Повторний вплив великих катастроф має довгострокові наслідки для психічного здоров’я

18.01.2022

Дослідження Школи громадського здоров’я Техаського університету A&M (США) показало, що повторний вплив великих катастроф не робить людей психічно міцнішими. Навпаки, люди, які неодноразово зазнавали серйозних природних або техногенних катастроф (стихійних лих, аварій на виробництві тощо), демонструють зниження показників психічного здоров’я.

Крім того, дослідницька група виявила, що чим більше у людей було досвіду з подібними подіями, тим гіршим було їхнє психічне здоров’я.

«Наш висновок протилежний відомому прислів’ю: те, що нас не вбиває, робить нас сильнішим», – сказав провідний автор дослідження, доцент кафедри охорони навколишнього середовища та охорони праці Школи громадського здоров’я Гаретт Сансом.

Сансом і його команда проводили дослідження серед осіб, які проживають у районі Х’юстона, вразливого до ураганів і повеней, а також надзвичайних ситуацій на виробництві. Результати дослідження були опубліковані нещодавно у журналі «Natural Hazards».

Багато громад, які проживають уздовж узбережжя Мексиканської затоки, перебувають у центрі впливу природних і антропогенних небезпек. Із 2000 по 2020 рік Техас – один із штатів, найбільш схильних до стихійних лих, – зазнав 33 катастрофи. Чимало з них – урагани, снігопади, посуха та повені –вплинули на район Х’юстона. Цей район також постраждав від надзвичайних ситуацій, таких як вибухи та викиди хімічних речовин на промислових об’єктах.

За словами дослідницької групи, поєднання стихійних лих і надзвичайних ситуацій на промислових об’єктах дає унікальну можливість спостерігати за цим впливом.

Для збору інформації команда використовувала короткий опитувальник із 12 пунктів для зведеної оцінки психічного та фізичного здоров’я.

Більшість респондентів повідомили, що за останні п’ять років пережили багато небезпечних подій: ураганів та повеней (96,35 %), промислових пожеж (96,08 %), витоків хімічних речовин (86,84 %), смерчів (79,82 %).

Команда виявила, що люди, які пережили дві або більше події протягом останніх п’яти років, мали середні показники психічного здоров’я нижчі за очікуваний національний рівень.

Результати дослідження допомагають виявити довгострокові ризики психічного впливу. Вони також підкреслюють необхідність заходів громадського здоров’я, спрямованих на зазначених осіб, а також на спільноти, у яких вони проживають.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220116081920.htm

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Психіатрія

Мініатюрний стимулятор мозку як альтернатива лікування депресії та інших психіатричних розладів 15.04.2024 Неврологія Психіатрія Мініатюрний стимулятор мозку як альтернатива лікування депресії та інших психіатричних розладів

Інженери Університету Райса, приватного дослідницького закладу у Х'юстоні, штат Техас, розробили найменший імплантований стимулятор мозку, роботу якого вже продемонстрували на пацієнті. Завдяки новітній технології магнітоелектричної передачі енергії пристрій розміром із горошину, розроблений у лабораторії університету за співпраці з компанією Motif Neurotech, можна живити без проводів через зовнішній передавач і використовувати для стимуляції мозку через тверду оболонку – захисну оболонку мозку, прикріплену до дна черепа. Пристрій, відомий як Digitally programmable Over-brain Therapeutic (DOT – цифровий позамозковий метод терапії), може революціонізувати лікування депресії та інших психіатричних або неврологічних розладів....

10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

01.04.2024 Психіатрія Терапія та сімейна медицина Як блокування нейронних рецепторів, відповідальних за залежність, може зменшити вживання алкоголю

Учені зі Scripps Research, медичного дослідницького закладу в Сан-Дієго, виявили, що LY2444296 – сполука, яка вибірково блокує каппа-опіоїдний рецептор (KOP), – може зменшити споживання алкоголю в пацієнтів з алкогольною залежністю. Сполуки, призначені для вибіркового блокування KOP, є дуже перспективними, оскільки цей рецептор бере участь у розвитку психічних відхилень, наприклад, тривожно-психічного розладу. Система KOP також важлива при патологіях, пов’язаних із вживанням алкоголю, адже вона контролює ланцюги мозку, які впливають на ряд неврологічних процесів: залежність, емоції, біль і винагороду. Як гострий, так і хронічний вплив алкоголю негативно позначається на цій системі....