«Всі мої пацієнти з України надзвичайно сильні та сміливі люди». Понад 100 лікарів надають безкоштовну медичну допомогу українцям

11.04.2022

Ескалація війни в Україні спричинила утворення складної гуманітарної кризи. Бойові дії перешкоджають доступу до медичних послуг і товарів першої необхідності тим, хто потребує їх найбільше. Після розгортання Російської агресії проти України ViveoCares Foundation, неприбуткова громадська організація, що базується в Естонії, заснувала ініціативу Телемедицина Без Кордонів для лікарів з усього світу, що хочуть підтримати українських громадян, допомагаючи в цей непростий час. Лікарі 11 національностей уже доєдналися до платформи та консультують українців трьома мовами — англійською, українською та російською.

«Кожен має робити те, що він вміє робити найкраще, щоби допомогти українцям зараз. Ми, лікарі, можемо допомогти,» ділиться лікар Сергій Агібалов, спеціаліст загальної медицини з клініки Prospect Medical Caspian, Алмати, Казахстан. Він був одним із перших лікарів, що доєдналися до платформи.

Поки деякі лікарі з платформи Viveo Health, як, наприклад, лікарка Ольга Луцюк, відправилися у 10-денну медичну подорож, щоби допомагати українським біженцям від російського вторгнення до Польсько-Українського кордону, інші знайшли спосіб допомагати на відстані. «Деякі мої колеги мали можливість збирати медичне обладнання та гроші, щоби надати гуманітарну допомогу Україні. Але для багатьох із нас, хто хоче зробити внесок, надаючи власні професійні знання та експертизу, онлайн консультації — чудовий спосіб допомагати людям, що цього потребують,» додає лікарка Світлана Блітцштейн, неврологиня, що спеціалізується на вегетативних розладах у Dysautonomia Clinic, та професорка неврології в Школі медицини та біомедичних наук Якобса.

Понад 100 лікарів із найкращих медичних закладів з усього світу вже відкрили власні календарі на платформі Viveo Health, щоби надавати безкоштовні медичні консультації для людей в Україні. «Ми привілейовані волонтерити в такий спосіб. Платформа Телемедицини дозволяє надавати цінну медичну допомогу людям в Україні, що зараз живуть у самому центрі війни. Багато українців не мають доступу до їхніх місцевих лікарів, водночас багато лікарень та аптек в Україні вже зруйновані. Українцям потрібна медична допомога. Завдяки онлайн-консультаціям я можу проаналізувати симптоми пацієнта та запропонувати можливу діагностику та опції лікування, що можуть бути застосовані в тих умовах, поки вони знаходяться вдома чи в укритті,» розповідає лікарка Світлана Блітцштейн. «Я вважаю, що це чудово, що програма Телемедицина Без Кордонів надає нам можливість робити свій внесок у такий спосіб.»

Поки медичні заклади зосереджені на пацієнтах із невідкладними станами, інші проблеми зі здоров’ям набирають загрозливих розмірів. Під час війни криза в охороні здоров’я — недостатній доступ до поліклінік та до лікування, спалахи хвороб, недоїдання, — часто вбиває більше людей, ніж бомби та кулі. Лікар Сергій Агібалов спостерігає зростання випадків захворювання на COVID. «Багато пацієнтів, що вже проконсультувалися в мене, мають симптоми COVID.» Серед інших поширених причин звернень: гарячка, висип, діарея, панічні атаки в дітей та дорослих, різні ускладнення вагітності та процесу грудного вигодовування.

Деякі люди знаходяться в безпечніших регіонах із доступом до аптек та до медичних закладів. Однак деякі українці знаходяться в містах, що активно обстрілюються, де взагалі не залишилося закладів інфраструктури та медичної допомоги. Вони залишилися сам на сам зі своїми проблемами зі здоров’ям і хвилюваннями. Онлайн доступ до лікарів допомагає забезпечувати пацієнтів інформацією про те, що можна зробити з проблемою в обставинах, що склалися,» розповідає лікарка Світлана Блітцштейн.

