Експериментальне дослідження: лікування ревматоїдного артриту за допомогою перепрограмованих клітин, що виділяють ліки

17.09.2021

У дослідженні на мишах перепрограмовані клітини автоматично виділяють біологічний препарат у відповідь на запалення з мінімальними побічними ефектами. Ці клітини зменшували запалення і запобігали ерозії кісток на мишачій моделі ревматоїдного артриту. Кінцевою метою дослідницької групи є розробка терапії для людей, які страждають на ревматоїдний артрит. 

Результати дослідження опубліковані онлайн 1 вересня у журналі «Science Advances».

Дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету створили генно-інженерні клітини із технологією редагування генома CRISPR-Cas9. Препарат зменшує запалення у суглобах, зв'язуючись з інтерлейкіном-1 (IL-1). Імплантат складається із тканого каркаса, покритого сконструйованими клітинами хряща. Такий підхід до лікування є привабливим, оскільки дозволяє обрати індивідуальну стратегію лікування з найефективнішим препаратом у конкретного пацієнта. Також цей метод має великий потенціал для лікування інших ревматичних захворювань, у т. ч. ювенільного артриту.

«Лікарі під час курації пацієнтів із ревматоїдним артритом у рутинній практиці часто використовують ін'єкційний або інфузійний методи введення протизапальних біологічних препаратів, але ці препарати можуть викликати значні побічні ефекти при тривалому застосуванні і у досить високих дозах, – коментує провідний дослідник, професор Farshid Guilak. – Ми використовували технологію CRISPR для перепрограмування генів у стовбурових клітинах. Згодом ми створили невеликий хрящовий імплантат, посіявши клітини на тканини каркаса, і помістили їх під шкіру мишей. Такий підхід дозволяє цим клітинам залишатися в організмі протягом тривалого часу і виділяти ліки при появі ознак запалення».

F. Guilak і його команда раніше розробили каркаси, які вони покривають стовбуровими клітинами, а потім імплантують під шкіру або у суглоби для формування хряща. Ця стратегія дозволяє дослідникам імплантувати розроблені хрящові клітини таким чином, що вони не зникають через кілька днів і можуть зберігатися протягом кількох місяців і більше.

«Ми зосередилися на ерозії кісток, тому що це велика проблема для пацієнтів із ревматоїдним артритом, яка неефективно лікується сучасними біопрепаратами, – зазначив співавтор першого дослідження, професор Yunrak Choi. – Ми використовували методи візуалізації, щоб уважно вивчити кістки тварин, і виявили, що такий підхід запобігає ерозії кісток. Ми дуже раді цьому досягненню, яке, схоже, задовольняє важливу невирішену клінічну потребу».

F. Guilak співпрацював із професоркою Christine Pham. «Хоча біологічні препарати зробили революцію у лікуванні запальних артритів, постійне застосування цих ліків часто призводить до несприятливих подій, включаючи підвищений ризик інфекції, – пояснила Ch. Pham. – Ідея активації таких препаратів у відповідь на загострення артриту надзвичайно приваблива, оскільки такий підхід може обмежити несприятливі ефекти, що супроводжують постійний прийом високих доз біологічних препаратів».

«Багато пацієнтів з артритом змушені самостійно робити собі ін'єкції щодня, щотижня або раз на два тижні, а інші відвідують кабінет лікаря кожні кілька місяців, щоб отримати інфузію одного із біопрепаратів. У цьому дослідженні ми продемонстрували, що можемо перетворити живу тканину на систему доставки ліків, – розповідає співавтор дослідження, кандидат мед. наук Kelsey H. Collins. – Цей підхід також допомагає нам зрозуміти, чому деякі біологічні препарати можуть мати обмежений ефект при ревматоїдному артриті. Це не тому, що вони не зв'язуються з потрібною терапевтичною мішенню, а, швидше за все, тому, що ін'єкційні ліки надають недовговічний ефект у порівнянні з автоматично контрольованим рівнем препарату, що виділяється імплантованими клітинами».

Дослідники продовжують експериментувати із CRISPR-Cas9 і стовбуровими клітинами, навіть створюючи клітини, які можуть доправляти більше одного препарату у відповідь на різні тригери запалення.

Джерело: Rheumatoid arthritis treated with implanted cells that release drug

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Ревматологія

Нові можливості лікування остеоартрозу верхніх кінцівок 16.02.2024 Ревматологія Нові можливості лікування остеоартрозу верхніх кінцівок

Дослідники з Університетської лікарні Гента, Гентського університету та Центру дослідження запалення VIB-UGent у Бельгії показують, що терапія антитілами може бути ефективною проти ерозивного остеоартриту рук. Використання антитіла деносумаб призводить до ремоделювання кісткової тканини та запобігає ураженню суглобів. Це перше свідчення того, що при цьому захворюванні ерозивний прогрес можна зупинити....

09.02.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Новий ПЕТ-індикатор виявляє артрит до появи симптомів

Згідно з даними дослідження, опублікованого у лютневому номері The Journal of Nuclear Medicine, новий метод позитрон-емісійної томографії може неінвазивно виявляти активне запалення в організмі до появи клінічних симптомів. Використовуючи ПET-індикатор, який зв’язується з білками, присутніми на активованих імунних клітинах, ця методика створює зображення тривалого запалення по всьому тілу, наприклад, ревматоїдного артриту. Ревматоїдний артрит є найпоширенішим типом артриту, на який страждають 18 мільйонів людей у всьому світі. Це складне аутоімунне захворювання, що характеризується хронічним запаленням. Такий стан може спричинити руйнування хряща і кістки, що зрештою призведе до обмежень, інвалідності, втрати функцій, зниження якості та скорочення тривалості життя....

25.01.2024 Ревматологія Новий терапевтичний підхід до лікування саркоїдозу

Дослідницька група під керівництвом Георга Старі (Медичний університет Відня) визначила новий підхід до лікування запального захворювання саркоїдоз. У клінічному дослідженні інгібування специфічного сигнального шляху показало явний успіх у лікуванні гранульом на шкірі. Це відкриває нові шляхи лікування саркоїдозу та подібних запальних захворювань. Результати опубліковані в журналі The Lancet Rheumatology. ...