Дослідження доводить здатність стовбурових клітин відновлювати імунітет при ВІЛ

24.06.2021

У новаторському дослідженні група дослідників Університету Каліфорнії у Девісі (University of California, Davis – UC Davis) виявила особливий тип стовбурових клітин, який може зменшити кількість вірусу, що викликає СНІД, підвищувати противірусний імунітет організму та відновлювати лімфоїдні фолікули кишечника, пошкоджені вірусом імунодефіциту мавп (the simian immunodeficiency virus – SIV), який є еквівалентом вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) у приматів.

Дослідження, опубліковане 22 червня у виданні «JCI Insight», показало механізм, за допомогою якого мезенхімальні стовбурові/стромальні клітини (МСК) посилюють імунну відповідь організму проти вірусу. Дослідники також пропонують «дорожню карту» для розробки різнобічних стратегій щодо викорінення ВІЛ.

«Порушення імунних функцій при ВІЛ-інфекції та неповне відновлення імунітету створюють перешкоди для викорінення ВІЛ», – розповіла очільниця дослідження, професорка та завідувачка кафедри медичної мікробіології та імунології UC Davis Satya Dandekar. – Наша мета полягала у тому, щоб розробити стратегії підвищення імунітету проти вірусу і дати можливість імунній системі господаря викорінити вірус. Ми прагнули відновити лімфоїдні фолікули, які пошкоджені вірусною інфекцією».

Лімфоїдна тканина кишечника є раннім місцем для вірусної реплікації і створення вірусних резервуарів. Команда вчених під керівництвом S. Dandekar у попередніх дослідженнях показала, що ВІЛ-інфекція викликає потужну втрату Т-клітин слизової оболонки кишечника і порушує його епітеліальний бар'єр.  

«Лімфоїдні фолікули – це організовані структури, де розпочинається тривала імунна атака проти патогенних мікроорганізмів шляхом генерування відповіді антитіл, спрямованих проти вірусу. Ці важливі структури уражаються на дуже ранніх термінах після зараження ВІЛ-інфекцією», – зазначила Dandekar.

Хоча антиретровірусні препарати ефективно пригнічують реплікацію вірусів, вони не здатні нівелювати шкоду, заподіяну вірусом імунній системі. Ці препарати самі по собі не можуть відновити функціональність лімфоїдних фолікулів, пошкоджених ВІЛ.

Чи можуть стовбурові клітини протидіяти пошкодженню кишечника, спричиненому ВІЛ?

Дослідники вводили МСК, отримані з кісткового мозку, моделі резус-макаки зі СНІДом, яка мала порушення імунітету та порушення функції кишечника внаслідок вірусної інфекції.

Дослідження показало, що МСК можуть модулювати, змінювати та реконструювати пошкоджену ділянку слизової. Вчені отримали негайну користь завдяки швидкому зростанню антитіл та Т-імунних клітин, націлених на вірус. Стовбурові клітини сприяли відновленню лімфоїдних фолікулів.

МСК також відкривають нову можливість для інноваційної багатогранної стратегії лікування ВІЛ, доповнюючи сучасні методи лікування.

«Стовбурові клітини є хорошими синергетичними компонентами-партнерами з ліками. Антиретровірусні препарати можуть зупинити «вогонь» вірусної інфекції, але не можуть відновити «ліс» лімфоїдної тканини. МСК омолодять «поле» і повернуть імунну життєздатність», – навела влучні метафори професорка Dandekar.

Навіть без використання противірусних препаратів МСК змогли підвищити противірусну реакцію хазяїна, відновлюючи лімфоїдні фолікули та  імунітет слизової оболонки кишечника.

Лікування МСК

Лікування MСК вимагає чітко визначеного контролю якості клітин та конкретних механізмів доставки. Програма стовбурових клітин UC Davis – центр передового досвіду досліджень стовбурових клітин, проводить численні клінічні випробування щодо використання МСК при лікуванні таких захворювань, як spina bifida та хвороба Хантінгтона. Результати цього дослідження забезпечують наукову основу для дослідження МСК при лікуванні ВІЛ та інших інфекційних захворювань у клінічних умовах.

Джерела: JCI Insight - Gut germinal center regeneration and enhanced antiviral immunity by mesenchymal stem/stromal cells in SIV infection

Roadmap to HIV eradication via stem cell therapy: Study uncovers stem cells' ability to restore immunity and repair gut damage caused by HIV -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Створення вакцини для боротьби з MRSA та іншими інфекціями, стійкими до антибіотиків 25.04.2024 Інфекційні захворювання Створення вакцини для боротьби з MRSA та іншими інфекціями, стійкими до антибіотиків

Метицилінрезистентний Staphylococcus aureus (MRSA) – це група грампозитивних бактерій, які генетично відрізняються від інших штамів Staphylococcus aureus. У 2019 році цей збудник спричинив понад 100 000 смертей у всьому світі через стійкість до антимікробних препаратів. Окрім цього, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2019 році стійкі до антимікробних препаратів інфекції вбили понад 1 мільйон людей у всьому світі. У лікарів і дослідників є занепокоєння, що за такої тенденції через 20 або 30 років більшість із ліків перестануть бути ефективними, що поверне людство в епоху до створення антибіотиків. У дослідженні Nature Communications співробітники Мічиганського державного університету повідомили про прорив, який допоможе впоратися із цією глобальною загрозою. Зокрема, команда створила багатонадійну вакцину-кандидат проти бактерій, стійких до антибіотиків....

23.04.2024 Інфекційні захворювання Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG)....

15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....