Нові біомаркери можуть виявити ранні зміни очей, які можуть призвести до сліпоти, пов’язаної з діабетом

27.09.2021

Згідно з новим дослідженням, проведеним у Школі оптометрії Університету Індіани, нові біомаркери, виявлені в очах, можуть знайти ключ до лікування діабетичної ретинопатії і, можливо, навіть цукрового діабету (ЦД). Дослідження опубліковане в журналі PLOS One.

На ранніх стадіях діабет може вражати очі ще до того, як зміни стануть помітними під час звичайного клінічного огляду. Однак нове дослідження сітківки показало, що ці зміни можна визначити раніше з допомогою спеціальних оптичних методів і комп’ютерного аналізу.

Можливість виявлення біомаркерів цього загрозливого для зору стану може призвести до раннього виявлення людей, схильних до ризику розвитку діабету або погіршення зору, а також поліпшити можливості лікарів із ведення таких пацієнтів.

«Раннє виявлення пошкодження сітківки при діабеті можливе з допомогою безболісних методів і може раніше виявити пацієнтів із недіагностованим ЦД, аби зменшити наслідки неконтрольованого захворювання», – сказала співавторка дослідження, заслужена професорка Школи оптометрії Університету Індіани Енн Е. Елснер.

Діабетична ретинопатія, що спричинена змінами кровоносних судин сітківки ока, є найпоширенішим діабетичним офтальмологічним ускладненням і провідною причиною сліпоти у дорослих США. Очікується, що з 2010 по 2050 рік кількість американців із діабетичною ретинопатією збільшиться майже вдвічі – із 7,7 до 14,6 мільйонів.

Нове дослідження є ще однією віхою поширеного сьогодні використання штучного інтелекту (ШІ) у виявленні діабетичної ретинопатії. Однак деякі з алгоритмів ШІ забезпечують виявлення цього офтальмологічного ускладнення ЦД на основі ознак, які з’являються набагато пізніше, ніж зміни, виявлені в цьому дослідженні.

«Багато алгоритмів використовують будь-яку інформацію про зображення, яка відрізняється між пацієнтами з діабетом і контрольною групою, що дозволяє визначити, у кого з них може бути діабет, але ці алгоритми можуть бути неспецифічними, – сказала Елснер. – Наш метод може бути об’єднаний з іншими для отримання ранньої інформації щодо ознак на певних шарах сітківки або типах тканин, що додасть до бази інформацію, яка не аналізується іншими алгоритмами».

Елснер провела аналіз зображень сітківки у своїй лабораторії в центрі офтальмологічних досліджень І. Боріша Школи оптометрії Університету Індіани разом зі співавтором Джоелом А. Папаєм, аспірантом програми з вивчення зору у Школі. Вони використовували дані, зібрані у добровольців із діабетом, а також у здорових осіб. Додаткова інформація також була зібрана під час обстеження на діабетичну ретинопатію членів малозабезпеченої спільноти в Каліфорнійському університеті в Берклі та Alameda Health.

Комп’ютерний аналіз проводився на основі даних зображень сітківки ока, які зазвичай збираються у добре обладнаних клініках, але більша частина інформації, використаної в цьому дослідженні, часто ігнорується при діагностиці або веденні пацієнтів.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210813105533.htm

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Ендокринологія

Діабет 2 типу більше не є перешкодою, аби стати живим донором нирки 25.03.2024 Нефрологія Ендокринологія Діабет 2 типу більше не є перешкодою, аби стати живим донором нирки

Мережа закупівлі та трансплантації органів оновила критерії для живих донорів, завдяки чому пацієнти з діабетом 2 типу мають право пожертвувати нирку. Це знаменує «значну зміну» критеріїв для живих донорів нирок, каже Наїм Ісса, доктор медичних наук, нефролог і спеціаліст із трансплантації клініки Мейо. «Така зміна політики може стати порятунком для деяких людей із термінальною стадією захворювання нирок, надаючи їм більші шанси на успішну трансплантацію та покращення якості життя», – зазначає він. Комплексний Центр трансплантації клініки Мейо є найбільшим у США....

22.03.2024 Акушерство/гінекологія Ендокринологія Вивчення білка, який захищає клітини підшлункової залози, може створити новий напрям діабетології

Незважаючи на те, що існує багато відмінностей між діабетом 1 та 2 типів, ці патології мають схожість, наприклад, запалення клітин, що виробляють інсулін. Дослідники із Лундського університету у Швеції вивчили білок під назвою C3, який відіграє центральну роль в імунній системі організму. Компонент комплементу 3 (C3) є центральною молекулою каскаду комплементу, яка є важливою для вродженого імунітету. Білок виділяється із клітин і у великій кількості міститься в крові. Тепер дослідження в Proceedings of the National Academy of Sciences показує, що білок C3 захищає клітини, що виробляють інсулін, від пошкодження та смерті, коли він присутній усередині клітин. Більшість досліджень діабету спрямовані на те, щоби зрозуміти, що відбувається, коли клітини, які виробляють інсулін, руйнуються. Зараз учені зосередились на іншому підході, який спрямований на розуміння того, що захищає ці клітини....

12.03.2024 Терапія та сімейна медицина Ендокринологія Медичний пристрій для відстеження хронічних діабетичних ран

Дослідницька група Корейського провідного науково-технологічного інституту розробила ефективну бездротову систему, яка контролює процес загоєння ран, відстежуючи просторово-часові зміни температури та характеристики теплопередачі пошкоджених ділянок, наприклад, діабетичних ран. У хворих на цукровий діабет хронічні рани легко утворюються через ускладнення нормального кровообігу та процесу загоєння. Лише у Сполучених Штатах сотні мільярдів доларів витрачаються на відновлення шкіри після таких ран. Незважаючи на те, що існують різні методи сприяння загоєнню, індивідуальний підхід до лікування є важливим, враховуючи стан рани кожного пацієнта....