«Берлін-Хемі» та Олег Іщенко: 20 років – «політ нормальний»!

12.12.2021

Стаття у форматі PDF

Як і де шукати роботу вашої мрії? Якою має бути компанія, щоб із нею захотілося «прожити все життя»? Саме із цими запитаннями ми вирішили звернутися до «батька» великої фармацевтичної родини під назвою «Берлін-Хемі» – Олега Іщенка, голови представництва «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ», який уже 20 років незмінно стоїть за штурвалом справжнього флагмана українського фармацевтичного ринку, що з королівським спокоєм долає найбільші шторми та завжди тримає вітрила за вітром. Ці роки були наповнені цікавими, часом навіть революційними для галузі проєктами, успішними запусками нових продуктів та лідерством у багатьох напрямах. Звичайно, все це було б неможливим без монолітної команди професіоналів екстракласу, яку зібрав навколо себе Олег Віталійович. Недарма компанія «Берлін-Хемі» славиться величезною кількістю корпоративних «довгожителів» і загалом досить тривалим середнім часом роботи спеціалістів.

В українську «фарму» я прийшов ще в далекому 1993 році й поступово пройшов шлях від медичного представника до комерційного директора. Потім я отримав запрошення від компанії ­«Берлін-Хемі» на позицію голови представництва. Це був справжній виклик для мене. І нарешті знайшовши свою нову сім’ю у вигляді «Берлін-Хемі», я вже 20 років почуваюся абсолютно щасливим. Будь-який бізнес, будь-які процеси – все роблять люди. Тож правильний баланс талановитих, інтелігентних і розумних людей, яких мені вдалося знайти, які йдуть зі мною по життю ось уже 20 років, дозволяє мені бути щасливим у цій вже великій родині.

Про атмосферу в компанії

Компанія «Берлін-Хемі» входить до групи компаній «Менаріні». Це італійська сімейна компанія з понад 150-річною історією, яка, звичайно, має свої традиції. З іншого боку, «Берлін-Хемі» – це підприємство на території східної Німеччини, яке після падіння Берлінської стіни було придбане італійцями. Але німецькі традиції виробництва, правильної логістики, якості продуктів, німецька скрупульозність – усе це залишилося. Крім того, кожне з близько 120 представництв «Берлін-Хемі» в усьому світі має свої традиції, ба більше, кожен новий член команди привносить щось своє. І тому природно, що в нас були абсолютно різні маркетингові підходи. Протягом тривалого часу ми взаємодіяли з нашою аудиторією, організовуючи «Шоу Берлін-Хемі» – стилізовані заходи, присвячені нашим продуктам, що проводилися в планетаріях, музеях та ін. Потім на зміну їм прийшли музично-інформаційні шоу. Зараз ми відійшли від цього формату, але наш корпоративний дух не змінився, тому атмосфера в компанії сповнена театральності та приємної урочистості. Коли ми проводимо корпоративні зустрічі, на які колеги приїжджають з усієї країни, завжди організовуємо тематичні костюмовані веселі шоу. Тому наше спілкування проходить цікаво, дуже жваво, завжди несподівано. Саме в ці моменти я відчуваю гордість за тих людей, з якими мені довелося працювати.

Про зростання й еволюцію

Мабуть, характерною особливістю людей, які працюють у ­«Берлін-Хемі», є те, що ми завжди вміли знаходити можливості. Напевно, тому ми були і залишаємося однією з найсильніших команд на фармринку України. На мою думку, головне – це баланс талановитих людей, баланс яскравих та нестандартних ідей, баланс якісних продуктів і розумних цін, що разом створює відчуття впевненості в завтрашньому дні на нашому високотурбулентному ринку.

20 років із «Берлін-Хемі»

Поряд зі мною є багато людей, які працюють у компанії ­«Берлін-Хемі» дуже довго – майже 20 років, а деякі навіть довше! На мою думку, таке тривале співробітництво неможливе без комфортних умов праці і гармонійних взаємин у колективі. Але про те, чому вони затрималися в компанії так надовго, а не шукали собі щастя під іншою зіркою, нехай вони розкажуть вам самі.

