COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету у молодих людей

11.01.2022

Інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 пов’язане з підвищеним ризиком цукрового діабету серед молоді, тоді як інші гострі респіраторні інфекції – ні, свідчать нові дані Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC).

У середині 2020 року з’явилися дані, які свідчать про те, що COVID-19 може спровокувати розвиток діабету 1 або 2 типу у здорових людей. Згодом був створений новий глобальний реєстр для збору даних про пацієнтів із цукровим діабетом, пов’язаним із COVID-19, який називається реєстром CoviDiab.

Фахівці групи екстреного реагування на COVID-19 та відділу діабету CDC використали інформацію із двох великих баз даних.

У першій базі даних (IQVIA) 80 893 особи віком до 18 років із діагнозом COVID-19 у період із березня 2020 року до лютого 2021 року порівнювалися з людьми відповідного віку та статі, які не хворіли на COVID-19, а також із пацієнтами, які мали гостре респіраторне захворювання та без такого у допандемічний період (із березня 2017 року до лютого 2018 року).

У другій базі даних (HealthVerity) 439 439 молодих людей із діагнозом COVID-19 порівнювалися з молодими людьми відповідного віку та статі без COVID-19 із березня 2020 року до червня 2021 року (групи порівняння перед пандемією не було).

Нові діагнози цукрового діабету у пацієнтів із COVID-19 були частішими на 166 % і 31 % у базах даних IQVIA та HealthVerity відповідно.

Фахівці CDC із групи екстреного реагування на COVID-19 та відділу діабету пропонують кілька потенційних пояснень зв’язку між COVID-19 і діабетом, включаючи пряму атаку на бета-клітини підшлункової залози, що експресують рецептори ангіотензинперетворювального ферменту 2, або через стресову гіперглікемію, що виникає в результаті цитокінового шторму і змін у метаболізмі глюкози. Іншою можливістю є розвиток цукрового діабету від предіабету, який зустрічається у 1-го з 5-ти підлітків у США.

На думку вчених, лікування стероїдами під час госпіталізації могло призвести до транзиторної гіперглікемії, але лише від 1,5 % до 2,2 % кодів діабету були для такого, викликаного лікарськими засобами або хімічними речовинами. Крім того, збільшення ваги, пов’язане з пандемією, також могло сприяти підвищенню ризику як важкого перебігу COVID-19, так і розвитку діабету 2 типу.

Експерти CDC наголошують, що клініцисти повинні контролювати людей молодше 18 років протягом кількох місяців після зараження SARS-CoV-2 на предмет появи нового діабету.

Також фахівці зазначають, що хоча це дослідження може надати інформацію про ризик розвитку діабету після зараження SARS-CoV-2, необхідні додаткові дані, щоб зрозуміти основні патогенетичні механізми, а також з’ясувати, чи є діабет, пов’язаний із COVID-19, транзиторним або хронічним станом.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966291

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

11.04.2024 Акушерство/гінекологія Ендокринологія Нове дослідження дає впевненість щодо безпечності застосування гормональної терапії після 65 років

Ініціатива жіночого здоров’я – це серія клінічних досліджень, ініційованих Національним інститутом здоров’я США вперше у 1991 році для вирішення основних проблем зі здоров’ям, що спричиняють захворюваність і смертність жінок у постменопаузі. Після їхніх рекомендацій у 2002 році багато жінок відмовилися від прийому гормональної терапії (ГТ), особливо після 65 років, через побоювання підвищеного ризику розвитку різних видів раку та серцево-судинних захворювань. Нове дослідження показує, що ці страхи можуть бути безпідставними, залежно від типу, шляху введення та дози ГТ. Оновлені результати опубліковані в журналі The Menopause Society....

11.04.2024 Ендокринологія Популярні ліки від діабету не пов’язані з ризиком раку щитоподібної залози

Препарати, відомі як аналоги GLP-1, стають усе більш популярними для лікування діабету та ожиріння, але існують побоювання, що вони можуть підвищити ризик раку щитоподібної залози. Масштабне скандинавське дослідження під керівництвом науковців із Каролінського інституту у Швеції не виявило доказів такого зв’язку. ...