Нове дослідження розкриває, як зниження тривалості сну впливає на психічне та фізичне благополуччя

07.07.2021

Все, що потрібно, – це три ночі поспіль втрати сну, щоб ваше психічне та фізичне самопочуття значно погіршилося. Нове дослідження, опубліковане у виданні «Аnnals of Behavioral Medicine», розглядало наслідки зниження тривалості сну менше шести годин (мінімальна тривалість сну, яка, на думку експертів, необхідна для підтримки оптимального здоров'я дорослих) протягом восьми ночей поспіль.

Провідна авторка роботи, доцентка Школи досліджень старіння Університету Південної Флориди Soomi Lee, виявила, що перший значний стрибок симптомів з'явився лише за одну ніч втрати сну. Кількість психічних та фізичних проблем збільшувалась, досягаючи максимуму на третій день. На той момент дослідження вказує, що людський організм відносно звик до повторної втрати сну. Але все змінилося на шостий день, коли учасники повідомили, що вираженість фізичних симптомів була найгіршою.

«Багато хто вважає, що ми можемо «сплатити борг» за сон у вихідні дні і бути більш продуктивними у будні, – зазначила S. Lee. – Однак результати цього дослідження показують, що лише одна ніч втрати сну може суттєво погіршити ваше щоденне функціонування».

Дослідження включало майже 2000 дорослих американців середнього віку, які були відносно здоровими та добре освіченими. У 42 % респондентів траплялися епізоди зменшення тривалості сну принаймні одної ночі на 1½ менше годин, ніж зазвичай. Вони фіксували свою психічну та фізичну поведінку у щоденнику протягом восьми днів поспіль, що дозволило дослідникам переглянути, як втрата сну впливає на виснаження організму.

Учасники повідомили, що у результаті зменшення тривалості сну відзначали у себе безліч гнівних, нервових, дратівливих почуттів, відчували самотність та розчарування. Вони також акцентували на збільшенні кількості та інтенсивності соматичних симптомів, таких як проблеми з верхніми дихальними шляхами, болі, шлунково-кишкові та інші проблеми зі здоров'ям. Ці негативні відчуття та симптоми постійно посилювалися протягом усіх послідовних днів втрати сну і не поверталися до базових рівнів, якщо учасники не збільшували тривалість нічного сну понад шість годин.

Близько третини дорослих американців сплять менше шести годин за ніч. Soomi Lee акцентує, що коли це стає звичкою, нашому організму стає все важче повністю відновитись через недосип, а хибне коло погіршення щоденного самопочуття триває, що може вплинути на працездатність людини та її фізичне здоров’я. Попереднє дослідження, проведене Lee, доводить, що зменшення тривалості сну всього на 16 хвилин може вплинути на результати працездатності. Її попередні результати також показують, що незначна втрата сну може зменшити щоденну уважність, що є критичним засобом для управління стресом та підтримання здорового режиму. Авторка дослідження зазначає, що найкращий спосіб підтримувати сильну щоденну працездатність – це виділяти понад шість годин на сон щоночі.

Джерело: New study uncovers how a series of sleep loss impacts mental and physical wellbeing -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....