Конгрес високих технологій V Всеросійський конгрес ендокринологів, жовтень–листопад 2006 року, м. Москва

27.03.2015

У роботі V Всеросійського конгресу ендокринологів, що відбувся 30 жовтня – 2 листопада у Великому залі Російської академії наук, взяло участь понад півтори тисячі вчених, практичних лікарів-ендокринологів, лікарів інших спеціальностей, причому не лише з усіх куточків Російської Федерації, але й із багатьох країн ближнього й дальнього зарубіжжя. На конгресі було представлено всі пленарні й секційні засідання, наукові симпозіуми та стендові доповіді. Крім того, провідні зарубіжні та російські фармацевтичні фірми мали змогу ознайомити учасників конгресу зі своїми новинками в ендокринології.

Володимир Іванович ПаньківЗа словами відповідального секретаря оргкомітету конгресу, директора Інституту клінічної ендокринології ЕНЦ РАМН, члена-кореспондента РАМН Г.О. Мельниченко, учасники з регіонів Російської Федерації були представлені в усіх розділах конгресу: практично кожна секція мала принаймні одну регіональну доповідь, причому на найвищому рівні.
Як і належить ювілейному з’їзду, на ньому було все: результати досліджень, обговорення поточних проектів і нових завдань, освітня програма й безцінне живе спілкування колег, партнерів, однодумців, яке не можуть замінити жодні сучасні комунікативні технології.
З’їзд відкрив академік РАН і РАМН, директор ЕНЦ РАМН, президент Російської асоціації ендокринологів Іван Іванович Дєдов доповіддю «Від «вузької» медичної спеціальності до медицини високих технологій». Керманич російської ендокринології відзначив медико-соціальне значення цієї професії, необхідність створення і функціонування окремих кафедр ендокринології у медичних вузах.
З матеріалів секційного засідання «Генетика та імунологія ендокринних захворювань» відзначили доповіді В.В. Носикова і співавт. (м. Москва) «Молекулярна генетика цукрового діабету 1 типу: досягнення та перспективи» та Т.В. Ніконової і співавт. (м. Москва) «Апоптоз у розвитку ремісії цукрового діабету 1 типу».
Так, під час вивчення зчеплення з ЦД 1 типу семи районів хромосом 1, 2, 6, 9, 10, 11 і 16 з використанням поліморфних генетичних маркерів і ядерних родин російського походження з пошуком у цих районах генів, що визначають схильність до ЦД 1 типу, авторами встановлено, що у цій популяції ділянки 1q42, 2q32.1-q33, 6q27, 10p12.2 і 11p13 зчеплені з ЦД 1 типу, а гени CTLA4, TCF8 і PDCD2 можуть розглядатися як кандидати на визначення схильності до ЦД 1 типу.
Т.В. Ніконова і співавт. (ЕНЦ РАМН) вивчали значущість рецептора програмованої загибелі клітин Fas (СD 95) у розвитку ремісії ЦД 1 типу. При цьому з’ясовано, що дефіцит цього рецептора апоптозу клітин свідчить про ремісію ЦД. Дебют ЦД 1 типу супроводжується дисбалансом лімфоїдних клітин і залежить від індивідуальних особливостей імунореактивності організму.
Дослідники відзначають зростання захворюваності на ЦД та «помолодшання» його маніфестації. На розвиток і перебіг ЦД 1 типу в дітей і підлітків насамперед впливають вірусні інфекції, психоемоційний і соціальний чинники, а також низька «діабетична» настороженість медичних працівників, пізня діагностика, а відтак, несвоєчасне надання кваліфікованої медичної допомоги (В.А. Воробйова і співавт., Нижній Новгород).
Е.А. Андріянова і співавт. (Інститут дитячої ендокринології ЕНЦ РАМН) здійснили оцінку ступеня метаболічної компенсації ЦД у дітей віком до і після 10 років у 7 регіонах Російської Федерації. Встановлено, що рівень HbA1c у хворих дітей віком до 10 років коливається від 7,91 (Ростовська обл.) до 9,24% (Омська обл.), у дітей віком за 10 років – від 9,36 до 10,66%. Найменшу кількість дітей із HbA1c <7,5% зареєстровано в Республіці Татарстан (6,8%), найбільше – в Ростовській області (22,7%).
Реальна поширеність ускладнень ЦД (ретинопатія, катаракта, нефропатія, сенсорна полінейропатія, ішемічна хвороба серця (ІХС) і АГ) на 20-40% перевищує офіційно зареєстровану (Ю.І. Сунцов і співавт., м. Москва). При цьому значна частка виявлених під час обстежень ускладнень (85-90%) перебуває на ранніх стадіях розвитку, тобто на етапі найефективнішої профілактики їх тяжких наслідків.
