Нові підходи у терапії передракових станів шийки матки

01.04.2022

Стаття у форматі PDF

Частота раку шийки матки, незважаючи на наявність ефективних методів хірургічного лікування, залишається високою, адже оперативні втручання проводяться на досить пізніх стадіях, натомість як на етапі цервікальної інтраепітеліальної дисплазії легкого ступеня, як правило, застосовується очікувальна тактика. Тому сьогодні активно ведеться пошук нових підходів у терапії передракових станів шийки матки, які б дозволяли запобігти прогресуванню дисплазії та сприяли б регресу патологічних змін.

Ключові слова: передракові стани шийки матки, вірус папіломи людини, цервікальна інтраепітеліальна дисплазія, терапія дисплазії, діоксид кремнію, Дефлагін®.

Для вірусу папіломи людини (ВПЛ) характерна дуже висока поширеність у людській популяції. Принаймні половина статево активних осіб у певний момент життя інфікуються цим вірусом. Виділяють понад сто типів ВПЛ, серед яких щонайменше 14 типів асоційовані із ризиком виникнення раку, а 12 – вважаються високоонкогенними (типи 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59). Понад 70% випадків раку та передракових уражень шийки матки викликані ВПЛ 16-го й 18-го типів.  

Якщо у мазку, отриманому із шийки матки, виявлено атипові чи аномальні клітини, подальша лікарська тактика має залежати від ступеня ураження. При дисплазії шийки матки легкого ступеня може бути обрана тактика спостереження або призначаються протизапальні препарати, а якщо позитивна динаміка від такого лікування відсутня – хірургічні методи лікування.

До місцевих медичних препаратів, показаних для терапії дисплазії шийки матки, належить вагінальний гель Дефлагін® (діючі речовини на одну аплікацію: високодисперсний діоксид кремнію в дозі 10,0 мг, лимонна кислота в дозі 24,8 мг, селеніт натрію в дозі 0,83 мг, селен, еквівалентний дозі 0,25 мг). Завдяки комбінації діючих речовин Дефлагін® зв’язує патогенні мікроорганізми, що наявні у змінених тканинах, пригнічує їх поширення й забезпечує антиоксидантний захист. Антиоксидантні властивості препарату сприяють формуванню належного вагінального середовища, що запобігає інфікуванню епітеліальних клітин новими патогенами й підтримує ендогенну імунну відповідь.

A.L. Major et al. (2021) довели ефектив­ність у лікуванні початкової цервікальної дисплазії гелю на основі високодисперсного діоксиду кремнію. У дослідженні взяли участь 216 жінок віком від 25 до 60 років із цервікальною інтраепітеліальною неоплазією 1-го та 2-го ступенів (ЦІН-1 та ЦІН-2), яких розподілили на дві групи. Перша група отримувала щоденно інтравагінально дозу досліджуваного гелю протягом трьох періодів тривалістю 28 днів кожний, а друга група – консультацію без будь-яких втручань. Регресію неоплазії було виявлено у 72,2% (78/108) осіб досліджуваної групи та у 25,0% (27/108) осіб групи контролю (таблиця). Крім того, серед учасниць досліджуваної групи було більше пацієнток із позитивними результатами цитологічного дослідження (зниженням експресії маркерів р16/Кі-67 у клітинах шийки матки), ніж у групі контролю. У першій групі значно зменшилась кількість інфікувань високоонкогенними штамами ВПЛ (p<0,001) – з 87,0 до 39,8%, натомість як у контрольній групі цей показник підвищився з 78,7 до 83,3%. Це перше дослідження, яке показало ефективність недеструктивного місцевого лікування шийки матки у жінок, позитивних за p16/Ki-67 та інфікованих високоонкогенними штамами ВПЛ.

Таблиця. Рівень цитологічної регресії у групах порівняння через 3 міс

Подібні результати було отримано в дослідженні А. Müller et al. (2020), у якому вперше  для перевірки ефективності лікування було використано біомаркери p16/Ki-67.

Участь у випробуванні взяли 206 жінок із цервікальною дисплазією різного ступеня: 100 жінок із терапевтичної групи отримували гель Дефлагін®, а 106 учасниць контрольної групи не отримували жодного лікування. Через 6 міс дослідження у більшості учасниць (80,9%) групи лікування було відзначено позитивні результати цитологічного дослідження, тобто зникнення патологічних змін або регресію ураження до нижчої стадії. У контрольній групі позитивні цитологічні зміни встановлено у 37,1% жінок. Крім того, у 53% учасниць досліджуваної групи було виявлено кліренс високоонкогенних ВПЛ, натомість як у контрольній групі такого кліренсу не зареєстрували. Експресія онкомаркерів у терапевтичній групі також знизилась: через 6 міс дослідження маркери p16/Ki-67 було виявлено лише у 5,3% жінок, натомість як на початку дослідження цей показник становив 75,0%. Покращення за результатами тесту CINtec® Plus (застосовується для додаткового визначення маркерів p16/Ki-67) реєстрували у 70% жінок із досліджуваної групи й у 18,6% – із контрольної.

