Жувальна гумка із ксилітом може допомогти знизити ризик передчасних пологів

07.02.2022

Передчасні пологи є основною причиною дитячої смертності та основною причиною проблем зі здоров’ям у дітей віком до 5 років у всьому світі. У Малаві, східноафриканській країні з одним із найвищих показників передчасних пологів у світі, ранні пологи знизилися на 24 % завдяки простому втручанню: жувальній гумці із ксилітом під час вагітності.

Кожна п’ята дитина в Малаві народжується на терміні вагітності від 26 до 37 тижнів, що приблизно вдвічі перевищує рівень передчасних пологів у США (10,8 %).

Хоча результати рандомізованого контрольованого дослідження жінок у Малаві ледве досягли статистичної значущості, дослідники також задокументували зниження частоти пародонтиту, що, на їх думку, ймовірно, корелює зі зменшенням ранніх пологів.

Серед 10 069 жінок, які взяли участь у випробуванні, 96 % залишилися в ньому до кінця. Із початкової загальної кількості 4029 учасниць пройшли оцінку стану порожнини рота на початку дослідження, а 920 жінок пройшли подальшу оцінку стану порожнини рота. Майже всі учасниці (92 %) жували гумку двічі на день.

Серед 4349 жінок, які жували гумку із ксилітом під час вагітності, 12,6 % народили до 37-го тижня у порівнянні з 16,5 % передчасних пологів серед 5321 жінки у контрольній групі, що в цілому було оцінено як зменшення передчасних пологів на 24 %.

Дослідники також спостерігали скорочення кількості новонароджених із вагою менше 2500 г на 30 %, при цьому мами лише 8,9 % дітей із низькою вагою при народженні жували гумку із ксилітом. Групи не показали суттєвих відмінностей у мертвонароджених або смертях новонароджених.

Дослідники також виявили значне зниження частоти пародонтиту із 31 % до 21 % серед жінок, які жували ксилітову гумку. Поширеність захворювань пародонту в контрольній групі знизилася із 31 % до 27 %.

«Ми знали про зв’язок із поганим здоров’ям ротової порожнини та передчасними пологами, але ще не було досліджень такого масштабу, які б пропонували простий та ефективний варіант лікування», – сказала Іліна Плуйм, докторка медичних наук, доцентка Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США). Вона назвала нові дані «переконливими» і зазначила, що дослідження додає нові можливості до потенційних стратегій лікування захворювання, яке спричиняє значний тягар у всьому світі. Результати необхідно повторити, в ідеалі у країнах із нижчим рівнем передчасних пологів і захворювань пародонту, щоб побачити, чи буде подібний ефект, перш ніж широко застосовувати це дешеве та просте втручання.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967911

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

Нове дослідження дає впевненість щодо безпечності застосування гормональної терапії після 65 років 11.04.2024 Акушерство/гінекологія Ендокринологія Нове дослідження дає впевненість щодо безпечності застосування гормональної терапії після 65 років

Ініціатива жіночого здоров’я – це серія клінічних досліджень, ініційованих Національним інститутом здоров’я США вперше у 1991 році для вирішення основних проблем зі здоров’ям, що спричиняють захворюваність і смертність жінок у постменопаузі. Після їхніх рекомендацій у 2002 році багато жінок відмовилися від прийому гормональної терапії (ГТ), особливо після 65 років, через побоювання підвищеного ризику розвитку різних видів раку та серцево-судинних захворювань. Нове дослідження показує, що ці страхи можуть бути безпідставними, залежно від типу, шляху введення та дози ГТ. Оновлені результати опубліковані в журналі The Menopause Society....

10.04.2024 Акушерство/гінекологія Педіатрія Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні

Парацетамол (ацетамінофен) – єдиний жарознижувальний і болезаспокійливий препарат, який дозволений до застосування вагітними та жінками, які годують. Однак вживання парацетамолу при вагітності не рекомендовано у третьому триместрі та протягом перших трьох місяців лактації. У найбільшому на сьогодні дослідженні не знайшли жодних доказів на підтримку причинно-наслідкового зв’язку між використанням ацетамінофену під час вагітності та підвищеним ризиком аутизму, РДУГ та інтелектуальної недостатності в дітей....

03.04.2024 Акушерство/гінекологія Діагностика Нова методика імунотерапії аутоімунних захворювань

Учені клініки Мейо розробили стратегію імунотерапії, яка закладає основу для лікування цілого спектра аутоімунних захворювань. Нова методика, детально описана в доклінічному дослідженні, опублікованому в Nature Biomedical Engineering, передбачає об’єднання химерних антигенних рецепторів (CAR) із мезенхімальними стромальними клітинами (MSC), що призводить до створення інженерних стовбурових клітин, відомих як CAR-MSC. Такий підхід демонструє потенціал для більш точного націлювання на осередки захворювань і покращення імуносупресії. ...