Найбільш невтішні дані отримано при обстеженні хворих, які мешкають у сільській місцевості. Частка дітей, які перебувають у стані хронічної декомпенсації вуглеводного обміну, сягає 80-90%, у дорослих – 70-80%. Частка хворих на ЦД 2 типу, які отримують інсулінотерапію, не перевищує у середньому по Росії 8-10% (в Москві – до 18%). Навчання в школах діабету 1 раз проходять менше половини хворих, 2 і більше разів – 10%. Реальні можливості значного поліпшення лікувально-профілактичної допомоги хворим на ЦД можливі лише за умов її високого економічного, матеріально-технічного й кадрового забезпечення.
Під час вивчення перебігу ЦД у хворих на програмному гемодіалізі (ПГД) Н.П. Ваюта і співавт. (м. Петрозаводськ) відзначили низький рівень їх виживання – від кількох місяців до 3,5 років (у 16 із 18 хворих), лише 2 хворих живуть на ПГД 8 і 7 років. Низька якість життя хворих визначалася не лише проблемами ПГД, але й прогресуванням діабетичних ускладнень і приєднанням супутньої патології. Автори вважають, що можливою причиною відносного благополуччя згаданих 2 хворих є більш ранній початок ПГД на стадії ХНН 2.
О.І. Титова і співавт. (м. Москва) встановили, що прогресування діабетичної нефропатії у хворих на ЦД 2 типу призводить до вірогідного зростання тяжкості серцево-судинних захворювань. Отримані дані обгрунтовують необхідність ранньої діагностики й корекції порушень функції нирок, що можна розглядати як профілактику серцево-судинної патології у пацієнтів із ЦД 2 типу.
12-тижнева монотерапія піоглітазоном зумовила поліпшення компенсації ЦД 2 типу, позитивну динаміку офісного й середньодобового значення систолічного й діастолічного артеріального тиску (АТ), що сприяло зменшенню кількості пацієнтів із мікроальбумінурією з 55 до 10% (Т.Ю. Демидова і співавт., м. Москва). Ці ж автори встановили, що комбінована терапія метформіном і розіглітазоном забезпечує стійку компенсацію вуглеводного обміну, а також дає змогу зменшити масу тіла й ступінь вісцерального ожиріння.
Е.Н. Єрохіна та співавт. (м. Москва) довели, що комбінована терапія метформіном і розіглітазоном знижує атерогенність ліпідного спектра, вірогідно зменшує масу жирової тканини (на 5,3%).
За даними І.В. Кононенко і співавт. (м. Москва) комбінована терапія розіглітазоном і похідними сульфонілсечовини є ефективною, безпечною і дає змогу досягти компенсації вуглеводного обміну, впливаючи на основні ланки патогенезу ЦД 2 типу.
Організація денного стаціонару при поліклініці наближає спеціалізовану допомогу до населення, є ефективною та економічно вигідною, у т. ч. дає змогу швидко розв’язати проблему переведення хворих на ЦД 2 типу на інсулінотерапію (Е.А. Лебедєва і співавт., м. Саратов).
Л.Ю. Хамнуєва і співавт. (м. Іркутськ) встановили, що в HBV- і HCV-інфікованих хворих на ЦД 2 типу спостерігається висока частота виявлення антитіл до β-клітин, 36% з яких мають низьку секрецію інсуліну, що може свідчити про розвиток аутоімунного, повільно прогресуючого ЦД. Крім того, хворі, інфіковані HCV, мають високий ризик прогресування клінічних стадій діабетичної нефропатії і синдрому діабетичної стопи (СДС).
Е.М. Клебанова (м. Москва) вивчала вплив мексикору на стан функціональної активності β-клітин і ступінь виразності інсулінової резистентності у хворих на ЦД 2 типу. За даними автора, застосування мексикору супроводжується вірогідним поліпшенням показників вуглеводного та ліпідного обмінів і перекисного окислення ліпідів, підвищенням активності ферментів антиоксидантного захисту, зниженням ступеня виразності інсулінової резистентності й підвищенням показників функціональної активності β-клітин.
Курсове лікування хворих на ЦД 2 типу урсодезоксихолевою кислотою у дозі 10 мг/кг на добу протягом 1,5-2 місяців зумовлює зменшення астеновегетативного, больового й диспептичного синдромів, поліпшення функціонального стану печінки, що сприяє тривалій компенсації ЦД (О.А. Павленко і співавт., м. Томськ).
Поширеність синдрому СДС серед хворих, які отримували лікування в кабінетах «Діабетичної стопи» м. Москви, становить 9%. Більшість виразкових дефектів (2/3) виникає на тлі порушення периферичної чутливості й адекватного магістрального кровоплину, що за умов своєчасного звернення позитивно впливає на результати лікування (Е.Ю. Комелягіна і співавт., м. Москва).
А.Н. Бегма та І.В. Гур’єва запропонували схеми антибіотикотерапії для лікування СДС до отримання результатів посіву бактеріальної флори. За даними авторів, застосування таких комбінацій препаратів, як фторхінолони з аміноглікозидами та цефалоспорини II-III поколінь із лінкосомідами ефективніше в початковому періоді антибактеріальної терапії СДС. Рання антибактеріальна терапія виразкових ускладнень при ЦД – основа успішного лікування й збереження опорної функції стопи.
