Освітній проект до Всесвітнього дня Гемофілії

16.04.2021

17 квітня - Всесвітній день Гемофілії, який відзначається у всьому світі.

Всеукраїнський Благодійний фонд «Барви» за підтримки компанії «Ново Нордіск Україна» створили соціальний освітній проект «ПРОСТО про Гемофілію», з метою інформування суспільства про рідкісну хворобу Гемофілія та її наслідки. Ми прагнемо привернути увагу якомога більшої кількості населення України до такої  мало відомої, але все ж небезпечної для кожного з нас хвороби.

Гемофілія – це спадкове порушення процесу згортання крові, яке характеризується зниженням або порушенням синтезу факторів згортання крові VIII або IX. Обидва фактора приймають участь в створенні стабільного згустка крові, що необхідний для зупинки кровотечі. Якщо в крові немає в достатній кількості одного з факторів, то кровотеча може тривати дуже довго.

Українське суспільство дуже мало знає про таке рідкісне захворювання, як Гемофілія, і відповідно, є вразливим до його наслідків. Тому в рамках освітнього проекту було створено короткі відео-сюжети з відповідями на найактуальніші питання про хворобу, а саме:

  • Що таке гемофілія?
  • Які перші симптоми хвороби?
  • Чи може на цей недуг захворіти кожен із нас?
  • Як передається гемофілія?
  • Чи може у здорових батьків народитися дитина з вродженою гемофілією?
  • Що таке набута гемофілія? Як можна її набути?
  • Що відбувається коли пацієнт з гемофілією поранився? Як зупинити кров?
  • Як сприймає суспільство пацієнтів з гемофілією?

На ці та багато інших питань дали відповіді експерти, які щодня мають справу з пацієнтами з Гемофілією. В проекті прийняли участь Гартовська Ірина Радомирівна, завідуюча центром гематології та трансплантації  кісткового мозку КНП КОР «Київський обласний онкологічний диспансер», голова Асоціації гематологів України, кандидат медичних наук, Ніна  Астафорова-Яценко,  директорка БФ «Діти з гемофілією»;  Олександр Радченко, Голова Ради ГО "Український центр гемофілії“;  член Групи експертів та фахівців МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель за напрямами «Лікарські засоби для забезпечення дітей та дорослих, хворих на гемофілію типів А або В або хворобу Віллебранда».

Дізнавшись більше про такі рідкісні захворювання, як Гемофілія, ви станете більш обізнаними і толерантними до людей з цим недугом, і можливо вчасно допоможете тим, хто стикнувся з гемофілією. Не залишайтесь осторонь!

Підтримати проект легко - розмістіть в мережі Facebook рамку для свого профілю  з інформауванням про Всесвітній День Гемофілії.

Ознайомитись з деталями проекту та подивитись відповіді на питання можна на сайті: http://barvy.charity.tilda.ws/hemophilia

Контактна особа по проекту: Бузикіна Юлія, проектний менеджер БФ Барви

т. 063-479 79 59,  barvi.charity@gmail.com

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....