Склад і структура мікробіому носоглотки корелюють із важкістю COVID-19

12.07.2021

Вірусні інфекції пов'язані зі змінами мікробіому верхніх дихальних шляхів (ВДШ) / носоглотки (НГ). Крім того, багато досліджень висувають гіпотезу про можливості «суперінфекцій» через пригнічений імунітет під час вірусного навантаження.

Мікробіом ВДШ та НГ може сприяти розвитку вірулентних патогенів, водночас коменсальна мікробіота може також пригнічувати поширення вірусів. Було показано, що ці взаємодії впливають на клінічні результати.

А як пандемія COVID-19, спричинена вірусом SARS-CoV-2, впливає на бактеріальний мікробіом ВДШ/НГ?

У недавньому дослідженні, проведеному під проводом доктора Amy K Feehan, дослідники висунули гіпотезу, що статус COVID-19 пов'язаний зі зміною мікробіому НГ, особливо у госпіталізованих пацієнтів. Результати цього дослідження підтверджують динамічні та суттєві зміни мікробіому у порожнині НГ, особливо коли пацієнти використовують допоміжний дихальний пристрій.

У цьому випробуванні дослідники вивчали склад мікробіому стосовно трьох ознак – статусу COVID-19, допомоги при диханні та використання антибіотиків. Дослідження опубліковане у виданні «Applied Microbiology».

Дослідники вивчали зразки мазків із НГ пацієнтів, які були ПЛР-позитивними щодо SARS-CoV-2, у такому діапазоні тяжкості: безсимптомні, госпіталізовані і померлі. Дослідження включало 79 позитивних зразків SARS-CoV-2 та 20 негативних зразків (контроль).

Дослідники представили демографічні дані, пов’язані зі зразками. Наприклад, така інформація, як стаціонарне лікування, використання допоміжного дихального пристрою, тяжкість COVID-19, статус куріння, вік, стать та раса.

Використовуючи метагеномне секвенування і класифікацію, вчені оцінювали мікробний склад мазків із носоглотки у хворих із SARS-CoV-2 та неінфікованих осіб.

Дослідники загалом виявили 202 роди у всіх зразках, з яких виділили 27 унікальних родів. Позитивний статус щодо COVID-19 був пов’язаний зі збільшенням представництва Serratia – вельми поширеного мікроорганізму. Примітно, що Serratia marcescens є визнаним збудником захворювань людини, в тому числі пневмонії.

Дослідники часто виявляли Serratia, Streptococcus, Enterobacter, Veillonella, Prevotella та Rothia у пацієнтів із COVID-19, які використовували допоміжні дихальні пристрої.

Цікавою знахідкою є те, що роди Finegoldia – опортуністичний збудник людини і Peptoniphilus, як правило, пов’язаний із кишковою та вагінальною мікрофлорою, були повністю відсутні у пацієнтів із COVID-19, які потребують дихальної допомоги, та присутні у пацієнтів, які не потребують респіраторної підтримки.

Відносна рясність Veillonella в окремих групах була однаковою, а відносна кількість Finegoldia була явно вищою у групі, яка використовувала антибіотики.

Дослідники також вивчали альфа-різноманітність (різноманітність у межах певної області або екосистеми; видове багатство) і бета-різноманітність (різниця в різноманітті видів між екосистемами; оборот видів).

На відміну від статусу COVID-19, дослідники виявили, що альфа-різноманітність відрізняється за віковим статусом та для людей, які курять. Загальновідомо, що вік і куріння впливають на мікробіом кишечника, шкіри та верхніх дихальних шляхів.

Водночас бета-різноманітність мікробіому суттєво відрізнялася для тих, хто переніс COVID-19, використовував допоміжні дихальні засоби, перебував у стаціонарі, а також тих, хто помер. Дивно, але дослідники спостерігали расові відмінності бета-різноманітності порожнини НГ і наголошували на необхідності проведення великого вибіркового дослідження для подальшої оцінки цього феномену.

Джерело: Composition and structure of nasopharyngeal microbiome relate to COVID-19 disease severity (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....

04.04.2024 Інфекційні захворювання Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло є багатонадійною новою технологією для зниження рівня вірусів, що передаються повітряним шляхом, у закритих приміщеннях, але в реальних умовах його ефективність не була оцінена. Дослідження, проведене співробітниками Колумбійського університету, показує, що таке ультрафіолетове світло дезактивує майже всі (понад 99 %) віруси, що передаються повітрям, у середовищі, де є велике скупчення людей. На думку вчених, ця технологія може працювати так само добре не тільки в лабораторних умовах, а й у реальному житті....