Призначення даларгіну в комплексі лікування СДС дає змогу істотно скоротити строки загоєння виразкових дефектів за рахунок посилення репарації та регенерації тканин і поліпшення мікроциркуляції (К.В. Жмеренецький і співавт., м. Хабаровськ).
Цікавими є дані відносно дослідження катамнезу пацієнтів, які припинили лікування в кабінеті «Діабетичної стопи» (А.О. Іванов і співавт., м. Москва). Так, регулярна оцінка катамнезу в пацієнтів, які припинили лікування, необхідна для планування роботи й виявлення «слабких місць» в організації спеціалізованої допомоги. Встановлені причини відмови від подальшого лікування вимагають полегшення повторних візитів і наближення спеціалізованої допомоги до місць проживання пацієнтів.
Н.В. Лаврищева і співавт. (м. Москва) здійснили фармакоекономічний аналіз лікування пацієнтів із СДС. Так, на думку авторів, витрати на групу препаратів пентоксифіліну є необгрунтованими, що є аргументом на користь відмови від їх використання в сучасній практиці лікування нейроішемічної та ішемічної форм СДС із хронічною артеріальною недостатністю III-IV стадій за Фонтейном. При цьому вартість лікувальних пов’язок не набагато перевищує вартість стерильних бинтів і серветок, що спростовує міф про значне збільшення витрат на лікування виразкових дефектів у разі використання сучасних перев’язувальних засобів.
Серед проблем щитоподібної залози на конгресі найбільше уваги було приділено йододефіцитним захворюванням.
За ступенем тяжкості йодного дефіциту й поширеністю ендемічного зоба окремі території Північного Кавказу значно відрізняються (С.А. Абусуєв і співавт., м. Махачкала). Наприклад, Республіка Дагестан як країна гір із середнім ступенем йодного дефіциту за ендемічністю зоба належить до тяжкого ступеня, а регіон кавказьких мінеральних вод за рівнем йодурії можна віднести до територій легкого йодного дефіциту, а за частотою зоба – до середньої тяжкості. Йодний дефіцит і частота ендемічного зоба в сільській місцевості більш виражені, ніж у містах.
У кожного четвертого обстеженого підлітка, який проживає у йододефіцитному регіоні, спостерігаються порушення репродуктивної функції (Н.А. Бєлякова і співавт., м. Твер). Порушення репродуктивного здоров’я частіше відзначалися в дітей із дифузним ендемічним зобом (здебільшого в дівчаток).
Т.Н. Пачкорія і співавт. (м. Казань) вивчали зміни тиреоїдного статусу у хворих на хронічний вірусний гепатит С до лікування α-інтерферонами і через 12 місяців після його закінчення. Авторами доведено, що така терапія призводить до змін тиреоїдного статусу (розвитку дифузного токсичного зоба, аутоімунного тиреоїдиту), що вимагає своєчасної діагностики й відповідної терапії.
Під час вивчення факторів ризику розвитку ендокринної офтальмопатії О.Г. Пантелєєва і співавт. (м. Москва) встановили, що до них належать: наявність дисфункції щитоподібної залози, неадекватна тривала тиреостатична терапія, відсутність своєчасно розпочатої гормонозамісної терапії, паління.
Л.А. Кобельницька і співавт. (м. Москва) оцінили віддалені результати лікування й наслідки підгострого тиреоїдиту в 102 пацієнтів. Катамнестичний аналіз показав, що рецидив підгострого тиреоїдиту частіше розвивається в перший рік захворювання. У 14,7% випадків наслідком цього захворювання є розвиток стійкого гіпотиреозу (частіше відзначався в осіб, які приймали кортикостероїди). Таким чином, пацієнти з підгострим тиреоїдитом потребують динамічного спостереження з оцінкою функції щитоподібної залози через рік після захворювання.
За даними О.П. Богатирьова і співавт. (Московський обласний науково-дослідний клінічний інститут ім. М.Ф. Владимирського), точність діагностування злоякісних пухлин щитоподібної залози в амбулаторних умовах не перевищує 60%, в стаціонарних – 80%.
Обсяг газетного матеріалу не дає змоги розповісти про всі новинки в лікуванні ендокринопатій, які обговорювалися учасниками форуму на пленарних і секційних засіданнях, під час дискусій і в робочих групах.
V Всеросійський конгрес ендокринологів став істотною віхою у розвитку цієї науки – форумом високих технологій в ендокринології, з якими ми увійшли в ХХI століття.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

