Gedeon Richter на варті жіночого здоров’я

07.03.2023

Стаття у форматі PDF

Минулий рік виявився складним і переломним у житті кожного українця. Однак найсерйознішим викликам, які спіткали долю нашої країни за весь період її незалежності, ми дали гідну відповідь. Спільне лихо згуртувало наш народ, який переконливо продемонстрував усьому світу свою єдність, незламність та віру в справжні цінності. Безсумнівно, значний внесок у майбутню довгоочікувану перемогу зробили лікарі, яким у надзвичайно складних умовах доводилося рятувати життя нашим військовим і надавати медичну допомогу постраждалим цивільним громадянам. До повномасштабної війни жінки складали 83% медичних працівників в Україні. І зараз вони продовжують відігравати центральну роль у реагуванні на виклики війни, борючись за здоров’я людей. Отже, напередодні Міжнародного жіночого дня компанія Gedeon Richter вітає наших славних жінок, на тендітні плечі яких лягли нелегкі турботи про здоров’я громадян і котрі самовіддано продовжують працювати на ниві охорони здоров’я. Це – чудове свято, що дарує радість, тепло, доброту, ніжність та надію на відродження нашої країни.

Компанія Gedeon Richter із початку свого заснування піклувалася про здоров’я жінок та й сьогодні охорона жіночого здоров’я продовжує залишатися одним із найважливіших спеціалізованих нішових напрямів її діяльності. 

Наразі дослідницька діяльність компанії зосереджена на розробці інноваційних та високоефективних гінекологічних препаратів із фокусуванням на тих гінекологічних захворюваннях, потреби в лікуванні яких остаточно не задоволені. Gedeon Richter – одна з небагатьох компаній у світі, які надають повний асортимент гінекологічних лікарських засобів і є провідним гравцем на ринку гінекологічних препаратів у країнах Європейського Союзу. Сьогодні лінійка гінекологічних препаратів компанії представлена нещодавно зареєстрованими інноваційними лікарськими засобами та низкою відомих брендів, які за тривалий час існування на фармацевтичному ринку продемонстрували не лише високу ефективність та безпеку, а й здобули довіру пацієнтів.

Papilocare® гель є інновацією в гінекологічному портфоліо компанії «Ріхтер Гедеон». Papilocare® гель – це перша терапія, спеціально призначена для запобігання та лікування ВПЛ-залежних уражень шийки матки, що підкріплена найбільш потужною доказовою базою. 

Papilocare® гель з унікальним семикомпонентним складом не має аналогів у світі. До складу засобу входять:

1) Coriolus Versicoror (коріолус) – гриб, який використовується в традиційній китайській медицині та чинить потужну протизапальну й імуностимулюючу дію; 

2) Azadirachta Indica (нім) – рослина аюрведичної медицини, якій притаманна протигрибкова, антибактеріальна, противірусна, антидіабетична та заспокійлива активність;

3) Bioecolia (пребіотик) – олігосахарид, який захищає екосистему шкіри або відновлює її баланс;

4) алое вера забезпечує антисептичнй та епітелізуючий вплив;

5) бета-глюкани виявляють імуномодулюючий ефект;

6) Centella asiatica сприяє регенерації тканин;

7) гіалуронова кислота чинить зволожуючу дію.

З метою покращення біорозподілу всі компоненти, що входять до складу Papilocare® гелю, інкапсульовані в ніосоми та фітосоми. Це новітня технологія інкапсуляції, яка забезпечує кращу біодоступність і вивільнення активних компонентів у клітинах-мішенях.

Унікальна комбінація Papilocare® гелю забезпечує синергічний вплив усіх компонентів і діє в 3 напрямах: 

  • реепітелізація ділянки трансформації шийки;
  • відновлення нормальної мікробіоти;
  • нормалізація місцевої імунної відповіді.

Papilocare® гель успішно застосовується спеціалістами в 50 країнах світу. Нещодавно його ­розпочали впроваджувати в свою практику українські акушери-гінекологи.

