Дослідження доводить потенційну небезпеку штучних підсолоджувачів

25.06.2021

Згідно з результатами нового дослідження, штучні підсолоджувачі можуть уражати здорові кишкові бактерії та проникати в стінки кишечника, що потенційно може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Дослідження, нещодавно опубліковане у виданні «International Journal of Molecular Sciences», є першим, яке показує патогенні ефекти деяких з найбільш широко використовуваних штучних підсолоджувачів – сахарину, сукралози і аспартаму, на два типи бактерій кишечника, E. coli (Escherichia coli) і E. faecalis (Enterococcus faecalis).

Попередні випробування довели, що штучні підсолоджувачі можуть змінювати кількість і тип корисних бактерій в кишечнику, але це нове молекулярне дослідження, яке проводили вчені з Університету Англії Раскіна (Anglia Ruskin University - ARU), продемонструвало, що підсолоджувачі також можуть спричинити перетворення корисних бактерій на патогенні. Було встановлено, що ці патогенні бактерії можуть кріпитися до клітин Caco-2, які є епітеліальними клітинами, що вистилають стінку кишечника, і уражати їх.

Відомо, що такі бактерії, як E. faecalis, можуть проникати крізь стінки кишечника, потрапляти у кров і скупчуватися у лімфатичних вузлах, печінці та селезінці, викликаючи ряд інфекцій, у т.ч. септицемію.

Під час проведення дослідження було виявлено, що при концентрації, еквівалентній двом банкам дієтичного безалкогольного напою, усі три штучні підсолоджувачі значно збільшували адгезію як кишкової палички, так і E. faecalis до клітин Caco-2 в кишечнику та різним чином збільшували утворення біоплівки.

Бактерії, що розвиваються у біоплівках, більш стійкі і, швидше за все, виділяють токсини та експресують фактори вірулентності, які є молекулами, що можуть викликати захворювання.

Крім того, підсолоджувачі викликали потрапляння патогенних кишкових бактерій у клітини Caco-2, знайдені в стінці кишечника, за винятком сахарину, який не мав значного впливу на E. coli.

Очільник дослідження старший викладач біомедичних наук в ARU, доктор Havovi Chichger прокоментував: «Існує велика стурбованість споживанням штучних підсолоджувачів, і деякі дослідження показують, що ці сполуки можуть впливати на шар бактерій які підтримують кишечник, відомий як мікробіота. Наше дослідження першим показало, що деякі підсолоджувачі, які найчастіше містяться в їжі та напоях – сахарин, сукралоза та аспартам, можуть змусити нормальні та «здорові» бактерії кишечника стати патогенними. Ці патогенні зміни включають стрімке утворення біоплівки та підвищену адгезію й інвазію бактерій до клітин кишечника людини. Дані зміни можуть призвести до того, що наші власні кишкові бактерії вторгнуться і завдадуть шкоди кишечнику, що може бути пов'язано з інфекцією, сепсисом та поліорганною недостатністю. Ми знаємо, що надмірне споживання цукру є головним фактором розвитку таких захворювань, як ожиріння та діабет. Тому важливо збільшити знання про підсолоджувачі замість цукру в раціоні, щоб краще розуміти їх вплив на наше здоров'я».

Джерело: Study shows potential dangers of sweeteners | EurekAlert! Science News

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря 24.04.2024 Гастроентерологія Ендокринологія Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря

Згідно з новим дослідженням вчених Корнелльського університету (штат Нью-Йорк, США), мікроби в кишечнику ссавців можуть суттєво змінювати метаболізм амінокислот і глюкози своїх господарів, діючи майже як додаткова печінка. Робота, опублікована в Cell Host & Microbe, доповнює список способів, за допомогою яких мікробіом впливає на фізіологію, що може сприяти розвитку нових стратегій лікування запальних захворювань кишечника та діабету. Останнім часом вчені виявили, що мільярди мікробів, які живуть на людському тілі та в ньому, суттєво впливають на нашу фізіологію. Співробітники університету прагнули оцінити, наскільки ефективно різні бактерії, які мешкають у нашому кишечнику, використовують амінокислоти, що отримує людина....

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

05.04.2024 Гастроентерологія Препарат-кандидат для успішної боротьби із жировою хворобою печінки

Стеатотична хвороба печінки, пов’язана з метаболічною дисфункцією (MASLD), – назва, прийнята у 2023 році для стану, раніше відомому як неалкогольна жирова хвороба печінки (NAFLD). Цей стан діагностується, коли відбувається надмірне накопичення жиру в печінці (стеатоз) і наявний принаймні один метаболічний фактор ризику, як-от ожиріння та діабет 2 типу, надмірна вага, метаболічний синдром, дієта з високим вмістом фруктози, літній вік. Патологія може прогресувати до розвитку фіброзу і стеатогенного цирозу печінки та спричиняти гепатоцелюлярну карциному....