Всесвітній день боротьби з гепатитом 2021

29.07.2021

Об'єднаймося в дії: гепатит не може чекати

Щорічно 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. У цей день світова спільнота об'єднується з політиками, фахівцями галузі охорони здоров'я та громадськістю, щоб донести до сотень мільйонів людей життєво важливу інформацію про глобальний тягар вірусних гепатитів, закликати до негайних дій для попередження випадків інфікування і смерті від гепатиту, а також прискорення прогресу на шляху до досягнення мети щодо викорінення цього захворювання.

Очолює цю ініціативу Міжнародний альянс із боротьби з гепатитом (World Hepatitis Alliance). У 2021 році інформаційні кампанії, приурочені до цього дня, об’єднані спільною темою – «Гепатит не може чекати» (Hepatitis Can't Wait). За статистикою, кожні 30 секунд одна людина вмирає від захворювання, пов'язаного з гепатитом[i]. Тому, навіть в умовах кризи COVID-19, необхідно негайно вжити дієвих заходів для боротьби з вірусним гепатитом.

Вірусний гепатит (ВГ) – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D і E, які викликають дифузне запалення тканин печінки і призводять до розвитку серйозних ускладнень, зокрема цирозу і раку печінки. ВГ – одна з основних причин смертності в світі, після туберкульозу. Інфікованих цим вірусом в 9 разів більше, ніж вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)[ii].

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) і С (ВГС), які стають причиною 1,1 млн смертей і 3 млн нових інфікувань щорічно. Разом з тим лише 10% людей, що живуть з гепатитом B, знають про свій статус, і тільки 22% з них отримують терапію. Водночас лише 42% дітей в загальносвітовому масштабі мають доступ до першої дози вакцини від гепатиту В[iii].

На відміну від гепатитів BГВ і ВГC, гепатит А (ВГА) не викликає хронічних захворювань печінки, однак може супроводжуватися важкими симптомами та іноді протікає в фульмінантній формі (з гострою печінковою недостатністю), що часто закінчується летально. Ризик зараження ВГА пов'язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарно-гігієнічними умовами (наприклад, брудними руками). У країнах, де ризик зараження через їжу або воду низький, спостерігають спалахи серед чоловіків, які практикують секс з чоловіками (ЧСЧ), та людей, що вживають ін'єкційні наркотики (ЛВІН). Серед факторів ризику – і вік, оскільки ВГА викликає більш важкі форми захворювання серед осіб похилого віку[iv].

Епідемії ВГА можуть бути тривалими і призводити до значних економічних втрат. Найбільш ефективними засобами боротьби з ВГА є поліпшення санітарних умов, підвищення безпеки харчових продуктів і збільшення охоплення вакцинацією. Ефективна і безпечна інактивована вакцина проти гепатиту А доступна в усьому світі і в Україні. Станом на травень 2019 року 34 країни використовували або планували впровадити вакцину проти гепатиту А для планової імунізації дітей з певних груп ризику. В Україні вакцина належить до рекомендованих для груп ризику, зокрема мандрівників, котрі їздять до країн, ендемічних по гепатиту А, і дітей віком від 1 року[v].

Найпоширенішим типом гепатиту за даними ВООЗ є вірусний гепатит В. Імовірність того, що інфекція стане хронічною, залежить від віку, в якому людина була інфікована. У 80-90% дітей грудного віку, інфікованих ВГВ протягом першого року життя, і у 30-50%, інфікованих у віці до 6 років, захворювання приймає хронічний перебіг. У дорослого населення хронічний ВГВ в 350 разів підвищує ризик розвитку цирозу і раку печінки через 10-15 років після зараження[vi].

За даними Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України, близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С та приблизно 1-2,5% – вірусом гепатиту В, тоді як більшість пацієнтів не знають про свій діагноз і не отримують терапію[vii]. Щорічно в Україні реєструють близько 11 тисяч нових випадків вірусних гепатитів. Протягом 2020 року хронічна форма ВГВ діагностована у 773 українців, гостра форма ВГВ – у 731 людини, що складає 2 та 1,8 випадків на 100 000 населення відповідно[viii]. Ці цифри більш ніж удвічі перевищують показники поширеності ВГВ в країнах Європейського Союзу[ix].

ВГВ – серйозна і водночас глобально недооцінена проблема системи охорони здоров'я. Крім того, що вірус має високу контагіозність (заразність) і численні шляхи поширення, він здатний виживати за межами людського організму близько 7 днів і протягом усього цього часу може бути причиною інфікування. У районах з високою поширеністю ВГВ найчастіше передається або від матері дитині під час пологів, або через контакт із зараженою кров'ю, особливо між дітьми у віці до шести років. У немовлят, інфікованих від матері, або дітей, що заразилися у віці до шести років, дуже часто розвивається хронічна інфекція. Крім того, вірус передається через шкіру і слизові, зі слиною, менструальними, вагінальними виділеннями, сім’яною рідиноюvi.

Запобігти цьому серйозному захворюванню можна за допомогою вакцинації. Однак більшість людей все ще не обізнані про ризики інфікування вірусом гепатиту В, а також методи запобігання та боротьби з ним.