Лікарі погоджуються, що вони не можуть надати всієї потрібної допомоги, знаходячись так далеко від українських пацієнтів. Але вони можуть надати найбільш актуальну інформацію та поради, що будуть найбільш дієвими в обставинах, у яких знаходиться пацієнт. Колишня медична сестра та педіатриня з Києва, що зараз працює асистенткою кардіолога в Нью-Йорку, лікарка Юлія Сафяновская розповідає, що Телемедицина дає можливість пацієнтам із хронічними хворобами поспілкуватися з лікарем. «Ми можемо надати їм допомогу, щоби вони могли трохи заспокоїтися,» додає лікарка.

«Моєю першою пацієнткою була 20-річна молода жінка,» ділиться лікарка Світлана Блітценштейн, «з низкою психіатричних проблем. Вона самостійно втекла до іншої країни. Її рідні та друзі залишилися в Україні. У новій країні в неї немає ні родичів, ні друзів. Молода жінка зіштовхнулася з проблемами, оскільки ліки, що вона приймає для лікування свого стану мали скоро закінчитися. Найкраща порада, яку я могла дати в цьому випадку, це пошукати ті ж або подібні за діючими речовинами ліки в новій для неї країні, не припиняти раптово прийом ліків та не змінювати на інші препарати, поки вона проживає самостійно. Якби вона проживала з рідними чи друзями, що могли б за нею поспостерігати, тоді перехід до іншого препарату був би безпечним, адже за нею могли б наглянути у випадку, якщо вона почуватиметься погано.»

Світлана Блітцштейн додає, що онлайн консультації людям із регіонів, що прямо зараз страждають від активних бойових дій, це, на жаль, зовсім інша історія. Пацієнти звідти не мають доступу до лікарів і заледве мають доступ до ліків. «Я консультувала одну жінку у якої чоловік мав затримку мови. За описом, це виглядало або як судоми, або мікроінсульти. У них не було жодного доступу до медичних закладів та можливості виміряти його кров’яний тиск. Найбільш відповідною порадою в цьому випадку було давати йому аспірин щодня, щоби попередити великий інсульт, якщо то були мікроінсульти,» пояснила лікарка. «Вам потрібно покладатися на ваше клінічне судження та вирішувати негайно, які дії будуть найкращими в обставинах, що склалися».

Засновник та СЕО Viveo Health закликає медичних працівників — лікарів, медсестер, терапевтів та інших медичних експертів підтримати українців. «Перехід від фізичних консультацій до телемедицини не лише дає можливість міжнародним медичним працівникам надавати допомогу українцям, постраждалим від Російської агресії, але і врятувати деяким людям життя,» розповідає Рауль Калло, СЕО Viveo Health.

Українці потребують знань медичних працівників. Лікарі можуть самостійно налаштувати свій розклад консультацій. Вони можуть структурувати свої волонтерські зусилля таким чином, щоби не перешкоджати своїй регулярній практиці. Лікар Сергій Агібалов додає, що жертвувати 2–3 години щодня для консультацій — це не велика справа, але це може істотно змінити життя для деяких людей.

Якщо ви медичний професіонал, що бажає долучитися до кампанії допомоги українцям, або якщо ви самостійно потребуєте медичної допомоги — відвідайте вебсайт проєкту: https://viveohealth.com/ukraine/.

Якщо ви бажаєте зробити пожертву, щоби підтримати лікарів та українців приєднуйтеся до збору коштів на платформі Raisely: https://viveo-cares-for-ukraine.raisely.com/.

Щоб отримати детальнішу інформацію або запланувати інтерв’ю, ви можете зв’язатися з Раулем Калло (Viveo Health CEO)

Raul@viveohealth.com

(+372) 501108

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...