Щоденник медичних подій на 11-17 жовтня

09.10.2021

Дорогі читачі!

До вашої уваги черговий огляд освітніх медичних заходів на наступний тиждень.

У вирі численних вебінарів, семінарів, конференцій і симпозіумів не важко розгубитися. Щотижневі випуски Щоденника медичних подій допоможуть потрапити на найцікавіші та найактуальніші події.

Тож обирайте, навчайтеся, вдосконалюйтеся!

 

11 жовтня

Фахова школа-семінар «Сучасні консенсуси в клінічній практиці хірурга та анестезіолога»

Анестезіологія та хірургія – напрямки медицини, що стрімко розвиваються та вдосконалюються. Саме тому навіть у складні часи пандемії і карантину необхідно отримувати нові знання!

На школі на вас чекають Топові національні спікери, такі як: Дубров С.О., Лісний І.І. та ін. та лише актуальна інформація, заснована на доказовій медицині, і сучасні клінічні протоколи.

Контактні телефони:

068-509-62-39
097-162-24-59

067-986-72-56
068-509-22-20
 

E-mail: asprofosvit@gmail.com

Початок о 12.00

Детальніше за посиланням: Сучасні консенсуси в клінічній практиці хірурга та анестезіолога 11.10 (asprofosvit.com)


12 жовтня

Дискусійний клуб «Проблеми курації пацієнтів з медикаментозними гастропатіями у період COVID-19: досвід Польщі та рекомендації України»

Експерти:

- д. мед. н., професорка Гражина Руджевська.

Гастроентеролог, завідувачка відділення внутрішніх хвороб та гастроентерології з підрозділом для лікування запальних кишкових хвороб Центральної клінічної лікарні Міністерства внутрішніх справ та адміністрації у Варшаві (Польща), президентка Польського товариства гастроентерологів, директорка Інституту сестринства та акушерства Варшавського Університету

- д. мед. н., професорка Осьодло Галина Василівна

Завідувачка кафедрою військової терапії Української військово-медичної академії

Модератор:

- д. мед. н., професорка Барна Ольга Миколаївна

Завідувачка кафедри загальної практики (сімейної медицини) Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця. Голова правління ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини».

До участі запрошуються сімейні лікарі, кардіологи та всі охочі взяти участь в онлайн вебінарі.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Квитки на «Дискусійний клуб «Проблеми курації пацієнтів з медикаментозними гастропатіями у період COVID-19: досвід Польщі та рекомендації України»» 12 жовтня 2021 (ticketforevent.com)


12 жовтня

Онлайн-конференція «Жовтневі ревмодні»

У Всесвітній день боротьби з артритом Інститут ревматології підтримує ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, адже в наш час важливим є підвищення інформованості та привернення уваги широкого загалу до проблеми профілактики, ранньої діагностики, медичної і соціальної реабілітації хворих на ревматологічні захворювання.

Мета конференції – обговорення основних напрямків у діагностиці та лікуванні ревматоїдного артриту, анкілозуючого спондиліту, псоріатичного артриту та подагри.

Це насичена освітня програма для лікарів за спеціальностями: ревматологія, загальна практика – сімейна медицина, терапія, клінічна лабораторна діагностика, радіологія, рентгенологія, функціональна діагностика, ультразвукова діагностика та лікарів інших спеціальностей.

Початок о 14.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у онлайн-конференції «Жовтневі ревмодні» // 12 жовтня 2021 року о 14:00 (google.com)


12-13 жовтня

Кардіологічний пацієнт з коморбідною та супутньою патологією – погляд експертів різних спеціальностей

Друга зустріч у форматі вебінару з циклу з чотирьох клінічних шкіл «Кардіологічний пацієнт з коморбідною та супутньою патологією – погляд експертів різних спеціальностей».

Експерти з кардіології, ендокринології, нефрології, неврології, ревматології, невідкладних станів будуть розглядати найгарячіші питання ведення пацієнтів в умовах викликів сьогодення. Будемо разом вирішувати проблеми ведення пацієнтів з постковідними синдромами, судинними ураженнями, артеріальною гіпертензією, серцево-судинними захворюваннями, некоронарогенними ураженнями міокарда, цукровим діабетом, хронічною хворобою нирок.

