Чому COVID-19 так важко піддається лікуванню? Докази вказують на унікальний інфекційний профіль

11.05.2021

Всебічний огляд даних про те, що ми знаємо про COVID-19 та функціонування SARS-CoV-2, свідчить про те, що вірус має унікальний інфекційний профіль. Це пояснює, чому так важко лікувати коронавірусну хворобу, і чому велика кількість пацієнтів стикається з так званим «Long-COVID» зі значними ускладненнями через кілька місяців після зараження.

З'являється все більше доказів того, що вірус уражає як верхні, так і нижні дихальні шляхи, на відміну від «низькопатогенних» штамів коронавірусу людини, які зазвичай «діють» у верхніх дихальних шляхах і викликають симптоми, схожі на застуду, або «високопатогенних» вірусів, що викликають ГРВІ та гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС), які зазвичай уражають нижні дихальні шляхи.

Крім того, частіші мультиорганні впливи, гіперкоагуляція та незвична автоімунна запальна реакція, які зазвичай не асоціюються з іншими коронавірусами, означають, що COVID-19 отримав унікальний складний набір характеристик.

Хоча тваринні та експериментальні моделі вказують на те, що надмірно агресивна запальна реакція є ключовим фактором розвитку захворювання, схоже, у людей все працює по-різному, а саме унікальне порушення регуляції імунної відповіді змушує наші тіла неправильно керувати способом боротьби з вірусом.

Це може пояснити розвиток Long-COVID та серйозних уражень легень після зараження.

Ignacio Martin-Loeches – професор Дублінської медичної школи коледжу Трініті та консультант з інтенсивної терапії в лікарні Сент-Джеймса, співавтор огляду, який нещодавно було опубліковано у провідному медичному журналі The Lancet, прокоментував: «COVID-19 призвів до кризи охорони здоров’я, якої не спостерігалося з часів пандемії іспанського грипу 1918 року. На жаль, мільйони людей у всьому світі вже загинули. Незважаючи на міжнародну увагу до вірусу, ми тільки починаємо розуміти його тонкощі. На основі все більших доказів ми пропонуємо, щоб COVID-19 сприймався як новий суб'єкт з раніше невідомим профілем інфекції. Він має свої особливості та чітку патофізіологію, і ми повинні пам’ятати про це, лікуючи хворих. Це не означає, що нам слід відмовлятися від наявних найкращих методів лікування, які базуються на наших знаннях про інші коронавіруси людини, але неупереджене, поступове збирання ключових частин головоломки COVID-19 для різних когорт пацієнтів, залежно від статі, віку, етнічної приналежності, супутніх захворювань – ось що потрібно для модифікації керівних принципів лікування для найбільш адекватної допомоги пацієнтам із COVID-19»

Оглядова стаття була підготовлена Європейською групою з імунології сепсису (European Group on Immunology of Sepsis – EGIS). EGIS – це мультидисциплінарна група вчених та лікарів, які досліджують важку інфекційну патологію у пацієнтів, які потрапили до реанімації.

Джерела: Why is COVID-19 so hard to treat? Growing evidence points to unique infectious profile -- ScienceDaily

The COVID-19 puzzle: deciphering pathophysiology and phenotypes of a new disease entity - ScienceDirect

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....