Електронні сигарети не допомагають курцям кинути курити

14.02.2022

Автори нового дослідження виявили, що використання електронних сигарет не було ефективнішим, ніж інші методи, щоб допомогти курцям кинути курити.

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США) проаналізували дані 3578 курців, які нещодавно кинули курити, і 1323 недавніх колишніх курців, які були частиною когорти популяційного дослідження тютюнокуріння та здоров’я PATH у 2017 році. Учасники повідомили, що використовували електронні сигарети або інші засоби, щоб кинути курити. Основними результатами були принаймні 12 місяців утримання від сигарет та тютюну.

Утримання від куріння протягом принаймні 12 місяців у групі електронних сигарет становило 9,9 %, що було нижче, ніж у групі, в якій використовували нікотинову замісну терапію чи фармацевтичну допомогу (15,2 %) або не вживали жодних допоміжних засобів чи медикаментів (18,6 %).

Серед курців, які намагалися кинути курити, скоригована різниця ризику утримання від сигарет протягом принаймні 12 місяців із використанням електронних сигарет і фармацевтичних допоміжних засобів відмови від куріння становила 7,3 % та 7,7 % відповідно.

У групі недавніх колишніх курців 2,2 % повідомили, що перейшли на електронні сигарети з високим вмістом нікотину. Виявилося, що саме ці учасники дослідження мали вищий ризик рецидиву порівняно з іншими групами, але ця різниця не була значною.

Дослідники відзначили, що результати дослідження були обмежені кількома факторами, включаючи план спостереження та нездатність контролювати всі потенційні сторонні фактори. Проте результати були підкріплені великою і репрезентативною популяцією для дослідження та аналізом біологічних зразків для підтвердження фактів куріння або відмови від нього.

Було зроблено висновок, що електронні сигарети не є корисним інструментом для відмови від куріння, оскільки у цьому дуже великому національному репрезентативному дослідженні не було знайдено жодних доказів того, що курці, які переходять на отримання нікотину з електронних сигарет, мають менше шансів повернутися до куріння.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968288

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....