Час, що проводять немовлята перед екраном, підвищує ризик аутизму

08.02.2022

За даними понад 80 000 дітей, у однорічних хлопчиків, які перебували перед екраном щонайменше 2 години на день, було значно більше шансів мати розлад аутичного спектра (РАС) у трирічному віці.

ВООЗ та Американська академія педіатрії не рекомендують проводити час перед екраном немовлятам, які ще не досягли 18-ти місяців.

У дослідженні, опублікованому в журналі «JAMA Pediatrics», вчені з Університету Яманасі (Японія) та члени Японської групи вивчення навколишнього середовища залучали вагітних жінок у період із 2011 по 2014 рік; дані були проаналізовані у грудні 2020 року. Остаточна популяція дослідження включала 84 030 пар матерів і дітей.

Екранний час однорічних дітей оцінювали за допомогою анкети, в якій матерів просили повідомити, скільки годин вони дозволяли своїй дитині дивитися телевізор або DVD щодня. Основним результатом став діагноз РАС саме у віці 3-х років.

Загалом 330 дітям було встановлено діагноз РАС у трирічному віці, поширеність якого становила 0,4 %. Частка дітей з аутизмом віком 3 роки збільшувалася пропорційно збільшенню часу перед екраном у віці 1-го року (5,8 %, 22,3 %, 30,2 % і 31,7 % для дітей, які не проводять час перед екраном, проводять менше 1 години, від 1 до 2 годин та від 2 до 4 годин відповідно).

Відсоток дітей із діагнозом РАС, які щоденно проводили перед екраном 4 години або більше, становив 10 %. Більший час перед екраном однорічних дітей був пов’язаний із більш високими шансами на РАС у хлопчиків (76 %), але не у дівчат (24 %).

Дослідники відзначили, що час перед екраном у трирічних дітей не був пов’язаний із діагностикою аутизму у цьому віці, «оскільки вплив факторів навколишнього середовища на розвиток мозку змінюється з віком».

Вчені зазначили, що результати дослідження були обмежені кількома факторами, включаючи залежність від батьківських звітів про час, проведений перед екраном, а також можливість упередженості звітів. Інші обмеження включали можливу пропущену діагностику легких випадків РАС у 3 роки, а також нездатність враховувати такі змінні, як середовище догляду за дітьми, умови життя, захворювання, генетика та інвалідність.

Водночас результати були підкріплені великою кількістю досліджуваної популяції та вивченням екранного часу в ранньому дитинстві, зазначають вчені. Потрібні додаткові дослідження, щоб вивчити інші фактори, які сприяють зв’язку між розладами аутичного спектра і часом перед екраном, але, враховуючи швидке зростання використання пристроїв у дітей, «необхідно переглянути його вплив на здоров’я немовлят та контролювати надмірний час перед екраном».

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967949?src

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Неврологія

Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів 24.04.2024 Неврологія Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

Дослідники з Кельнського університету в Німеччині знайшли нове застосування кніцину, речовини, що отримується з розторопші. Розторопша (Cnicus benedictus) – рослина з родини айстрових, яка в Україні росте як бур'ян – на полях, уздовж доріг, у сухих місцях. Століттями її використовували як лікарську речовину у вигляді екстракту або чаю, наприклад, для покращення травлення. Науковці Центру фармакології Університетської лікарні Кельна та Медичного факультету Кельнського університету знайшли абсолютно нове застосування кніцину. Моделі тварин, а також клітини людини показали, що кніцин значно прискорює ріст аксонів, тобто нервових волокон, що йдуть від тіла клітини до органів, що іннервуються, та інших нервових клітин....

23.04.2024 Неврологія Онкологія та гематологія Генно-інженерне лікування невиліковних пухлин мозку

Дослідники Університету Пердью (Вест-Лафайетт, штат Індіана, США) розробляють і перевіряють метод лікування невиліковних пухлин головного мозку – гліобластом. Гліобластоми мають середній термін виживання 14 місяців і майже завжди закінчуються летально . Традиційні підходи до лікування, які зазвичай застосовуються до інших видів новоутворень, такі як хіміо- та імунотерапія, при гліобластомі часто неефективні. Сандро Матошевич, доцент кафедри промислової та молекулярної фармацевтики Фармацевтичного коледжу Пердью, очолює групу дослідників, які розробляють новий метод лікування цього виду пухлин. Матошевич також є викладачем Інституту дослідження раку Пердью та Інституту відкриття ліків Пердью....

22.04.2024 Неврологія Нова терапевтична мішень для лікування черепно-мозкової травми

Згідно з даними Центру з контролю за захворюваннями, більшість черепно-мозкових травм виникає в результаті падінь, автомобільних аварій або насильницьких нападів, доволі часто вони виникають під час спортивних змагань або є наслідками воєнних дій. У кожному випадку зовнішня сила достатньо інтенсивна, щоби змістити мозок усередині черепа, спричиняючи значне порушення руху крові та функції гематоенцефалічного бар’єра (ГЕБ). ГЕБ – це високоселективний напівпроникний кордон, утворений ендотеліальними клітинами, який регулює перенесення речовин між системою кровообігу та центральною нервовою системою, захищаючи мозок від шкідливих або небажаних речовин у крові....