18.04.2024 Алергія та імунологія Пульмонологія та оториноларингологія Ефективність і безпека підвищення дозування антигістамінних препаратів ІІ покоління в лікуванні неконтрольованої хронічної спонтанної кропив’янки

Хронічна кропив’янка (ХК) – ​це патологія, яка характеризується рецидивними нестійкими висипаннями з/без ангіоневротичного набряку, які виникають мало не щодня впродовж більш як 6 тиж [1]. Розрізняють два варіанти ХК – ​хронічна індукована кропив’янка (ХІК), або фізична кропив’янка, зумовлена певними фізичними подразниками, такими як тиск, тепло або холод, і більш поширена хронічна спонтанна кропив’янка (ХСК), яка розвивається у 80-90% випадків і характеризується відсутністю відомих екзогенних чинників і причин [2]. На це захворювання страждає від 0,5 до 1% населення світу, переважно особи жіночої статі [3]. Повторні симптоми часто призводять до порушень сну та чинять виражений негативний вплив на якість життя (QoL) [4]. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Можливості терапевтичної корекції метаболічноасоційованої жирової хвороби печінки: фокус на комбінацію адеметіоніну та глутатіону

Метаболічноасоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з найактуальніших проблем сучасної гепатології та внутрішньої медицини в цілому. Стрімке зростання поширеності ожиріння та цукрового діабету (ЦД) 2 типу в популяції призвело до істотного збільшення кількості хворих на МАЖХП, яка охоплює спектр патологічних станів від неускладненого стеатозу до алкогольної хвороби печінки та цирозу, що розвиваються на тлі надлишкового нагромадження ліпідів у гепатоцитах. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Маастрихтський консенсус VI щодо лікування інфекції Helicobacter pylori: фокус на стандартну потрійну терапію

Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) офіційно визнана інфекційним захворюванням і включена до Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) 11-го перегляду, тому рекомендовано лікувати всіх інфікованих пацієнтів. Проте, зважаючи на широкий спектр клінічних проявів, пов’язаних із гастритом, викликаним H. pylori, лишаються специфічні проблеми, які потребують регулярного перегляду для оптимізації лікування. ...