу COVID‑19.

У своєму зверненні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтвердила (https://www.facebook.com/WHO/posts/2993742374004459), що:

  • на основі наявної на поточний момент інформації не надає рекомендацій проти застосування ібупрофену;
  • консультується з лікарями, які лікують пацієнтів із COVID‑19, і не має від них повідомлень про будь-які негативні ефекти ібупрофену, крім уже відомих побічних явищ, що обмежують його використання в певних груп пацієнтів.

У настановах Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) зазначається, що «нині немає наукових доказів, які встановлювали б зв’язок між ібупрофеном і погіршенням стану при COVID‑19». Повна заява EMA доступна за посиланням: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-antiinflammatories-covid‑19 і містить такі пункти.

  • Розпочинаючи лікування лихоманки або болю при COVID‑19, пацієнти та медичні працівники повинні розглянути всі доступні варіанти лікування, включно з параце‑ тамолом і НПЗП.
  • Відповідно до національних рекомендацій ЄС щодо лікування, пацієнти та медичні працівники можуть продовжувати використовувати НПЗП (наприклад, ібупрофен) відповідно до затвердженої інформації про продукт.
  • Наразі немає причин, щоб пацієнти, які приймали ібупрофен, перервали лікування, виходячи з вищезазначеного. Це особливо важливо для пацієнтів, які приймають ібупрофен або інші НПЗП при хронічних захворюваннях.

Безпека споживачів є нашим найголовнішим пріоритетом. Ібупрофен – це добре вивчена та широко відома діюча речовина, яка протягом багатьох років безпечно використовується проти жару та болю й уже понад 30 років доступна як безрецептурний лікарський засіб.

Як і для будь-яких інших ліків, ми нагадуємо нашим споживачам про необхідність уважно читати інструкції для медичного застосування лікарських засобів та дотри‑ муватися їх. У разі виникнення додаткових запитань проконсультуйтеся з лікарем.

Як відповідальна та науково-орієнтована компанія, ми співпрацюємо з відпо‑ відними органами охорони здоров’я й обіцяємо передавати будь-яку додаткову інформацію, необхідну для безпечного використання нашої продукції.

У разі потреби ви можете звернутися на гарячу лінію: +380800300338 або написати на адресу: UkraineDSO@rb.com

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....