Щодо ефективного використання коштів бюджету

27.03.2015

У нашій країні й досі діє система охорони здоров’я, яка була заснована ще в радянські часи. З того часу багато що змінилось, а система фінансування та забезпечення залишається тією ж самою. Це породжує велику кількість порушень та непорозумінь, а головне – незадоволення медичного персоналу та самих хворих.
Саме тому керівництво системи охорони здоров’я за участю контрольно-ревізійного управління (КРУ) намагається розібратися з недоліками, зловживаннями й помилками, які є в закладах охорони здоров’я і в самій системі управління 
по використанню бюджетних коштів.

Олександр Миколайович Орда Про те, які існують проблеми та що прагнуть зробити представники влади, доповідав перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Миколайович Орда на брифінгу «Щодо ефективного використання коштів бюджету»:
– За період 2005-2006 років МОЗ знаходилося в стані перевірки понад 320 днів. Виявилось, що в системі охорони здоров’я існує дуже багато недоліків. Завдяки ревізіям виявлено велику кількість зловживань серед посадовців «системи», а ще більше типових порушень, особливо пов’язаних з медичним постачанням.
На нашу думку, використання бюджетних коштів повинно бути прозорим і контрольованим. Тому нашою метою є прагнення знайти такі механізми та відпрацювати таку систему, які б унеможливлювали зловживання або нецільове використання бюджетних коштів. Крім того, потрібно організувати відповідну підготовку керівників закладів охорони здоров’я, тому що людина з академічною медичною освітою, якою б розумною вона не була, не в змозі керувати великим підприємством, таким як лікарня, не маючи базової економічної основи. Дуже часто на посаду головного лікаря призначається гарний завідуючий відділенням, професіонал, який добре володіє своїм фахом, має прекрасну підготовку зі своєї спеціальності, але коли він стає керівником, то в процесі роботи допускає багато помилок стосовно організації роботи закладу. Не можна виключити й те, що є зловживання службовим становищем.
Велика кількість порушень стосується постачання лікарських засобів у медичні заклади. У результаті неправомірних дій посадових осіб Міністерства охорони здоров’я в лікарняних закладах країни накопичились залишки лікарських засобів на суму близько 300 млн грн! Найбільша кількість залишків у Чернігівській, Кіровоградській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Львівській, Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій областях та Автономній Республіці Крим. Це в основному стосується таких програм, як «Онкологія» та «Боротьба з туберкульозом». У зв’язку з тим що не враховані номенклатурні заявки регіонів з деяких окремих ліків, з надлишком поставлено товари, термін дії яких може скоро закінчитись, а деяких закінчився в жовтні цього року. Але це ще не все. На превеликий жаль, згідно з законодавством України ми можемо надлишок ліків переправляти тільки в межах одного регіону. Для вирішення цієї проблеми планується впровадити схему револьверної поставки лікарських засобів: заявка подається на рік, а поставка здійснюється помісячно.
Звичайно, ми ще не відійшли від старої системи фінансування, бо наразі фінансується не людина, а установа. З цих коштів 80% йде на виплату заробітних платежів, 17% – на утримання медичного закладу (оплату комунальних послуг, ремонтні роботи і т.д.) і тільки 3% коштів витрачається на власне лікувальний процес. 
Сьогодні ми отримали завдання сформувати бюджет 2008 року за принципово новою схемою, згідно з якою гроші йдуть за людиною, тобто фінансування відбувається залежно від тієї кількості пацієнтів, якій надала медичну допомогу лікарня, і відповідно до цього нараховується заробітна платня лікарям. Таким чином, виникає зацікавленість серед медичних працівників для надання якісної медичної допомоги. Але такі зміни поки що відбудуться лише в кількох найбільш підготовлених галузях медицини, наприклад стоматології. Надалі планується поетапно перевести всю систему охорони здоров’я на таку схему.
Як бачимо, що помилки досить типові. Це пов’язано зі значною та дуже частою зміною керівництва. Ймовірно нові керівники не враховували досвід своїх попередників, що й обумовило таку ситуацію. Беручи це до уваги, ми маємо намір провести навчання керівників, врахувавши ці недоліки, і таким чином попередити їх виникнення в подальшому.

Перший заступник голови КРУ Наталя Іванівна Рубан продовжила:
– Мета нашого контролю – це зменшення кількості правопорушень, адже ревізор робить перевірку не тільки для того, щоб знайти правопорушення і покарати винних, а й для того, щоб попередити неправомірні дії керівників, і в перспективі всі гроші, виділені бюджетом, дійшли до громадян. Є постанова Кабінету Міністрів №1677, де чітко прописано доручення всім головним розпорядникам бюджетних коштів відреагувати на фінансові порушення, вжити заходів та повідомити Кабмін.
Хочу зазначити, що найбільше порушень зв’язано з закупкою. Наприклад, проводилась закупка оснащення за бюджетні кошти та передача його в руки приватним клінікам. Велика проблема стосовно медичної допомоги сільським жителям, які не можуть її отримати тому, що немає до кого звернутись. Як виявилось, лікарі, які отримують заробітну платню за цілодобову роботу, насправді працюють декілька годин на добу, і знайти цих людей фактично неможливо. Дуже багато приходить скарг і з приводу того, що люди не можуть отримати медичну допомогу через високу її вартість.
Як бачимо, нині існує дуже багато проблем у системі охорони здоров’я, і нам разом з фахівцями охорони здоров’я слід розібратися в ситуації та зробити так, щоб не було подальших правопорушень.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...