Прогностичні маркери смертності у пацієнтів із фібриляцією передсердь

23.06.2021

Фібриляція передсердь (ФП) пов’язана з високим ризиком серцево-судинної смерті та смерті від усіх причин навіть за проведення ефективної антикоагуляції. Суперечливо, які стани, включно із супутніми захворюваннями та самою ФП, сприяють цій летальності. Для подальшого роз'яснення цих питань, на основі даних проспективного довгострокового реєстру Німецької мережі фібриляції передсердь (German Atrial Fibrillation NETwork - AFNET), були кількісно визначені основні детермінанти довгострокової смертності у невідібраній когорті хворих на ФП.

Michael Nabauer et al. створили великий національний реєстр пацієнтів з ФП. Базові характеристики пацієнтів оцінювали як предиктори смертності за допомогою регресії Кокса та С-індексів для визначення прогностичної сили. Річна смертність була найвищою в перший рік (6,2%), у подальшому дещо знижувалася, проте все ж залишалася високою (5,2% серед чоловіків та 5,5% серед жінок).

З 8833 пацієнтів з ФП у цьому дослідженні 5440 (61,6%) були чоловічої статі. Середній вік на початок спостереження становив 66,3 ± 11,1 р. для чоловіків та 71,4 ± 10,0 – для жінок. Тип ФП був пароксизмальним у 31,4% пацієнтів, стійким у 20,2%, постійним у 35,4%, першим епізодом у 10,5% та класифікованим як невідомий у 2,5%. Під час спостереження (45 345 пацієнт-років) померло 2492 (28,2%) пацієнта. Загальна смертність була однаковою серед чоловіків та жінок (5,4 смерті на 100 пацієнто-років у чоловіків, 5,6 смертності на 100 пацієнто-років у жінок). Основною причиною смерті були серцево-судинні хвороби у 38,0% (n = 948). Загалом, 31,0% (n = 772) смертей були класифіковані як кардіальні за походженням, в основному спричинені або серцевою недостатністю (15,1%; n = 377), або раптовою серцевою смертю (12,1%; n = 302). Причину смерті класифікували як судинну у 7,1% [n = 176; включаючи n = 96 цереброваскулярних подій (3,9%)], некардіоваскулярну в 37,1% (n = 924) та невідому – у 24,9% (n = 620). Залежність від віку та  статі була різною. Так, смертність у нижчому віковому діапазоні була вищою серед чоловіків, але різко зростала у старшому віці серед жінок.

Слід зазначити, що в учасників дослідження з ФП та добре керованою антикоагуляцією, більшість смертей були спричинені серцево-судинними причинами, тоді як лише незначна частина смертей була пов'язана з емболічними ускладненнями ФП.

Важливим висновком є й те, що оцінка за шкалою CHA2DS2-VASc включає багато прогностичних серцево-судинних маркерів і, отже, може служити предиктором смертності при ФП. Смертність від усіх причин поступово зростала із збільшенням показників CHA2DS2-VASc на вихідному рівні, що відповідало накопиченню супутніх захворювань.

У цьому аналізі різні клінічні типи ФП на вихідному рівні служать еталоном для постійної присутності (постійної ФП) або фактичної відсутності ФП (пароксизмальної ФП). Незважаючи на те, що останні публікації свідчать, що більш розвинені хронічні форми ФП можуть бути пов'язані з вищою смертністю, ніж пароксизмальні ФП, дане дослідження демонструє, що коригування коваріатів при багатоваріантній регресії майже повністю (на 84%) усуває цю залежність. Це вказує на те, що смертність від ФП значною мірою визначається супутніми захворюваннями. Таким чином, тип фібриляції передсердь може бути відображенням кількості та тяжкості цих станів. Отже, конкретний клінічний електричний прояв ФП або втручання, спрямовані на відновлення синусового ритму, навряд чи матимуть значний вплив на смертність.

Отже, смертність у пацієнтів з ФП залишається високою, навіть за ефективної антикоагуляції. Супутні серцево-судинні та несерцеві захворювання, а не безпосередньо ФП, можуть пояснити більшість цієї підвищеної летальності. Оцінка CHA2DS2-VASc була потужним прогностичним маркером смертності від усіх причин у популяції пацієнтів, які взяли участь у дослідженні. Дані цього ґрунтовного аналізу свідчать про те, що лікування супутніх захворювань, а не спроби контролювати ритм, можуть стати ключем до поліпшення прогнозу хворих на ФП.

Джерело: Prognostic markers of all-cause mortality in patients with atrial fibrillation: data from the prospective long-term registry of the German Atrial Fibrillation NETwork (AFNET) | EP Europace | Oxford Academic (oup.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....