Новий інструмент точніше прогнозує ризик розриву церебральної аневризми з її розвитком

13.09.2021

Проста модель прогнозування може більш точно передбачити розрив аневризми протягом 1 року після її виявлення та розвитку при візуалізації, показало нове дослідження.

Модель прогнозування «трьох S» (Size, Site, Shape) заснована на 3 незалежних предикторах розриву (розмір, місце і форма) і може бути використана як «відправна точка» для визначення стратегії, відзначають дослідники.

«Модель готова до клінічного використання, оскільки сьогодні це найкращий із наявних прогностичних інструментів оцінки ризику розриву аневризми. Однак бажано, щоб у майбутньому ця модель пройшла зовнішню валідацію», – прокоментувала дослідниця докторка мед. наук Laura T. van der Kamp (Університетський медичний центр мозку Утрехта, Нідерланди).

Результати дослідження були опубліковані у журналі «JAMA Neurology».

«Більш точні» абсолютні ризики

Дослідники вивчили 312 дорослих (середній вік — 61 рік; 71 % жінок) із 329 аневризмами, які при подальшій візуалізації збільшилися в одному напрямку на 1 мм і більше. Протягом 864 аневризма-років 25 (7,6 %) із них розірвалися.

Абсолютний ризик розриву після зростання становив 2,9 % (95 % довірчий інтервал (ДІ), 0,9-4,9) за 6 місяців, 4,3 % (95 % ДІ, 1,9-6,7) за 1 рік і 6 % (95 % ДІ, 2,9-9,1) за 2 роки.

Дослідники відзначають, що отримані результати відповідають попереднім дослідженням, які показали більш високий ризик розриву аневризм із ростом, виявленим при подальшій візуалізації, у порівнянні з аневризмами без зростання.

У багатоваріантному аналізі предикторами розриву були розмір 7 мм і більше (відношення ризиків [HR], 3,1; 95 % ДІ, 1,4-7,2), нерівна форма (HR, 2,9; 95 % ДІ, 1,3-6,5) і розташування у середній мозковій артерії (HR, 3,6; 95 % ДІ, 0,8-16,3) і передній мозковій артерії, задній сполучній артерії або задньому сегменті мозкового кровообігу (HR, 2,8; 95 % ДІ, 0,6-13,0).

«На основі трьох незалежних предикторів – розміру, місця і форми церебральної аневризми можна розрахувати більш точні абсолютні однорічні ризики, які варіюються від 2,1 % до 10,6 %, – зазначила van der Kamp. – Хоча 10,6 % можна вважати високим ризиком розриву, його все ж слід зіставити із ризиком ускладнень після профілактичного ендоваскулярного або нейрохірургічного лікування аневризми».

«Червоні прапорці» розриву церебральної аневризми

Доктор мед. наук, невролог Robert Brown Jr (клініка Майо, Рочестер, Міннесота) зазначив, що існує дуже мало даних, які прояснюють ризик розриву після виявлення росту аневризми: «Відомості щодо цих ризиків є ключовими для допомоги лікарям у менеджменті таких». Він підкреслив, що частота розривів, зареєстрована у цьому дослідженні через 6 місяців, а також через 1 і 2 роки, «викликає занепокоєння», особливо те, що ці випадки включають розриви невеликих аневризм у процесі їх росту».

«Це важливо, тому що іноді ми отримуємо відмову з боку страхових компаній та інших організацій щодо повторної візуалізації при невеликих аневризмах», – акцентував д-р Brown.

«Ці дані дають додатковий стимул для розгляду факторів ризику росту, а згодом визначення підгрупи людей, яким, ймовірно, необхідно негайне лікування або раннє лікування, і тих, кого, незважаючи на ріст аневризми, можливо, можна залишити під динамічним спостереженням, – наголосив він. – На додаток до розміру, місця і форми аневризми важливо також розглянути, які інші візуалізаційні характеристики чи біомаркери можуть допомогти у прогнозуванні збільшення та розриву аневризм. Зокрема, контрастне посилення стінок аневризми, можливо, є потенційним додатковим прогностичним фактором, який ми можемо розглянути», – підсумував він.

 Джерело: New Tool More Accurately Predicts Aneurysm Rupture Risk After Growth (medscape.com)

Risk of Rupture After Intracranial Aneurysm Growth

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Хірургія, ортопедія та анестезіологія

Використання оральних контрацептивів може зменшити пошкодження м’язів і сухожиль 18.04.2024 Акушерство/гінекологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Використання оральних контрацептивів може зменшити пошкодження м’язів і сухожиль

Згідно з дослідженням Південно-західного медичного центру Техаського університету, жінки, які приймають оральні контрацептиви, можуть значно рідше стикатися із травмами опорно-рухового апарату, ніж жінки, які не приймають такі препарати. Висновки, опубліковані в Medicine & Science in Sports & Exercise, покращують розуміння потенційних захисних переваг стабільних рівнів гормонів, а також можливі занепокоєння щодо впливу гормонального дисбалансу на здоров’я опорно-рухового апарату....

12.04.2024 Хірургія, ортопедія та анестезіологія Учені створили синтетичні тромбоцити, що зупиняють кровотечу та сприяють загоєнню

Дослідники розробили синтетичні тромбоцити, які можна використовувати для зупинки кровотечі та прискорення загоєння ран. Вони продемонстрували свою ефективність на моделях тварин, і незабаром відбуватимуться клінічні випробування на людях. Ряд медичних ситуацій потребує переливання тромбоцитарної маси, наприклад, у випадках сильної кровотечі або для пацієнтів перед операцією чи під час хіміотерапії. Зараз пацієнти в будь-якій із цих ситуацій отримують тромбоцити, зібрані від донорів крові, в ідеалі із сумісною групою. Це складно, оскільки доступні незначні запаси тромбоцитів, ці клітини мають обмежений термін придатності і повинні зберігатися в контрольованих умовах....

08.04.2024 Кардіологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Свинячі серця, збережені поза організмом понад 24 години, дають надію багатьом людям, які потребують трансплантації

Через 56 років після першої трансплантації серця від людини до людини щороку у всьому світі пересаджують понад 5000 цих життєво необхідних органів. Але цієї кількості недостатньо, щоби подарувати нове серце кожному, хто його потребує, оскільки в будь-який момент близько 50 000 осіб необхідна трансплантація. Сучасним «золотим стандартом» для донорських сердець є холодне статичне зберігання (CSS) - на льоду до моменту трансплантації. Трансплантація є найбільш успішною, коли CSS триває менше шести годин, до того як серце або його кровоносні судини зазнають пошкодження. ...