За 2019 рік в Україні зареєстрували 839 нових ліків у новому, більш прозорому, форматі

02.04.2020

За 2019 рік Державний експертний центр (ДЕЦ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України зареєстрував на 10% більше нових ліків, ніж у 2018-му, й істотно скоротив заборгованість перед заявниками по розгляду документів: до 90% за окремими напрямами (наприклад, експертиза безпеки). Це стало можливим завдяки запуску нового формату роботи із заявниками – сервісного центру – та впровадження низки електронних послуг. За перший рік роботи сервісний центр прийняв близько 50 тис. відвідувачів – виробників ліків та їхніх представників.

«Минулого року ми працювали над тим, щоб зробити послуги ДЕЦ зручнішими та прозорішими. Відкрито сервісний центр, завдяки якому процеси реєстрації, перереєстрації та внесення змін у реєстраційні документи стали більш дружніми до виробника. Ми також продовжуємо вдосконалювати електронні канали комунікації. Наприклад, у заявників з’явилася можливість надавати в цифровому форматі звіти про побічні реакції на ліки. Для заявників за напрямом клінічних випробувань розроблено електронну систему «Візуалізація». Тепер виробники та спонсори, які хочуть провести клінічні випробування ліків в Україні, можуть онлайн відстежувати всі етапи розгляду поданих документів. Усі ці зміни – кроки на шляху до повного переходу на електронний документообіг», – розповіла Тетяна Думенко, директор ДЕЦ МОЗ України.

Сервісний центр обслуговує заявників як за напрямом реєстрації, так і за напрямом клінічних випробувань ліків. Із заявником тепер працює оператор, завдяки чому експерти позбавилися тягаря прийому документів і консультування заявників, а з впровадженням електронної заявки на зміни до свідоцтва про реєстрацію ліків (таких звернень у ДЕЦ обробляють найбільше) експерти більше не мають переносити дані з паперових форм. Це істотно (на 40%) збільшило час, який експерти можуть приділити власне експертизі, та зробило процес зручнішим для заявника, який тепер може подавати документи в міру їх готовності.

Завдяки покращенню взаємодії із заявниками у 2019 році погоджено для проведення в Україні найбільшу з 2012-го кількість міжнародних клінічних випробувань – 210. Наразі до 20 тис. українських пацієнтів можуть бути залучені до клінічних випробувань, а отже, отримувати сучасне лікування та всі супутні обстеження безкоштовно під супроводом лікарів-дослідників.

Крім цього, минулого року Україна приєдналася до Європейської мережі оцінки медичних технологій. Це дає можливість адаптувати до локальних умов і використовувати сучасні міжнародні методики й інструменти прийняття рішень, які дозволяють обґрунтовано, на основі фармакоекономічного аналізу та розрахунків, обирати ліки для держзакупівель і включення в державні реєстри.

ДЕЦ МОЗ України також прозвітував про свою господарську діяльність: за минулий рік підприємство сплатило до державного бюджету 126 млн гривень податків й інших платежів, перевищивши запланований показник на 20%.

Повний текст звіту ДЕЦ за 2019 рік доступний за посиланням: https://decua2019.wixsite.com/dec2019

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 6 (475), березень 2020 р.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....