2001 рік

2021 рік


Юрій Ковтун, маркетинг-менеджер. 27 років

Я почав працювати в «Берлін-Хемі» за пів року до відкриття представництва в Україні. Компанія росла в мене на очах і стала частиною мого життя. Пригадуючи наші найбільші успіхи, не можна обійти увагою лонч препарату НІМЕСИЛ, який відбувся багато років тому, і до цього часу препарат займає провідні позиції за обсягом продажів на українському фарм­ринку. Чого саме я навчився в Олега Віталійовича? Чути людей і підтримувати їх у починаннях. Сам він завжди заохочує ініціативність співробітників і є відкритим до цікавих пропозицій від кожного.

 

 

 


Зоряна Шевчук, регіональний менеджер, команда «Львів‑1». 24 роки

Я присвятила «Берлін-Хемі» майже чверть століття, тому компанія для мене – це як друга родина. Для мене дуже багато важить те, що «Берлін-Хемі» приділяє велику увагу розвитку своїх співробітників, сприяє вдосконаленню їхніх професійних компетенцій за рахунок різноманітних тренінгів, навчальних програм. Крім того, в компанії розроблена система оцінки кожного індивідуально, що також мотивує досягати нових вершин із перспективою реального кар’єрного зростання в компанії. Компанія настільки стратегічно розвинена, що ми змогли перебудувати нашу роботу так, щоб навіть у пандемічному 2020 році досягти поставлених цілей.

 

 

 


Ольга Мельник, медичний представник, команда «Сіверщина». 19 років

Після 17 років роботи в аптеці я вирішила ризикнути і спробувати себе як медичний представник. Що утримує стільки років у компанії? Тільки любов! Мені дуже цікаво спілкуватися з лікарями та провізорами, з якими співпрацюю, і я завжди йду на роботу з радістю. За роки в компанії я навчилася в Олега Віталійовича неоціненних якостей – твердості в прийнятті рішень, щирості в стосунках, впевненості у своїх силах, відданості своїй роботі.

 

 

 

 


Ярослав Рудик, дистрикт-менеджер, захід України. 19 років

Як-то кажуть, люди йдуть за людьми. У компанії «Берлін-Хемі» мене тримає команда професіоналів своєї справи, які постійно перебувають у розвитку, ніколи не стоять на місці. Разом із ними ти й сам постійно розвиваєшся та рухаєшся вперед. З командою ­«Берлін-Хемі» розумієш, що немає завдань, які було б неможливо виконати. Тому наша історія успіху – це історія наших лончів. І якою б складною не була ситуація, ми впевнені, що будь-яка нестабільність на ринку компенсується стабільністю зусиль.

 

 

 


Денис Назаренко, маркетинг-менеджер. 19 років

Найвизначніша для мене історія успіху – це лонч першого препарату, розвитком якого я займався як продакт-менеджер, – ЙОДОМАРИНУ. Нам вдалося створити не просто бестселер – ми сформували нову терапевтичну нішу; не лише донесли до пацієнтів, лікарів і фармацевтів інформацію про йододефіцит та його вплив на здоров’я, а й запропонували вирішення проблеми йододефіциту в Україні. Саме за цей препарат я отримав свою першу Панацею.

 

 


Євген Ащеулов, консультант з маркетингу. 18 років

Кажуть, приходять у компанію, а йдуть від керівника. У моєму випадку все було точно навпаки. Я прийшов до Олега Віталійовича, з яким був знайомий раніше, і продовжую працювати з ним до цього часу. «Берлін-Хемі» для мене – це стабільність, взаєморозуміння та перспективи. Це робота, на яку хочеться приходити. І це якнайкраще продемонструвала пандемія. Після чергового локдауну ми з величезним завзяттям і натхненням повертаємося в офіс, щоб зустрітися з колегами. Адже командна робота і чудовий колектив, який працює на результат, дорогого вартують.

 

 

 


Максим Оришич, дистрикт менеджер, схід України. 18 років

Щороку найкращі з наших медичних представників нагороджуються спеціальною премією та номінуються на участь у міжнародній церемонії нагородження кращих у компанії. Я надзвичайно радий, що члени моєї команди неодноразово ставали найкращими і при цьому продовжують знаходити мотивацію для самовдосконалення та підкорення нових професійних висот. У цьому контексті хочеться пригадати слова Олега Віталійовича, що перемагає не обов’язково найсильніший чи найрозумніший, а той, хто вміє швидко адаптуватися до мінливих обставин.

