Вісник online №20 (квітень-червень), 2022

09.08.2022

Шановні читачі

Вас вітає Видавничий Дім «Здоров’я України»! Війна негативно позначилася на роботі усіх галузей українського бізнесу і медичні видавництва не виключення. Проте ми продовжуємо працювати і намагаємося й надалі забезпечувати вас, дорогі читачі, актуальною професійною інформацією.

Тож радо представляємо черговий випуск «Вісника онлайн», в якому ми зібрали низку публікацій, які цього місяця користувалися найбільшою* популярністю серед лікарів.

З повагою, digital-відділ ВД «Здоров'я України»

 

 

Особливості вибору лікування діабету в умовах воєнного стану

Доцент кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, кандидат медичних наук Христина Андріївна Москва

Від 24 лютого життя мешканців нашої країни докорінно змінилося. Усі ми стали свідками суворої та небезпечної реальності, сповненої невизначеності й обмежень. Особливо складно людям із хронічними захворюваннями, котрі мають неабиякі труднощі внаслідок обмеження доступу до якісних препаратів і медичної допомоги загалом. Нині в складних економічних умовах такі хворі потребують призначення недорогого й водночас якісного та безпечного лікування. Про проблеми, з якими стикнулися пацієнти із цукровим діабетом (ЦД) 2 типу під час бойових дій, і про можливості їх вирішення в рамках вебінару, організованого освітньою платформою «Аксемедін», розповіла доцент кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, кандидат медичних наук Христина Андріївна Москва.

 

Публікація компанії 

 

Резолюція Експертної ради «Рекомендований графік вакцинації в Україні»

За профілактичною медициною майбутнє. А в умовах українських реалій профілактика захворюваності, зокрема, інфекційних хвороб у дорослих і дітей набуває стратегічно важливого значення.

У представленному матеріалі ми лаконічно, чітко і без “води” виклали положення резолюції Експертної ради «Рекомендований графік вакцинації в Україні».

Основні тези Резолюції, що можна зберегти у якості «шпаргалки»:

  • Рекомендований графік вакцинації в Україні
  • Чотирьохдозовий графік вакцинації від гепатиту В
  • Бустерна вакцинація від кашлюку в 6 років
  • Вакцинація від поліомієліту за допомогою ІПВ
  • Вакцинація від Hib-інфекції
  • Вакцинація вагітних
  • Вакцинація дорослих
  • Вакцинація від грипу
  • Вакцинація від менінгококової інфекції
  • Вакцинація від туберкульозу
  • Вакцинація недоношених дітей

Переходьте за посиланням та зберігайте до «Вподобань», аби не загубити.

 

Ключові аспекти ведення пацієнтів із транзиторною ішемічною атакою

Транзиторна ішемічна атака (ТІА), особливо в гостру фазу, підвищує ризик інсульту: приблизно у чверті пацієнтів перед цією подією спостерігається ТІА. Отже, ТІА надає вузьке вікно можливостей щодо зниження довгострокових ризиків. Мета нової настанови Європейської організації з вивчення інсульту (ESO, 2021) – ​надати клініцистам засновані на доказах рекомендації щодо розподілу пацієнтів із ТІА за пріоритетом надання допомоги, обстеження та вторинної профілактики, особливо в гострій фазі.


Підтримка онкологічної служби в Україні міжнародними онкологічними організаціями

24 лютого українці прокинулися у новій реальності. Не встиг ще світ оговтатися після пандемії COVID-19, як Україну охопила жорстока загарбницька війна. Медична служба нашої країни зіткнулася із наступним випробуванням – роботою в умовах воєнного стану. Українські лікарі демонструють надзвичайний героїзм, адже продовжують рятувати життя громадян незалежно від обставин. У забезпеченні пацієнтів адекватною медичною допомогою велике значення має сприяння міжнародних організацій, фармацевтичних компаній, медичних установ тощо. Україну підтримують у всьому світі, і медична сфера не стала винятком. Для допомоги онкохворим з України об’єдналися багато організацій, товариств, компаній, клінік, були створені помічні інформаційні ресурси для пацієнтів і лікарів.


Вогнищева склеродермія

Л. Д. Калюжна, д.м.н., професор, Національний університет охорони здоров’я України ім. П. Л. Шупика, м. Київ

Змусило мене писати про вогнищеву склеродермію деяке зміщення понять щодо склеродермії. Це є принциповим у клінічній роботі, в диференційній діагностиці, у визначенні профілю лікаря, який повинен займатися цією патологією. Висловлю свій погляд. На мою думку, це суттєво з огляду на те, що вогнищевою склеродермією має займатися дерматолог, а системною – ревматолог.


Пероральне і місцеве лікування больової форми діабетичної полінейропатії

Резюме оновлених практичних рекомендацій Американської академії неврології

Цукровий діабет (ЦД) – ​найпоширеніша причина периферичної нейропатії (ПН), відповідальна за 32-53% випадків захворювання. Больова форма діабетичної нейропатії (БДН) спостерігається в більш як 16% пацієнтів із ЦД. Треба зазначити, що цей симптом для лікарів не завжди є приводом для обговорення з пацієнтами, тому біль часто залишається нелікованим. БДН, навіть у порівнянні з безбольовою формою нейропатії, негативно впливає на фізичний і психічний аспекти якості життя хворих.

На жаль, лікарі продовжують широко використовувати опіоїди в пацієнтів із БДН, незважаючи на позицію Американської академії неврології (AAN) та настанови Центрів з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), що рекомендують з обережністю застосовувати опіоїди особам із хронічним нераковим болем.

Ця настанова має на меті відповісти на запитання щодо ефективності застосування пероральних або місцевих фармакологічних засобів для зменшення болю, проти плацебо або активного препарату порівняння, в осіб із БДН.