Початок о 15.30

Детальніше за посиланням: КАРДІОЛОГІЧНИЙ ПАЦІЄНТ З КОМОРБІДНОЮ ТА СУПУТНЬОЮ ПАТОЛОГІЄЮ – ПОГЛЯД ЕКСПЕРТІВ РІЗНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - CARDIO HUB


12-13 жовтня

ХV Конгрес педіатрів України

12-13 жовтня 2021 року, в ПРЕЗИДЕНТ ГОТЕЛІ (м.Київ, вул. Госпітальна, 12), Асоціація педіатрів України, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М.Лук’янової НАМН України» та Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Національної академії медичних наук України, запрошують на довгоочікувану подію – ХV Конгрес педіатрів України «Актуальні проблеми педіатрії».

Конгрес — це найбільша подія педіатричного життя, що традиційно збирає провідних вчених, організаторів охорони здоров’я та практикуючих лікарів, які надають медичну допомогу дітям.
У роботі ХV Конгресу педіатрів України запрошуємо взяти участь лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики — сімейної медицини та представників різних лікарських спеціальностей, а також фармацевтів, медичних сестер, психологів, педагогів , юристів з медичних питань , соціальних працівників, голів громадських батьківських об’єднань, представників органів охорони здоров’я й приватних клінік, страхових компаній.

На пленарних засіданнях ХV Конгресу в змішаному офлайн/онлайн ajhvfns будуть представлені доповіді, як найбільш вагомих, так і досвідчених молодих вчених-педіатрів з України та провідних міжнародних спікерів з Німеччини, країн Балтії, Грузії тощо.

Програма Конгресу охоплює широкий спектр актуальних тем:

  • Сфери розвитку організації допомоги дітям в умовах трансформації медицини в Україні.
  • Перспективні напрямки педіатричної лікарської практики та страхової сімейної медицини в Україні.
  • Збереження балансу юридичних прав батьків та обов’язків і прав лікарів – педіатрів в ім’я здоров’я дитини.
  • Особливості перебігу, діагностики та лікування респіраторних інфекцій в епоху пандемії SARS-COV-2.
  • Світовий та вітчизняний досвід з питань діагностики та лікування сучасної респіраторної, алергічної, гастороентерологічної, кардіологічної, нефрологічної та інфекційної патології дитячого віку.
  • Орфанні та соціально-значимі захворювання дитячого віку: новітні технології діагностики, лікування та профілактики.
  • Раціональна фармакотерапія в клінічній педіатрії та неонатології.
  • Екологічні проблеми та дитяча екопатологія в сучасних умовах.
  • Дискусійні питання підготовки лікарів за спеціальністю «Педіатрія» в Україні.
  • Оновлення базових знань з питань вікової нормальної гістології, фізіології та анатомії дитини.
  • Втілення світогляду незабутніх видатних українських педіатрів у розвиток медицини дитини майбутнього.

Крім того, ви станете учасниками дискусійних клубів, майстер-класів, які будуть присвячені гостро актуальним питанням ведення хворих з Covid-19 та постковідним синдромом, вакцинації та тестуванню, алгоритмам надання невідкладної допомоги, клінічному розбору складних випадків, методам профілактики, навичкам безпеки пацієнтів та самозахисту лікарів та ін. важливим проблемам сьогодення.

Початок о 9.00

Детальніше за посиланням: Конгрес Педіатрів (pcongress.org.ua)


13 жовтня

V науково-практична конференція «Тромбопрофілактика в Україні»

Під час V науково-практичної конференції "Тромбопрофілактика в Україні. Сучасні світові тенденції" для учасників буде підготовлено дві наукові паралельні секції в режимі онлайн:

1. Для спеціалістів загальної практики, яка буде цікава кардіологам, гінекологам, сімейним лікарям та неврологам
2. Для хірургів та анестезіологів

Модератори секцій:
д. мед. наук, професорка, заслужена діячка науки, техніки України, експертка комітету з біоетики ради Європи, керівниця відділу акушерських проблем екстрагенітальної патології ДУ «ІПАГ імені академіка О.М. Лук'янової НАМН України» Юлія Давидова

та

чл. кор. НАМНУ, професор, президент Асоціації фахівців з невідкладної кардіології, керівник відділу реанімації та інтенсивної терапії ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України» Олександр Пархоменко

До участі запрошуються:

  • Хірурги
  • Кардіологи
  • Акушери–гінекологи
  • Неврологи
  • Анестезіологи
  • Сімейні лікарі

Початок о 08.55

Детальніше за посиланням: #UkrainesupportWTD2021 (wtd-ukraine.org)


15-16 жовтня

2-a Міжнародна конференція «Передові методики лікування патології кульшового, колінного та плечового суглобів»

Конференцію організовано Інститутом патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Ситенка НАМН України, Українською асоціацією ортопедів-травматологів у співпраці з Європейським товариством кульшового суглоба (EHS) та за підтримки Європейської федерації ортопедичних товариств (EFORT).

