Реанімація у «польових умовах» сторонніми спостерігачами збільшує виживання при раптовій зупинці серця, пов’язаній зі спортом

24.01.2022

Рівень виживання після зупинки серця, пов’язаної зі спортом, за останні 12 років збільшився майже втричі, значною мірою за рахунок збільшення використання автоматизованих зовнішніх дефібриляторів та серцево-легеневої реанімації, свідчать результати вчених із Паризького університету (Франція).

Протягом останніх років французькі експерти розгорнули стратегії зменшення тягаря зупинки серця, пов’язаної зі спортом. Наприклад, у 2007 році у Франції було впроваджено законодавство, яке дозволяє неспеціалістам використовувати автоматизовані зовнішні дефібрилятори.

Використовуючи дані Французького національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень, вчені оцінили динаміку захворюваності, догоспітальне ведення та виживання при виписці з лікарні після зупинки серця, пов’язаної зі спортом, серед суб’єктів віком від 18 до 75 років протягом шести послідовних дворічних періодів між 2005 та 2018 роками.

Дослідження виявило 377 випадків зупинки серця, пов’язаної зі спортом, у тому числі 20 випадків серед молодих спортсменів (5,3 %). Решта відбулися серед прихильників оздоровчих видів спорту середнього віку. Не було виявлено суттєвих відмінностей у середньому віці жертв, частці чоловіків та поширеності захворювань серця в анамнезі (середній вік хворих становив 49,6 років; 95,2 % були чоловіками). Причини виникнення зупинки серця, пов’язаної зі спортом, були визначені в 61 % випадків і включали ішемічну хворобу серця (68,7 %), неішемічні структурні захворювання серця (16,9 %), захворювання провідної системи серця (9,6 %).

Протягом останнього дворічного періоду спостереження було виявлено різке збільшення застосування серцево-легеневої реанімації сторонніми спостерігачами (94,7 % за останній період проти 34,9 % у першому) та використання автоматизованих зовнішніх дефібриляторів (28,8 % проти 1,6 % відповідно).

Серед 54,4 % випадків зупинки серця, що виникли у спортивних закладах, рівень серцево-легеневої реанімації досяг 97,9 % за останні 2 роки порівняно із 50 % на початку дослідження, тоді як використання автоматизованих зовнішніх дефібриляторів досягло 34,9 % протягом останнього періоду дослідження проти 3,1 % спочатку. Загальна виживаність після виписки з лікарні становила 66,7 % за останній 2-річний період проти 23,8 % у перший період.

Дослідники переконані, що ключем до покращення виживаності після раптової зупинки серця, пов’язаної зі спортом, є обізнаність, і лікарі можуть зіграти певну роль, інформуючи пацієнтів про те, як розпізнати раптову зупинку серця та як зарадити, якщо вона станеться на очах. Своєю чергою, люди мають знати, що при появі болю або дискомфорту в грудях слід звернутися до лікаря, перш ніж відновити заняття спортом.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967061

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....