В Україні за один день провели 5 трансплантацій життєво важливих органів

23.09.2021

21 вересня 2021 року увійшов в історію української трансплантології як день, коли було проведено найбільшу кількість операцій одномоментно– п’ять трансплантацій на життєво важливих органах, серед яких були серце, дві легені, дві нирки, печінка та рогівка. Ця подія стала можливою завдяки об’єднанню спільних зусиль команди українських, польських та білоруських хірургів.
Про це стало відомо з офіційної сторінки у Facebook директора Інституту серця Бориса Тодурова.

Два із цих втручань – трансплантація серця дитині та легень дорослому – проводилися вперше в Україні у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова (ЛКЛШМД). 

Донором органів став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду на трансплантацію органів дала його дружина. 

За словами головного лікаря ЛКЛШМД Олега Самчука, легені отримав 56-річний львів’янин. Він понад десять років мав хронічну хворобу легень, останні чотири майже не виходив із помешкання, був киснезалежним. Без нових легень він прожив би не більше кількох місяців. Трансплантацію виконали кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашич та торакальний хірург Юрій Король із допомогою польських колег Пьотра Пасека (на його рахунку 90 трансплантацій легень і 375 заборів), Мацека Урліка (130 трансплантацій легень) та Томаша Стонцеля (130 трансплантацій легень). Вони приїхали до Львова із Сілезького центру хвороб серця м. Забже (Польща), де українські трансплантологи стажувалися торік. 

Серце пересадили 13-річному хлопцеві з Волині. Він перехворів на міокардит, який із липня 2021 року ускладнився дилатаційною кардіоміопатією. Останній місяць дитина була в реанімації Волинського ОДТМО, останні два тижні – у ЛКЛШМД. Стан хлопця був критичним, і рахунок ішов на дні. Трансплантацію серця юному пацієнтові провели Борис Тодуров та Гаврил Ковтун за підтримки лікуючого лікаря хлопчика Віталія Петрова.

Трансплантувати печінку львівським лікарям Андрієві Гоцуленку та Володимиру Дмитріву вперше допомагала команда столичної Клінічної лікарні «Феофанія»: Кирил Хижняк, Артем Зелінський, Дмитро Харков. 

Нирки пересаджувала львівська команда трансплантологів: Іван Мішків, Максим Овечко, Наталія Матолінець, Олександр Голуб.

«Крім того, було вилучено рогівку, яку плануємо трансплантувати у четвер 23 вересня. У Львові рогівку посмертно не пересаджували останніх 20 років», – підкреслив Олег Олегович у соцмережі.
«Завдяки Олегу Самчуку і його дружній команді це стало можливим у нашій країні. Десятки фахівців із різних центрів працюють чітко по хвилинах як налагоджений механізм. Пишаюся своїми колегами. Спасибі, друзі, за відмінну роботу. Це моя 20 трансплантація», – поділився Борис Тодуров у своєму акаунті у Facebook.

Головний лікар ЛКЛШМД наголосив, що «це ще один величезний крок на шляху до трансплантаційної незалежності. Наші громадяни тепер не мусять їхати на таке лікування за кордон, бо це вже доступно в Україні. Тепер потрібно зробити так, щоб таких операцій були сотні на рік, і кожен українець, який потребує донорського органу, його отримав».

Джерело:
https://fb.watch/8bpofLOvC-/
https://www.facebook.com/ulyana.samchuk/posts/4402591279823346 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Трансплантологія

Важлива інформація від МОЗ для осіб з трансплантованими матеріалами 20.04.2022 Трансплантологія Важлива інформація від МОЗ для осіб з трансплантованими матеріалами

Для отримання імуносупресивних лікарських засобів особам з трансплантованими матеріалами можна звертатись за контактними даними по областях...

09.02.2022 Трансплантологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Лікарі Охматдиту дали прижиттєву згоду на пересадку органів після своєї смерті

Трансплантаційна команда Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» не з чуток знає, що сотні людей потребують пересадки органів в Україні. Тож лікарі та співробітники Охматдиту підписали добровільну прижиттєву згоду на посмертне донорство, аби власним прикладом продемонструвати, що кожен із нас може зробити шляхетну справу для порятунку життя інших....

21.01.2022 Трансплантологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Проведено успішну трансплантацію нирок від свині людині

Через два тижні після нещодавньої успішної трансплантації людині генетично модифікованого серця свині (детальніше у нашому матеріалі) хірурги з Університету Алабами у Бірмінгемі (США) оголосили про пересадку двох подібних генетично модифікованих нирок свині реципієнту з мертвим мозком. Після видалення власних нирок у пацієнта лікарі пересадили дві нирки свині за звичайними методами. На думку дослідників, цей процес демонструє довготривалу життєздатність процедури та те, як така трансплантація може працювати у реальному житті. ...