Ця дводенна подія включає симпозіуми та сесії, присвячені інноваційним підходам у лікуванні патології великих суглобів – від реконструктивної хірургії до ревізійного ендопротезування, обговоренню складних випадків, пов’язаних з ускладненнями ендопротезування, діагностикою та лікуванням перипротезної інфекції, за участі видатних українських та закордонних експертів. Особливістю цьогорічної конференції буде включення до програми лікування патологій плечового суглоба, проведення практичних майстер-класів з можливістю особистого спілкування з викладачами світового рівня із низки питань ендопротезування великих суглобів.

Початок о 7.50

Детальніше за посиланням: Sytenko Orthopaedic Conference (conference-orthopaedics.com)


15-16 жовтня

ІІ міждисциплінарна науково-практична конференція з міжнародною участю «Респіраторна школа в педіатрії, отоларингології та сімейній медицині»

Міністерство охорони здоров’я України, Буковинський державний медичний університет, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, Асоціація дитячих оториноларингологів України запрошує Вас взяти участь у роботі ІІ міждисциплінарної науково-практичної конференції з міжнародною участю: «Респіраторна школа в педіатрії, отоларингології та сімейній медицині».

На вас чекають:

  • Спілкування з провідними вченими з респіраторної медицини України, Грузії та Румунії
  • Міждисциплінарні аспекти респіраторної патології у дітей
  • Обговорювання респіраторної патології у дітей з урахуванням COVID-19
  • Удосконалення знань та вмінь з надання невідкладної допомоги дітям у критичних ситуаціях
  • Обмін досвідом сучасних технологій викладання в закладах вищої медичної освіти
  • Апробація результатів власних наукових досліджень молодих вчених

У програмі:

  • Діалоги з професіоналами (можливість задати питання спікерам).
  • Розбір клінічних випадків і сучасних світових рекомендацій
  • Міжнародні настанови щодо профілактики респіраторних захворювань у дитячому віці
  • Досвід та рекомендації щодо ведення хворих на COVID-19 дітей на амбулаторному і госпітальному етапах
  • Принципи доцільної та обґрунтованої антибіотикотерапії в педіатрії
  • Цікаві дискусії про сучасні мультидисциплінарні підходи до діагностики та лікування інфекційних та неінфекційних захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів у дітей

До участі запрошуються:

  • лікарі-педіатри
  • лікарі-пульмонологи та алергологи дитячі
  • лікарі-інфекціоністи дитячі
  • отоларингологи та дитячі отоларингологи
  • сімейні лікарі
  • спеціалісти суміжних спеціальностей, які цікавляться проблемами діагностики та лікування респіраторних хвороб в дитячому віці

Детальніше за посиланням: ІІ міждисциплінарна науково-практична конференція з міжнародною участюРеспіраторна школа в педіатрії, отоларингології та сімейній медицині15-16 жовтня 2021 (respconf.com.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....

16.04.2024 Терапія та сімейна медицина Наявність специфічних ліпідів у тканинах вказує на їх старіння

Учені виявили, що певний тип жиру накопичується в міру старіння тканини, і таке накопичення може бути оборотним при виконанні фізичних вправ. Дослідники з Амстердама проаналізували мишачі та людські тканини до та після тренувань, що дозволило їм зробити такий висновок. Результати опубліковані в журналі Nature Aging. «Ідея про те, що ми можемо повернути старіння назад, – це те, що довгий час вважалося науковою фантастикою, проте наші висновки справді дозволяють нам набагато краще зрозуміти процес старіння», – стверджує Рікельт Гауткопер, професор лабораторії генетичних метаболічних захворювань Медичного центру Амстердамського університету....

12.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 15-21 квітня

...