A.L. Major et al. (2021) провели ще одне дослідження вагінального гелю, основною діючою речовиною якого, так само як і препарату Дефлагін®, був високодисперсний діоксид кремнію, та його впливу на високоонкогенні штами ВПЛ. До дослідження було залучено 172 жінки із гістологічно підтвердженим діагнозом ЦІН-2 або р16-позитивною ЦІН-1. Протягом 3 міс 75 пацієнток із досліджуваної групи щоденно отримували 5 мл вагінального гелю, а 97 пацієнток із групи контролю не отримували жодного лікування (стратегія «Дивись і чекай»). Через 6 міс цитологічну регресію вдалося встановити у 84,1% (58/69) осіб із групи лікування та у 38,5% (37/96) пацієнток із контрольної групи. Прогресування було виявлено у 4,3% (3/69) осіб із досліджуваної групи, натомість як у контрольній групі цей показник становив 14,6% (14/96). Зміна експресії р16/Кі-67 у досліджуваній групі була статистично значущою (р<0,001): у 77% (58/75) пацієнток цей маркер виявився негативним. Водночас у межах контрольної групи кліренс онкомаркерів відзначався лише у 21% (20/97) осіб. У досліджуваній групі значно (р<0,001) знизилась поширеність високоонкогенних ВПЛ (із 87 до 44%), натомість як у контрольній групі реєструвалося збільшення кількості інфікованих ВПЛ жінок (із 78 до 84%). 

Отже, у наведених дослідженнях вперше продемонстровано ефективність місцевого недеструктивного лікування цервікальної дисплазії у жінок, позитивних за маркерами p16/Ki-67 та інфікованих високоонкогенними штамами ВПЛ. Отримані результати є статистично значущими. У якості критеріїв ефективності лікування дисплазії вперше використано біомаркери p16/Ki-67 та його вплив саме на високоонкогенні типи ВПЛ. 

Застосування вагінального гелю Дефлагін® призводило до кліренсу високоонкогенних ВПЛ і маркерів p16/Ki-67, факторів онкогенної трансформації. Крім того, Дефлагін® сприяв регресії цервікальних уражень та запобігав їх прогресуванню. Основною перевагою гелю була його недеструктивна дія і придатність до застосування в очікувальному періоді, коли не показане більш активне лікування. За результатами досліджень, препарат Дефлагін® уповільнював передракові процеси, тому він може бути включений до потенційної схеми лікування жінок із ВПЛ-асоційованими ураженнями шийки матки.

Таким чином, на сьогодні в арсеналі лікарів-гінекологів з’явився засіб із підтвердженою у дослідженнях ефективністю, який може застосовуватися у пацієнток із цервікальною дисплазією легкого та помірного ступеня замість тактики очікування. Це дозволяє запобігти прогресуванню ЦІН-1 та ЦІН-2, досягти регресу передракових змін та уникнути хірургічних методів лікування.

Повна інформація за посиланням >>

Підготувала Анна Сакалош

Тематичний номер «Акушерство, Гінекологія, Репродуктологія» № 5 (46) 2021 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Харчування під час вагітності: що (не) можна їсти

Чи варто змінювати свої харчові звички під час вагітності? Довкола цієї теми є багато суперечностей і рекомендацій, у яких легко заплутатися. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» спільно з лікарем-дієтологом Тетяною Лакустою з’ясували, чим раціон жінки в цей період особливий та на що слід звернути увагу. ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Хронічний тазовий біль: сучасні стратегії менеджменту та контролю симптомів

Хронічний тазовий біль (ХТБ) є поширеним патологічним станом, який відзначається у жінок будь-якого віку і супроводжується сексуальною дисфункцією, емоційною лабільністю, аномальними матковими кровотечами, порушенням сечовипускання, розладами з боку кишечника тощо. Пацієнтки, які страждають на ХТБ, часто скаржаться на симптоми тривоги та депресії, що негативно позначається на їхній повсякденній активності, включаючи зниження працездатності та погіршення якості життя [1]. Сьогодні проблема ХТБ є економічним тягарем, пов’язаним із прямими або непрямими медичними витратами, які в середньому в різних країнах світу оцінюються у 4,9 млрд доларів на рік [2]. Раціональна фармакотерапія,спрямована на полегшення та контроль симптомів болю, є ключовою стратегією боротьби із ХТБ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Оптимізація діагностики й лікування дефіциту заліза та залізодефіцитної анемії у жінок і дівчат репродуктивного віку: клінічний висновок*

Дефіцит заліза є найпоширенішим патологічним станом у світі та однією з п’яти основних причин інвалідності. У той час як низький показник феритину у сироватці крові є діагностичною ознакою залізодефіциту, підвищений його рівень визначається як гострофазовий маркер, що може реєструватися при запальних станах уже в І триместрі вагітності. Відповідно до сучасних настанов, проведення рутинного скринінгу на залізодефіцит у невагітних та вагітних жінок за відсутності ознак анемії не рекомендоване. З огляду на останні літературні дані ця рекомендація має бути переглянута...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Стандарт медичної допомоги «Передчасний розрив плідних оболонок»

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.08.2023 № 1533 ...