З огляду на значний тягар ВГ, в 2016 році представники урядів 194 країн ухвалили Глобальну стратегію ВООЗ щодо викорінення вірусного гепатиту до 2030 року, яка включає мету ліквідувати гепатити B і C як глобальну загрозу здоров'ю населення шляхом скорочення нових випадків інфікування на 90% і смертності – на 65% до 2030 року. У 2018 році МОЗ України затвердило стратегію, однією з ключових складових якої є профілактика гепатиту В за допомогою курсу вакцинації всіх новонароджених трьома дозами вакцини протягом першого року життя згідно з Календарем профілактичних щеплень[x]. Вакцинація – ключовий і найефективніший спосіб запобігання інфікуванню ВГВ, ефективність якого становить 98-100%.

ВООЗ наголошує, що світ, вільний від гепатиту, – це цілком реальне завдання. Для досягнення цієї мети в Європейському регіоні вкрай важливо зберегти необхідний комплекс послуг попри тривалу пандемію COVID-19. Для цього необхідно дотримуватися концепції «нікого не оминути увагою» і прагнути максимально розширити доступ до тестування та лікування. Ключове значення в межах реалізації цих цілей має забезпечення безперервної роботи програм вакцинації від гепатиту В і нарощування послуг з тестування та лікування гепатитів В і С[xi].

У 2019 охоплення 3 дозами вакцини в усьому світі досягло 85% в порівнянні з приблизно 30% в 2000 році. Однак охоплення дозою вакцини від гепатиту B при народженні досі залишається нерівномірним. Наприклад, глобальне охоплення дозою ВГВ при народженні становить 42%, тоді як охоплення в Африканському регіоні ВООЗ становить лише 6%vi. Повна серія вакцин забезпечує захисний рівень антитіл у понад 95% немовлят, дітей і молодих людей. Захист від захворювання триває не менше 20 років і, ймовірно, довічно. Так, ВООЗ не рекомендує повторну імунізацію особам, які завершили тридозову вакцинацію.

Усі раніше не вакциновані діти та підлітки до 18 років повинні отримати вакцину, якщо вони живуть в країнах з низькою або середньої ендемічністю. У цих умовах ймовірно, що більше людей з груп високого ризику можуть заразитися інфекцією, і їм також слід вакцинуватися.

В Україні вакцина від гепатиту В входить до Календаря обов'язкових щеплень з 2000 року. Протягом 2004-2008 рр. охоплення вакцинацією дітей грудного віку в Україні досягало рекордних показників – 84%-98%. Але протягом наступних 9 років, через поширення антивакцинальних ідей, близько 2,5 млн дітей не отримали імунний захист від гепатиту В. Тобто кожен другий з цих дітей при зустрічі з інфекцією може захворіти на хронічний ГВ і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки[xii]. Тому основною стратегією в боротьбі з ВГВ є забезпечення високого рівня охоплення (> 95%) вакцинацією дітей першого року життя і вакцинація груп ризику, згідно з Календарем щеплень.

Компанія GSK підтримує ініціативи та програми ВООЗ, спрямовані на зменшення тягаря інфекційних захворювань, зокрема вірусних гепатитів, а також глобальну кампанію Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, спрямовану на виявлення пацієнтів, що живуть з ВГ, аби допомогти зменшити вплив гепатиту шляхом профілактики, діагностики і лікування.

GSK – один із ключових постачальників вакцин на український ринок. В Україні зареєстровано 18 вакцин виробництва компанії, які допомагають запобігати таким вакцин-контрольованим захворюванням, як гепатит, ротавірусна інфекція і захворювання, викликані онкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, пневмококові захворювання. Водночас розроблена GSK вакцина для профілактики ВГ є першою у світі рекомбінантною вакциною проти гепатиту В. Знання і досвід, накопичені за понад 100 років інновацій, сучасні технології, які наразі використовуються, дозволяють компанії ділитися експертизою, виробляти й постачати в країни ефективні вакцини, яким довіряють мільйони фахівців галузі охорони здоров'я та батьків у всьому світі.

Компанія докладає усіх зусиль для підвищення рівня довіри як населення, так і фахівців галузі охорони здоров'я до вакцинації, ініціюючи та підтримуючи інформаційно-освітні проєкти, присвячені цінності вакцинації як на глобальному рівні, так і в Україні. Серед прикладів таких локальних ініціатив GSK: запуск інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» з актуальною інформацією щодо імунізації й можливістю розрахування індивідуального графіка вакцинації дитини, проєкт «Вакцинація в практиці сімейного лікаря» для надання українським фахівцям корисної інформації в галузі вакцинопрофілактики, а також проведення таких масштабних заходів, як щорічний Вакцинний Саміт.

Матеріал створений за сприяння ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна».

Повідомити про небажане явище або надіслати запит на отримання додаткової  інформації стосовно препаратів ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» Ви  можете до ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» за тел. (044) 585-51-85 або на  e-mail oax70065@gsk.com, поскаржитися на якість препаратів GSK за тел. (044) 585-51-85  або +380 (50) 381-43-49, або на e-mail ua.complaints@gsk.com


[i] https://www.worldhepatitisday.org доступна на 26.07.2021

[v] Наказ МОЗ України № 551 от 11.08.2014 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні»

[ix] ВООЗ, Європейський портал інформації галузі охорони здоров'я

https://gateway.euro.who.int/ru/indicators/hfa_318-2040-incidence-of-viral-hepatitis-b-per-100-000/visualizations/#id=34295&tab=table достпна на 26.07.2021

[xii] https://moz.gov.ua/article/immunization/scheplennja-vid-gepatitu-v-chomu-varto-robiti-i-ne-vidkladati на 26.07.2021

NP-UA-DV-PRSR-210001 дата підготовки 26.07.2021

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...