Стандарти медичної допомоги. Інвазивний кандидоз у новонароджених дітей

Немовлята з екстремально низькою масою тіла (<1000 г) мають найвищий ризик виникнення інвазивного кандидозу новонароджених (ІКН), який залежить від гестаційного віку. Іншими чинниками ризику розвитку ІКН у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених є використання центральних судинних катетерів, будь-яких дренажних трубок, уретрального катетера; парентеральне харчування; захворювання ШКТ, насамперед НЕК; абдомінальні хірургічні втручання; перитонеальний діаліз; застосування антибіотиків широкого спектру; інтубація трахеї та ШВЛ, призначення блокаторів Н2-рецепторів та стероїдів; а також кандидоз матері під час вагітності та/або пологів.

Профілактичні заходи можуть суттєво зменшити кількість новонароджених з ІК, а також знизити частоту негативних наслідків, пов’язаних із ІК, аніж існуючі методи і стратегії лікування. Це насамперед пов’язано із труднощами діагностики інвазивних грибкових інфекцій у новонароджених.


Питання персоніфікованого підходу у веденні пацієнтів старших вікових груп

О.М. Біловол, академік НАМН України, д.м.н., професор кафедри клінічної фармакології та внутрішньої медицини, І.І. Князькова, д.м.н., професорка, завідувачка кафедри клінічної фармакології та внутрішньої медицини, Харківський національний медичний університет

Нині у світі збільшується тривалість життя людей. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ, 2021), у 2030 році люди віком понад 60 років становитимуть одну шосту жителів планети, тобто їх кількість збільшиться з 1 млрд у 2020 році до 1,4 млрд, а до 2050 року вона подвоїться (за оцінками, до 2,1 млрд). Очікується, що з 2020-го по 2050 рік кількість людей віком ≥80 років зросте втричі й досягне 426 млн осіб.

Профілактичні заходи можуть суттєво зменшити кількість новонароджених з ІК, а також знизити частоту негативних наслідків, пов’язаних із ІК, аніж існуючі методи і стратегії лікування. Це насамперед пов’язано із труднощами діагностики інвазивних грибкових інфекцій у новонароджених.


Проблема вживання алкоголю підлітками: вплив сім’ї та соціуму

Ю.Г. Антипкін, Н.Є. Горбань, О.Г. Луценко, Л.М. Слободченко, О.В. Лапікура, І.В. Слєпакурова

У роботі розглядаються особливості вживання алкоголю підлітками, членами їх сімей та друзями. Встановлено, що третина підлітків вживали алкоголь протягом останнього місяця (34,4%), а відчуття сп’яніння хоч раз у житті відчували 29,4% опитаних. Проблеми у відносинах із батьками через вживання алкоголю наявні у 12,8% підлітків. Встановлено, що діти, які ніколи не вживали алкоголь у підлітковому віці, майже у 2 рази рідше проявляють агресію, ніж їхні однолітки, які хоч раз у житті вживали алкоголь. Виявлено, що чверть підлітків (24,9%) мають рідних старших братів чи сестер, які вживають алкоголь, а переважна більшість опитаних (80,2%) мають друзів, які вживають алкоголь. Отримані результати підкреслюють актуальність проблеми алкоголізації підлітків із позицій соціальних та сімейних аспектів.


Електронні пристрої для припинення куріння: дискусія набирає обертів

Електронні сигарети – портативні електронні вейп-пристрої, що виробляють аерозоль, утворений нагріванням рідини. Курці використовують системи нагрівання тютюну (СНТ) та електронні сигарети для заміни чи зменшення куріння сигарет, проте деякі організації, у т. ч. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), неурядові організації і політики висловлюються проти цього з аргументами щодо відсутності доказів ефективності та безпеки.

Чи є безпечними та ефективними ці пристрої? Про глобальну пандемію куріння й доцільність застосування СНТ та електронних сигарет у боротьбі з цією шкідливою звичкою ми поспілкувалися з колишніми експертами ВООЗ у сфері боротьби з тютюном Ruth Bonita Beaglehole та Robert Beaglehole.


Війна та рак

О.О. Ковальов, д. мед. н., професор, завідувач кафедри онкології, ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України»

Очевидно, війни завдають значної шкоди інфраструктурі та серйозно впливають на економіку країн, що воюють. Однак з погляду охорони громадського здоров’я наслідкам збройних конфліктів приділяється мало уваги.

Тим не менше, за деякими оцінками, на кожну безпосередню смерть на війні може припадати до дев’яти смертей, на перший погляд не пов’язаних із бойовими діями. Тому розуміння зв’язку між війною та захворюваністю в цілому і раком зокрема є дуже важливим.

У статті основну увагу приділено опису факторів ризику розвитку злоякісних пухлин у військових і мирного населення під час та після завершення бойових дій.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....

16.04.2024 Терапія та сімейна медицина Наявність специфічних ліпідів у тканинах вказує на їх старіння

Учені виявили, що певний тип жиру накопичується в міру старіння тканини, і таке накопичення може бути оборотним при виконанні фізичних вправ. Дослідники з Амстердама проаналізували мишачі та людські тканини до та після тренувань, що дозволило їм зробити такий висновок. Результати опубліковані в журналі Nature Aging. «Ідея про те, що ми можемо повернути старіння назад, – це те, що довгий час вважалося науковою фантастикою, проте наші висновки справді дозволяють нам набагато краще зрозуміти процес старіння», – стверджує Рікельт Гауткопер, професор лабораторії генетичних метаболічних захворювань Медичного центру Амстердамського університету....

12.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 15-21 квітня

...