Свиняче серце успішно пересадили людині

12.01.2022

Генетично модифіковане серце свині було успішно трансплантовано 57-річному чоловіку, який не мав інших варіантів лікування.

«Ця трансплантація органів вперше продемонструвала, що генетично модифіковане серце тварини може функціонувати як серце людини без негайного відторгнення організмом», – зазначили представники Медичного центру Університету Меріленду у Балтиморі (США).

«У свині (донора пересадженого серця) було знешкоджено три гени, пов’язані з антитілоопосередкованим відторгненням, натомість шість людських генів, пов’язаних з імунним сприйняттям органу, були вставлені у геном свині. Ще один додатковий ген у свині-донора був видалений, щоб запобігти надмірному росту тканини серця свині, що загалом становило 10 унікальних змін генів», – ідеться у прес-релізі.

Крім стандартних імунодепресантів, також був використаний експериментальний препарат проти відторгнення, який розробила біофармацевтична компанія «Kiniksa Pharmaceuticals».

Пацієнту, жителю Меріленду Девіду Беннету, була потрібна механічна підтримка кровообігу, щоб залишитися живим, але йому відмовили у стандартній трансплантації серця. Він не мав права на імплантований шлуночковий допоміжний пристрій через шлуночкові аритмії.

Протягом наступних днів і тижнів за Беннетом ретельно спостерігатимуть, щоб визначити, чи дає трансплантація рятівні переваги.

«Ми діємо обережно, але ми також налаштовані на те, що ця перша у світі операція надасть важливий новий варіант для пацієнтів у майбутньому», – зазначив доктор медичних наук, хірург Бартлі П. Гріффіт, який провів операцію.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966367

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....