Нова стратегія розробки універсальної вакцини проти грипу

04.06.2021

Нове дослідження, проведене Чиказьким університетом та Науково-дослідним інститутом Скриппса, демонструє, що під час великої пандемії грипу H1N1 2009 року люди розвивали сильну ефективну імунну відповідь на стабільні збережені частинки вірусу. Це пропонує стратегію розробки універсальних вакцин проти грипу, які призначені для отримання тих самих реакцій, замість того, щоб орієнтуватись на частини вірусу, які, як правило, швидко мутують і потребують нової вакцини щороку.

Грип є невловимим і важким завданням для вакцин. Існує два основних типи вірусу грипу, які можуть заразити людей і швидко еволюціонують від сезону до сезону. Розробляючи сезонні вакцини проти грипу, вчені намагаються передбачити переважну варіацію вірусу, який циркулюватиме цього року.

Ці прогнози часом не справджуються. Іноді з’являються нові несподівані мутації, і це означає, що вакцина може бути недостатньо ефективною. Щоб уникнути цього, кінцевою метою багатьох дослідників грипу є розробка універсальної вакцини, яка може враховувати будь-який штам вірусу чи його зміни протягом певного року або навіть довше.

Нове дослідження, опубліковане 2 червня у виданні Science Translational Medicine, очолили імунологи Jenna Guthmiller, Patrick Wilson у співпраці з біологами Julianna Han, PhD, and Andrew Ward. Вони вивчали імунну відповідь людей, які вперше потрапили під дію вірусу пандемічного грипу H1N1 2009 року внаслідок інфікування чи були вакциновані.

Дослідники побачили, що імунна система цих людей «пригадувала» В-клітини пам'яті з дитинства, які виробляли універсальні нейтралізувальні антитіла проти високостабільної частини вірусу, що має назву гемаглютинін (hemagglutinin – НА) – білок поверхні вірусу, який приєднується до рецепторів клітин-господарів. Ці відповіді антитіл були дуже ефективними у боротьбі із вірусом, і оскільки вони націлювались на стабільні частини білка HA, це означає, що вони не змінюються дуже часто та можуть забезпечити привабливу мішень для вакцини з метою отримання тих самих стійких імунних відповідей.

У дослідженні 2020 року Jenna Guthmiller та її колеги виявили так звані поліреактивні антитіла, які можуть зв'язуватися з кількома стійкими ділянками вірусу грипу. Тепер нове дослідження розкриває більше подробиць про умови, за яких наша імунна система може пригадати ті самі сильні відповіді, які розвивалися при першому контакті із вірусом.

Але проблема полягає в тому, що при наступних зустрічах із вірусом або вакциною організм не виробляє тих самих суперефективних антитіл. Натомість із незрозумілих причин імунна система, як правило, націлюється на нові варіації вірусу.

Щоб обійти цей феномен, необхідно розробити вакцину, яка відтворює першу зустріч із H1N1, використовуючи версію білка HA, який зберігає стійкі потужні компоненти, що індукують вироблення антитіл, і замінює нестабільні частини іншими молекулами, які не будуть «відволікати увагу» імунної системи.

Джерело: New strategy for developing universal flu vaccine (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....

04.04.2024 Інфекційні захворювання Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло є багатонадійною новою технологією для зниження рівня вірусів, що передаються повітряним шляхом, у закритих приміщеннях, але в реальних умовах його ефективність не була оцінена. Дослідження, проведене співробітниками Колумбійського університету, показує, що таке ультрафіолетове світло дезактивує майже всі (понад 99 %) віруси, що передаються повітрям, у середовищі, де є велике скупчення людей. На думку вчених, ця технологія може працювати так само добре не тільки в лабораторних умовах, а й у реальному житті....