 

 

 


Ганна Дякіна, асистент голови представництва. 17 років

Для мене, як і для більшості моїх колег, «Берлін-Хемі» – це вже значна частина життя та друга «сім’я», що багато рокiв об’єднана та працює під керівництвом природженого лідера, уважного керівника та професіонала своєї справи. Особливий клімат у колективі, стосунки зі співробітниками, відчуття приналежності до великої відомої фармкомпанії – все це утримує нас. Якими були мої враження від першого знайомства з Олегом Віталійовичем? Я була приємно вражена його простотою, відкритістю, близькістю до людей. Від­разу відчула, що він дуже добре розуміє людей, має сильну інтуїцію.

 

 

 


Інна Єріна, регіональний менеджер, команда «Одеса». 18 років

Для кожного, хто працює в компанії багато років, вона стає другою сім’єю, а успіх команди – особистим успіхом. Я пишаюся тим, що члени моєї команди ставали найкращими медичними представниками. І спеціально для них ми створили власну традицію – святкувати День медичного представника «Берлін-Хемі». Олег Віталійович з моменту знайомства й протягом ось уже майже 20 років є для мене втіленням добросердності та батьківської турботи. При цьому він залишається справжнім професіоналом своєї справи, здатним безпомилково передбачати потреби ринку і вести таку велику компанію вперед до ­окреслених цілей.

 

 

 


Андрій Притульський, консультант з маркетингу. 18 років

Ми вміємо труднощі перетворювати на нові можливості. Під час карантину, наприклад, була знайдена можливість проведення онлайн-конференцій для лікарів. І почути думку найавторитетніших фахівців галузі стало можливим незалежно від віддаленості. За роки роботи було багато цікавих ідей та проєктів, які не вдалося б реалізувати без згоди і підтримки колег та Олега Віталійовича. Не всі ініціативи відразу сприймалися в первинному вигляді, однак, коли людина готова брати на себе відповідальність за результати, можливе практично все.

 

 


Євген Кувічка, регіональний менеджер, команда «Харків‑2».17 років

Що утримує в компанії протягом стількох років? Безумовно, це професійна команда, вигідні умови праці, якісна продукція та можливості кар’єрного зростання як для мене, так і для членів моєї команди. Ключовими традиціями компанії є дотримання високих стандартів роботи та дисцип­ліна, що конвертується у високий рівень знань співробітників. Я пишаюся тим, що працюю в одній компанії з фахівцями екстракласу. Велика заслуга в цьому Олега Віталійовича. Він навчив нас, що не буває питань, які не можна вирішити, і «ковідний» 2020 рік став тому ще одним підтвердженням.

 

 

 


Галина Андрєєва, консультант з маркетингу.18 років

Найголовніше, що протягом стількох років утримує в компанії, це, поза сумнівом, хороші умови праці та надзвичайно інтелігентний колектив. Дуже приємно, що навіть нові люди, які приходять у компанію, дуже швидко підтягуються до загального високого рівня культури, комунікацій та освіти. Новачкам я б хотіла сказати: так, ви, звичайно, класні і надзвичайно компетентні, але, як би там не було, це велике везіння – потрапити в таку компанію, як «Берлін-Хемі». Цінуйте це!

 

 

 


Зоя Носкова, менеджер по роботі з ключовими клієнтами.18 років

Для мене важливо вірити в продукти, які пропоную клієнтам. Якщо цього немає, ти не зможеш пропрацювати так довго. Я завжди хотіла допомагати людям, а це можливо тільки тоді, якщо пропонуєш справді якісні препарати. Олег Віталійович навчив нас не боятися труднощів і важкої роботи, бути відповідальними та тримати слово. Щоб досягати результату, необхідно отримувати задоволення від того, що ти робиш. Олег Віталійович часто говорить, що в людини можна відібрати будь-які блага, але не можна забрати враження і знання. Тому наш девіз: ми працюємо для життя, яке варте того, щоб його прожити.

