Рекомендації МОЗ щодо роботи в умовах воєнного стану

10.05.2022

Надсилаємо до ознайомлення наступні рекомендації, щодо роботи закладів охорони здоровʼя в умовах воєнного стану: 

1. Наказ МОЗ від 22 квітня 2022 року No 675 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 No 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03 травня 2022 року за No 491/37827, можна ознайомитись за посиланням: https://is.gd/95Avyi .

2. Рекомендації щодо ведення електронних медичних записів та роботи медичних інформаційних систем.

Для того, щоб лікарі та пацієнти не зіштовхнулися з питаннями недостатності критично важливих медичних даних, Міністерством охорони здоров'я України було ухвалено низку нормативно-правових актів та надано роз’яснення щодо питань ведення первинно-облікової медичної документації в електронній та в паперовій формах.

Принагідно наголошуємо на доцільності та важливості ведення електронних медичних записів, якщо непереборні обставини воєнного стану не стають на заваді такому процесу.

Передача медичних даних пацієнтів та їх подальше зберігання та обробка в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я, на відміну від ведення первинно-облікової медичної документації, дозволяють забезпечити:

- майже миттєвий доступ (відповідно до прав доступу) до таких даних інших користувачів електронної системи охорони здоров’я, для забезпечення більш ефективного надання допомоги;

- збереженість медичних даних пацієнта незалежно від обставин непереборної сили, які можуть вплинути на збереженість паперових носіїв у закладі охорони здоров’я; оперативне накопичення та аналіз щодо обсягу наданих послуг, що забезпечує можливість ухвалювати рішення, які сприятимуть більш ефективній організації надання медичних послуг та розподілу ресурсів на її забезпечення.

3. Алгоритм дій з видачі пацієнтам лікарських засобів та медичних виробів.  

1) Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій: визначають на території регіону пункти видачі медичних товарів. Основний критерій вибору пункту видачі медичних товарів - спроможність забезпечити безперебійну роботу та облік без негативного впливу на надання медичної допомоги.

- У визначені пункти видачі медичних товарів здійснюється розподіл медичних товарів, які закуповуються за кошти державного та/або місцевого бюджетів, а також отримуються, як гуманітарна та/або благодійна допомога і визначених для видачі населенню для амбулаторного лікування.

- Мають максимально забезпечити комунікацію з населенням щодо визначених пунктів видачі та можливості отримати медичні товари з використанням наявних інструментів.

2) Пункти видачі медичних товарів:

- Здійснюють видачу медичних товарів пацієнтам за умови наявності у пацієнта (за можливості): призначення лікаря документа, що посвідчує особу; видача у разі критичної ситуації медичних товарів особам без призначення лікаря та/або документа, що посвідчує особу не заборонена у кількості передбаченій для індивідуального застосування.

- Особи, які здійснюють видачу медичних товарів, ведуть облік пацієнтів, яким їх видано (у довільній формі, яка дозволяє цільове та ефективне їх використання).

4. Алгоритм звітування про отриману гуманітарну допомогу. Рекомендації, які можуть спростити процедуру публічного звітування про отримання гуманітарної допомоги:

1. Заведіть сторінку в соціальних мережах.

2. Інформацію про отриману допомогу також можна розміщувати на сайтах закладів.

3. Визначте благодійників або надавачів допомоги.

4. Змініть дані в системі “Meddata”.

5. Розмістіть тексти та фотозвіти. Принагідно нагадуємо, що розміщення фотографій пацієнтів без їхньої інформованої згоди заборонено чинним законодавством.

6. Текст для розміщення має бути коротким і конкретним та обов'язково містити указання назви організації або фізичної особи/осіб, яка надала допомогу (за наявності).

Принагідно висловлюємо вдячність за вашу працю у такий складний для країни час!

Додаток 1 

Додаток 2

Додаток 3

Додаток 4

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

29.03.2024 Терапія та сімейна медицина Перше в історії лікування гіперкаліємії за допомогою кристалів

Учені з Музею природознавства округу Лос-Анджелеса і фармацевтична фірма AstraZeneca опублікували революційне відкриття – перше в історії лікування гіперкаліємії на основі мінералів. У їхній роботі описано, як кристали циркону використовувалися у якості нового підходу до лікування гіперкаліємії, стану, на який страждають приблизно 350 мільйонів людей у світі. Гіперкаліємія – підвищення концентрації калію в крові вище 5,0 мг-екв/л. Значна гіперкаліємія вимагає невідкладної допомоги, оскільки призводить до порушення серцевого ритму. Цей стан часто спостерігається у осіб із патологією нирок....

25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....