Дослідження: Довгострокові переваги застосування аспірину в порівнянні з варфарином після операції Фонтена

15.02.2021

Згідно з новим дослідженням, застосуванню аспірину слід віддавати перевагу перед варфарином, щоб запобігти згортанню крові у дітей, які перенесли операції на серці.

Дослідження, проведене на базі Дитячого науково-дослідного інституту Мердока (MCRI) і опубліковане в The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, матиме практичну користь для клініцистів при призначенні ліків для розрідження крові після операції Фонтена - складного оперативного втручання, що є основним методом кореції широкого спектру вроджених вад серця з одношлуночковою гемодинамікою.

Дослідниця MCRI, д-р Шанталь Аттард зазначила, що хоча операція й вважається паліативною та не може повністю «виправити» ваду, більшість з дітей, які переносять дане оперативне втручання мають відносно нормальне життя в дорослому віці. Проте, пацієнти після згаданої операції піддаються підвищеному ризику тромбоутворення.

«Тромбоутворення небезпечне тим, що може призвести до інфаркту міокарда або інсульту. З цієї причини всім пацієнтам призначають  антитромботичні засоби та антикоагулянти, серед яких варфарин і аспірин є найбільш поширеними. На властивості варфарину можуть впливати їжа, інші ліки та деякі патологічні стани, тому пацієнти повинні регулярно проводити контрольні аналізи крові» - наголосила д-р Шанталь Аттард.

«У дослідженні брали участь 121 пацієнт, зарахований до австралійського та новозеландського реєстру Фонтена (ANZ). Було виявлено, що інсульт був поширеним незалежно від того, які ліки приймав пацієнт. Але хворі, у  яких застосовували варфарин мали біднішу мінеральну щільність кісток і вищий ризик кровотечі.

Доктор Аттард зазначила, що дослідження показало для пацієнтів, які перенесли операцію Фонтена, і не мають додаткових факторів ризику згортання крові, призначення аспірину доцільніше ніж застосування варфарину.

За її словами, з огляду на необхідність регулярного моніторингу міжнародного нормалізованого відношення за прийому варфарину, перехід на аспірин також матиме економічну користь для пацієнтів, їх сімей та системи охорони здоров'я.

Близько 70 000 пацієнтів після операції Фонтена сьогодні живі, і це число, як очікується, подвоїться протягом двох десятиліть.

Джерело: Study: Aspirin should be favored to prevent blood clots in children after complex heart surgery (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....