Різні види пюре в раціоні малюків до року

30.12.2021

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму. Тільки, якщо малюк погано набирає вагу, то спочатку на додаток до грудного молока йому пропонують безглютенові каші. У інших випадках саме овочеве пюре використовується для введення прикорму в 4-6 місяців.

Основні ознаки готовності: 

  • тримає голову, впевнено сидить; 
  • виявляє цікавість до того, що їдять дорослі; 
  • відмова від їжі супроводжується певними рухами тіла – поворотами голови, нахилами корпусу вперед або назад; 
  • прорізалися перші зубки; 
  • утримує у руці предмет (наприклад, іграшку) і цілеспрямовано направляє його в рот.

При введенні у раціон пюре, батькам доводиться вибирати – готувати його самостійно або використати промислові варіанти. Саме бабусям перший спосіб часто здається надійнішим. Маючи великий кулінарний досвід, вони вважають, що приготоване у домашніх умовах пюре буде смачнішим і кориснішим. Але не все так просто. Навіть якщо вдасться ретельно стерилізувати тару і точно виконати дозування, то гарантувати якість вихідних продуктів досить складно. Тільки володарі присадибних ділянок, які самі вирощують фрукти і овочі можуть точно знати умови у яких вони вирощені.

Варіанти, куплені на ринку або в супермаркеті, в цьому випадку залишаються суцільною загадкою. Головне – отримати високий урожай, а вирішується це завдання часто за допомогою різних добрив, прискорювачів зростання й інших стимуляторів. Тому педіатри рекомендують купувати дітям до року саме промислові варіанти пюре. Продукція відомих, спеціалізованих брендів, яка представлена на сайті інтернет-магазину Panama https://panama.ua/categorys/484066/ відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам і безпечна для малюків. 

Основні види дитячого пюре і особливості їх введення у раціон

  • Овочеве. Саме з нього або з однокомпонентної, безмолочної каші розпочинається прикорм. Терміни введення, а також вид продукту визначає педіатр. Перші овочеві варіанти – це цвітна капуста, броколі, кабачки. При хорошій реакції організму поступово вводимо у раціон гарбуз, моркву, картоплю, а потім і овочеві суміші приправлені зеленню і рослинною олією (соняшникова, рапсова, кукурудзяна). Не варто чекати, що малюк відразу ж з апетитом почне їсти прісну брокколі або нейтральний кабачок. Батькам доведеться проявити терпіння і діяти за простою схемою – регулярно пропонуємо, але не наполягаємо.
  • Фруктове. Після овочевого пюре з невиразним смаком, фруктове майже завжди сприймається малюком, як справжній делікатес. Спочатку – яблука зелених сортів, а потім вводимо пюре з груші, сливи, абрикосу.
  • М'ясне. Педіатри не радять розпочинати з курки, оскільки вона часто викликає алергічні реакції, а баранина і свинина важко перетравлюються, тому їх можна їсти тільки у 2-3 роки. Готове м'ясне пюре з індички або кролика поєднуємо з овочевими сумішами промислового виготовлення. 
  • Рибне. Вводиться у раціон приблизно у 9-10 місяців. Розпочинаємо з низькокалорійних нежирних сортів (вміст жиру до 2 %) – минтай, хек, тріска, путасу. 

Готове дитяче пюре проходить суворий контроль якості на всіх етапах виготовлення, містить необхідні для зростаючого організму вітаміни, відрізняється різноманітністю смаків і текстур, а також значно економить ваш час.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...