Новий підхід у лікуванні біліарної атрезії

09.09.2021

Біліарна атрезія є найпоширенішою причиною кінцевої стадії фіброзу печінки у дітей і основною причиною трансплантації печінки. Попри багаторічні світові дослідження, вчені дотепер не знайшли способу запобігти цьому захворюванню.

Актуальне дослідження, проведене під керівництвом дитячих гепатологів із Дитячої лікарні Цинциннаті (США), розкриває нові деталі захворювання, які вказують на абсолютно новий підхід до лікування. Ці результати дослідження, опубліковані нещодавно у журналі «Hepatology», стали можливими завдяки тому, що команді вдалося виростити функціональні біліарні органели з ураженої тканини.

«Ми створили ці органели без будь-яких генетичних маніпуляцій, використовуючи вирощені клітини, які отримали шляхом біопсії печінки, – поділилися провідні автори дослідження PhD Pranav Shivakumar і MD Jorge Bezerra з відділення гастроентерології, гепатології та харчування Дитячої лікарні Цинциннаті. – Це важливо, тому що ми змогли вивчити функціонування тканини печінки у маленьких дітей, а не покладалися на фіксовані зразки клітин або мишачі моделі, які не повністю імітують хворобу людини».

Спостереження за процесом хвороби in vitro

При порівнянні хворих органел із іншими, вирощеними зі зразків здорової печінки, дослідники виявили критично важливий аспект процесу травлення – кілька структурних дефектів, які наявні у клітинах, що утворюють крихітні трубки, якими жовчні кислоти виводяться з печінки. 

Здорові біліарні органели утворюють сфери зі щільно зв’язаних клітин, які за формою нагадують кукурудзу. Така форма допомагає клітинам зорієнтуватися і створити внутрішню і зовнішню поверхні з різними функціями. Верхній кінець клітин спрямований всередину, при цьому кожна клітина витягує волосоподібний циліум у центр сфери. Ширші нижні кінці клітин утворюють захисний зовнішній шар.

Однак клітини у хворих органелах утворювали дезорганізоване вистилання. Деякі клітини були перевернуті так, що їх війки були спрямовані назовні. Тим часом замість щільних герметичних з’єднань між клітинами у вистиланні спостерігалися безладні проміжки між клітинами, які дозволяли речовинам ззовні проникати всередину.

«Вистилання із цих епітеліальних клітин утворює жовчний протік, який забезпечує нормальний тік жовчі з печінки в кишечник і запобігає пошкодженню стінок жовчних протоків жовчними кислотами, які вони транспортують. Якщо вистилання нещільне, воно дозволяє жовчним кислотам і іншим субстратам просочуватися у стінку протоки, що подразнює клітини та призводить до запалення, яке руйнує жовчовивідну систему. Коли це відбувається, в печінці розвивається фіброз, який може призвести до печінкової недостатності у дітей», – прокоментував Jorge Bezerra. 

Порятунок дефектних протоків став можливим

Виявлення проблеми проникності було проривом саме по собі, що стало можливим тільки завдяки вивченню функціонуючих органел. У людини цей збій починається на ранніх стадіях розвитку плоду, задовго до того, як можна буде взяти зразки тканин для виявлення дефектного формування протоків.

Дослідники також виявили відмінності у клітинних сигналах між хворими та здоровими органелами, які можуть бути причиною аномального формування біліарних органел. Ці сигнали були пов’язані з фактором росту фібробластів-2 (FGF2) та епідермальним фактором росту (EGF).

«Коли ми відновили ці сигнальні шляхи, ми побачили, що набагато більше клітин у хворих органелах розвивалися правильно. Органели, які зазнали лікування, не були ідеальними, але вони були набагато ближче до норми, що говорить про те, що вони можуть підтримувати адекватну функцію печінки», – поділився Pranav Shivakumar.

Під час лікування EGF і FGF2 органели при біліарній атрезії демонстрували поліпшення полярності, зниження проникності і наявність біомаркерів, які вказують на майже нормальну функцію, повідомляється у дослідженні.

Наступні кроки

За словами Jorge Bezerra, для того, щоб це відкриття з етапу in vitro перейшло до терапевтичних випробувань, необхідно зробити ще кілька кроків.

Дослідники почали роботу для підтвердження зниження регуляції шляхів FGF2 і EGF у дітей із біліарною атрезією. Команда також повинна визначити, чи існують препарати, які активують FGF2 і EGF, зокрема, у жовчних протоках, які також будуть безпечними для немовлят. Якщо таких немає, можливо, буде розроблений новий препарат. У кінцевому рахунку, будь-яке потенційне лікування потребує клінічних випробувань, щоб визначити, чи змінить воно результати (супресивна терапія прогресувального фіброзу з метою уникнення трансплантації печінки).

Джерело: Study pinpoints an entirely new approach for treatment of biliary atresia

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні 10.04.2024 Акушерство/гінекологія Педіатрія Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні

Парацетамол (ацетамінофен) – єдиний жарознижувальний і болезаспокійливий препарат, який дозволений до застосування вагітними та жінками, які годують. Однак вживання парацетамолу при вагітності не рекомендовано у третьому триместрі та протягом перших трьох місяців лактації. У найбільшому на сьогодні дослідженні не знайшли жодних доказів на підтримку причинно-наслідкового зв’язку між використанням ацетамінофену під час вагітності та підвищеним ризиком аутизму, РДУГ та інтелектуальної недостатності в дітей....

05.04.2024 Гастроентерологія Препарат-кандидат для успішної боротьби із жировою хворобою печінки

Стеатотична хвороба печінки, пов’язана з метаболічною дисфункцією (MASLD), – назва, прийнята у 2023 році для стану, раніше відомому як неалкогольна жирова хвороба печінки (NAFLD). Цей стан діагностується, коли відбувається надмірне накопичення жиру в печінці (стеатоз) і наявний принаймні один метаболічний фактор ризику, як-от ожиріння та діабет 2 типу, надмірна вага, метаболічний синдром, дієта з високим вмістом фруктози, літній вік. Патологія може прогресувати до розвитку фіброзу і стеатогенного цирозу печінки та спричиняти гепатоцелюлярну карциному....

27.03.2024 Педіатрія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health....