Корисні бактерії можуть бути відновлені у немовлят, народжених шляхом кесаревого розтину

18.06.2021

У немовлят, народжених шляхом кесаревого розтину, немає таких самих здорових бактерій, як у дітей, які були народжені природним вагінальним шляхом. Але дослідження, проведене на базі Університету Рутгерса, вперше виявляє, що ці природні бактерії можна відновити.

Мікробіота людини складається із трильйонів бактерій, вірусів, грибків та інших мікроорганізмів – корисних чи шкідливих, що живуть у нашому тілі та на ньому. Жінки, природно, забезпечують цими первинними «колонізаторами» стерильні тіла своїх немовлят під час пологів, що допомагає імунній системі дитини розвиватися. Але антибіотики та кесареві розтини порушують це проходження мікробів і пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння, астми та метаболічних захворювань у майбутньому.

Дослідники стежили за 177 немовлятами з чотирьох країн протягом першого року їх життя – 98 народилися природним шляхом, а 79 – за допомогою кесаревого розтину, 30 з яких обробили вагінальною марлею відразу після народження.

Лабораторний аналіз показав, що мікробіоти немовлят, народжених за допомогою кесаревого розтину та оброблених вагінальною рідиною їх матерів, були близькі до мікробіоти дітей, народжених природним шляхом. Крім того, вагінальні мікробіоми матері в день народження були схожими на інші ділянки їхнього тіла (кишечник, рот і шкіра), що свідчить про те, що вагінальні рідини матері допомагають колонізувати бактерії в організмі своїх дітей.

Це було перше велике спостережне дослідження, яке показало, що відновлення природного мікробіому дитини при народженні нормалізує його розвиток протягом першого року життя. Дослідники заявили, що наступним кроком є проведення рандомізованих клінічних випробувань щодо визначення, якою мірою нормалізація мікробіоти впливає на захист від хвороб у майбутньому.

«Потрібні подальші дослідження, щоб визначити, які бактерії захищають від ожиріння, астми та алергії, захворювань, в основі патогенезу яких лежить запалення, – розповіла професорка кафедри біохімії та мікробіології Школи екологічних та біологічних наук Університету Рутгерса, старша авторка Maria Gloria Dominguez Bello. – Наші результати підтверджують гіпотезу, згідно з якою отримання вагінальних мікробів у матері нормалізує розвиток мікробіомів у дітей».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кесарів розтин необхідний приблизно у 15 % народжених, щоб уникнути ризику для життя матері чи дитини, але в багатьох країнах, таких як Бразилія, Домініканська Республіка, Іран та Китай, його здійснюють при понад 70 % пологів у жительок великих міст.

Джерела: Beneficial bacteria can be restored to C-section babies at birth -- ScienceDaily

Naturalization of the microbiota developmental trajectory of Cesarean-born neonates after vaginal seeding: Med (cell.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей 27.03.2024 Педіатрія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

26.03.2024 Педіатрія Психіатрія Останні рекомендації щодо діагностики, лікування та моніторингу РДУГ

Розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) – це нейроповедінковий стан, що характеризується хронічними моделями неуважності, гіперактивності чи імпульсивності або їх поєднанням, які впливають на повсякденне функціонування людини. Хоча РДУГ можна лікувати за допомогою препаратів та інших терапевтичних підходів, це хронічний стан, за яким необхідно спостерігати протягом усього життя людини. Результати, опубліковані у двох нових статтях у журналі Pediatrics, дають відповідь на важливі питання про те, що працює для ефективної діагностики та лікування РДУГ, і вказують на поточні прогалини в дослідженнях, наприклад, як найкраще контролювати прогресування захворювання із часом. Клініцисти, відібрані Американською академією педіатрії (AAP), використовуватимуть ці дослідження для створення оновлених клінічних рекомендацій....