Вакцини від COVID-19 не пошкоджують плаценту під час вагітності

12.05.2021

Дослідження додає доказів того, що вакцини від COVID-19 безпечні під час вагітності

CHICAGO – нове дослідження, в якому взяли участь пацієнтки, щеплені від COVID-19 під час вагітності, в результаті якого доказів ураження плаценти не виявлено.

«Плацента схожа на «чорну скриньку» в літаку. Якщо щось піде не так з вагітністю, ми зазвичай бачимо зміни в плаценті, які можуть допомогти нам з'ясувати, що сталося», – розповів провідний автор дослідження доктор Jeffery Goldstein, патологоанатом, асистент кафедри патології Північно-Західного університету Файнберга (США). – З того, що ми можемо сказати, вакцини від COVID-19 не пошкоджують плаценту».

Дослідження було опубліковано 11 травня у журналі Obstetrics & Gynecology. На думку авторів, це перше випробування , яке вивчає вплив вакцини від COVID-19 на плаценту.

«Ми досягли етапу розподілу вакцин серед широких когорт населення і зараз спостерігаємо певну нерішучість щодо щеплень, особливо у вагітних, – зазначила співавторка дослідження докторка Emily Miller, доцентка кафедри акушерства і гінекології Північно-Західного університету Файнберга. – Наша команда сподівається, що ці дані, хоча і попередні, можуть знизити занепокоєння з приводу ризиків вакцинації під час вагітності».

Автори дослідження зібрали плаценти від 84 вакцинованих і 116 невакцинованих пацієнток після пологів і всебічно їх дослідили. Більшість учасниць, які були щеплені, отримали вакцини Moderna або Pfizer під час третього триместру вагітності.

Минулого року J. Goldstein, E. Miller у співавторстві зі співробітниками Дитячої лікарні Ен і Роберта Лурі, що у Чикаго, опублікували дослідження, в якому виявили ураження плаценти у жінок, які мали позитивний тест на вірус COVID-19 під час вагітності (порушення кровотоку між матір'ю і дитиною внутрішньоутробно). Вагітні пацієнтки, які хочуть вакцинуватися, щоб уникнути зараження хворобою, повинні почуватися безпечно, вважає E. Miller. «Ми починаємо переходити до системи захисту плода за допомогою вакцинації, а не від вакцинації», – акцентувала вона.

У квітні вчені опублікували дослідження, в якому показано, що у вагітних жінок виробляються антитіла до SARS-CoV-2 після вакцинації, які успішно передаються від матері до плода.

«Поки немовлята не можуть зробити щеплення, єдиний спосіб для них отримати антитіла – це від матері», – наголосив доктор Goldstein.

Роль плаценти в імунній системі

Плацента – перший орган, який утворюється під час вагітності. Вона виконує життєво важливі функції більшості органів плода, поки вони ще формуються, наприклад, забезпечення киснем, поки легені розвиваються, та живлення під час формування кишечника.

Крім того, плацента управляє гормонами та імунною системою і каже тілу матері вітати і плекати плід, а не відкидати його як чужорідне тіло.

«В інтернеті поширюються думки про занепокоєння тим, що вакцина може викликати імунологічну реакцію, яка змушує організм матері відкинути плід, – розповідає Jeffery Goldstein, – але висновки дослідження CHICAGO переконують нас у тому, що цього не відбувається».

Вчені також шукали патологічний кровотік між матір'ю та плодом і проблеми з кровотоком плода – про такі випадки повідомлялося лише у вагітних пацієнток, які мали позитивний тест на COVID-19.

Вчені також дослідили плаценту на наявність хронічного гістіоцитарного інтервіллозиту – ускладнення, яке може статися, якщо плацента інфікована, в даному разі SARS-CoV-2. Незважаючи на те, що це дослідження не виявило випадків у вакцинованих жінок, це дуже рідкісний стан, який вимагає більшого обсягу вибірки (щонайменше 1000 пацієнтів) для виявлення достовірної різниці між вакцинованими та невакцинованими пацієнтками.

Джерело: COVID-19 vaccine does not damage the placenta in pregnancy | EurekAlert! Science News

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами 28.03.2024 Інфекційні захворювання Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

13.03.2024 Інфекційні захворювання Педіатрія Вроджена цитомегаловірусна інфекція: як лікарі успішно впроваджують нові тести слини

У нещодавньому дослідженні вчені успішно запровадили об’єднані тести полімеразної ланцюгової реакції слини для універсального скринінгу вродженої цитомегаловірусної (ЦМВ) інфекції. Цей новий метод допомагає виявити найпоширенішу вроджену інфекцію, яка відома тим, що спричиняє втрату слуху та проблеми з розвитком. Щороку десятки тисяч новонароджених уражаються вірусом, що спричиняє дитячі неврологічні порушення із наслідками на все життя. Глобальний тягар ЦМВ є значним, і відсутність універсального методу скринінгу створює проблеми для його швидкого виявлення та лікування. ...