Важливі навички у періоди стресу: порадник ВООЗ

04.10.2021

Більшість лікарів зазвичай працює в умовах стресу, тягар якого значно збільшився під час пандемії COVID-19. І якщо невеликий стрес може впливати на людину навіть конструктивно, то його надлишок негативно відбивається на працездатності лікаря, його спілкуванні з пацієнтами та оточенням.

«Важливі навички в періоди стресу: Ілюстроване керівництво» – посібник ВООЗ з управління стресом, розроблений із метою навчити нас краще справлятися з несприятливими обставинами. Він є одним із компонентів курсу ВООЗ з управління стресом, що готується до видання. Курс був ініційований Марком ван Оммереном (підрозділ із питань психічного здоров’я Департаменту з питань психічного здоров’я та вживання психоактивних речовин, ВООЗ) у рамках серії публікацій ВООЗ про психологічні інтервенції низької інтенсивності.

Посібник призначений для тих, хто перебуває у стані стресу: від батьків та осіб, які забезпечують догляд за іншими, до фахівців сфери охорони здоров’я, які працюють у небезпечних ситуаціях.

Ілюстроване керівництво підтримує впровадження рекомендацій ВООЗ з управління стресом, спирається на наявні фактичні дані та результати широкомасштабних польових випробувань і містить інформацію та опис практичних навичок, які допоможуть впоратися із несприятливими обставинами.

Посібник складається із п’яти розділів, кожен з яких містить нову ідею та техніку. Вони прості для вивчення, їх можна застосовувати лише протягом кількох хвилин щодня для зниження рівня стресу.

Практика і застосування ідей та технік, що представлені у посібнику, є ключовим фактором для зниження стресу, а креативні ілюстрації допомагають візуалізувати корисну інформацію.

Завантажити посібник безкоштовно можна за посиланням: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/339150/WHO-EURO-2021-361-40096-56774-ukr.pdf?fbclid=IwAR1NQBazkjhEfVcAPUW6-ugV7P5W_hH84kDhQwT-bo4cx1f8yvhcVW2djy4

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....