 

 

 


Микола Сагайдак, керівник мережі спеціалістів, ФФМ.17 років

Ми всі є такими різними, але разом ми – сила! Для мене «Берлін-Хемі» – це значна частина мого життя, філософія, драйв і школа. Мене заряджає непохитна впевненість і віра в нашу суперкоманду, найкращу компанію, ефективні та якісні препарати. Не випадковість, що з 2001 року, як Олег Віталійович очолив представництво «Берлін-Хемі» в Україні, компанія отримала шанс стати лідером фармринку. Мені дуже пощастило, що маю можливість постійно вчитися в мудрого лідера, який має особливий талант – інтуїцію менеджера та саме те розуміння кожного з нас.

 

 

 


Віктор Антоненко, фінансовий менеджер.18 років

Історія успіху – це історія роботи компанії «Берлін-Хемі». З приходом Олега Віталійовича компанія вийшла на провідні позиції на українському фармацевтичному ринку та тривалий час утримувала позицію лідера. Сьогодні під керівництвом Олега Віталійовича «Берлін-Хемі» продовжує бути однією з провідних фармацевтичних компаній в Україні, що динамічно розвивається. Запорукою такого успіху, на мій погляд, є те, що Олег Віталійович підібрав команду професіоналів, у якій кожен на своєму місці.

 

 

 


Юрій Аніканов, медичний представник, команда «Ятрань».18 років

У компанію «Берлін-Хемі» мене привів живий інтерес до спілкування з людьми, бажання покращити лікування пацієнтів, боротися зі стереотипами та змінити систему. Тому для мене важливо, що Олег Віталійович є керівником, котрий зацікавлений у професійному зростанні співробітників і поліпшенні перспектив лікування пацієнтів. Саме в нього я навчився планувати свою діяльність, оцінювати ситуацію та робити висновки для оптимізації роботи.

 

 

 


 

Підготувала Євгенія Лук’янчук

Фото Сергія Бека та надані компанією «Берлін-Хемі»

Уперше опубліковано в щотижневику «АПТЕКА» № 45 (1316) від 22.11.2021 р.

 

 

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 22 (515), 2021 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

27.03.2024 Терапія та сімейна медицина Бенфотіамін: фокус на терапевтичний потенціал

Тіамін (вітамін В1) – важливий вітамін, який відіграє вирішальну роль в енергетичному обміні та метаболічних процесах організму загалом. Він необхідний для функціонування нервової системи, серця і м’язів. Дефіцит тіаміну (ДТ) спричиняє різноманітні розлади, зумовлені ураженням нервів периферичної та центральної нервової системи (ЦНС). Для компенсації ДТ розроблено попередники тіаміну з високою біодоступністю, представником яких є бенфотіамін. Пропонуємо до вашої уваги огляд досліджень щодо корисних терапевтичних ефектів тіаміну та бенфотіаміну, продемонстрованих у доклінічних і клінічних дослідженнях....

24.03.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Основні напрями використання ітоприду гідрохлориду в лікуванні патології шлунково-кишкового тракту

Актуальність проблеми порушень моторної функції шлунково-кишкового тракту (ШКТ) за останні десятиліття значно зросла, що пов’язано з великою поширеністю в світі та в Україні цієї патології. Удосконалення фармакотерапії порушень моторики ШКТ та широке впровадження сучасних лікарських засобів у клінічну практику є на сьогодні важливим завданням внутрішньої медицини....

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....

24.03.2024 Терапія та сімейна медицина Життя в дослідженні нових ліків

Однією із найвагоміших знахідок із часу відкриття дигіталісу Нобелівський комітет назвав синтез і дослідження β-блокаторів, які зараз мають провідні стабільні позиції у лікуванні більшості серцево-судинних хвороб (ішемічна хвороба серця – ​стенокардія, гострий коронарний синдром, інфаркт міокарда, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, тахіаритмії) (Радченко О.М., 2010). Це епохальне відкриття зроблено під керівництвом британського фармаколога Джеймса Блека (James Whyte Black), який отримав за нього Нобелівську премію в 1988 році. ...