Препарат Савіс містить похідне нортестостерону – дієногест, що чинить певну антиандрогенну активність та виражений прогестогеновий ефект. Дієногест впливає на ендометрій, зменшуючи ендогенну продукцію естрадіолу і пригнічуючи в такий спосіб трофічні ефекти естрадіолу на еутопічний та ектопічний ендометрій. У разі безперервного застосування дієногест зумовлює створення гіпоестрогенного, гіпергестагенного гормонального фону, що сприяє початковій децидуалізації тканини ендометрію з подальшою атрофією ендометріоїдних вогнищ. Савіс показаний для лікування ендометріозу.

Препарат рекомендують приймати по 1 таблетці (2 мг) щодня без перерви в один і той самий час доби (дозволено прийом незалежно від вживання їжі). Таблетки слід приймати регулярно (незалежно від менструальної кровотечі); можна розпочати в будь-який день менструального циклу.

Регулон® є добре відомим пероральним контрацептивом для системного застосування, що містить у своєму складі комбінацію дезогестрелу й етинілестрадіолу. Його контрацептивна дія обумовлена поєднанням декількох механізмів, найважливішими з яких є пригнічення овуляції та зміни цервікальної секреції. Крім запобігання вагітності, Регулон® має також низку інших позитивних властивостей: сприяє установленню регулярного менструального циклу; в разі альгодисменореї менструації минають менш болісно, з меншою інтенсивністю кровотечі, що може знижувати частоту розвитку залізодефіциту. 

Регулон® – універсальний комбінований оральний контрацептив із «сильним» прогестином дезогестрелом, який може застосовуватися як при гострих, так і при хронічних аномальних маткових кровотечах тривалий час. 

Белара® – комбінований гормональний контрацептив для системного застосування; містить хлормадинону ацетат та етинілестрадіол. Безперервне застосування препарату Белара® протягом 21 дня інгібує секрецію фолікулостимулювального гормона та лютеїнізувального гормона гіпофізом, що призводить до пригнічення овуляції, при цьому спостерігаються проліферація ендометрію та його секреторна трансформація, змінюється консистенція цервікального слизу. Це ускладнює проходження сперматозоїдів через цервікальний канал і спричиняє порушення їхньої рухливості. Зміни в ендометрії роблять його непридатним для імплантації яйцеклітини.

Белара як контрацепція з антиандрогенним ефектом  може застосовуатись при СПКЯ, акне, випадінні волосся за жіночим типом.

Постинор (1 таблетка містить 0,75 мг левоноргестрелу) показаний для екстреної контрацепції протягом 72 год після незахищеного статевого акту чи в разі, якщо застосований метод контрацепції був ненадійним. Рекомендується прийняти разом 2 таблетки якнайшвидше (бажано протягом 12 год і не пізніше ніж через 72 год після незахищеного статевого акту). Якщо протягом 3 год після прийому таблеток спостерігається блювання, слід прийняти ще 2 таблетки негайно. 

Постинор запобігає овуляції та заплідненню, якщо статевий акт відбувається в преовуляторній фазі, коли ймовірність запліднення є максимальною. Постинор можна використовувати в будь-якій фазі менструального циклу за відсутності затримки менструальної кровотечі. Застосування Постинору не є протипоказанням для продовження регулярної пероральної гормональної контрацепції. 

Ескапел (1 таблетка містить 1,5 мг левоноргестрелу) показаний для екстреної пероральної контрацепції у перші 72 год після статевого акту. 1 таблетку Ескапелу необхідно прийняти якнайшвидше після незахищеного статевого акту (бажано в перші 12 год і не пізніше 72 год). Якщо протягом 3 год після прийому з’явилося блювання, необхідно прийняти ще 1 таблетку.

Після застосування екстреного засобу для запобігання заплідненню до початку наступної менструації слід використовувати місцеві бар’єрні протизаплідні засоби (презерватив, діафрагму, сперміциди, шийковий ковпачок). Застосування Ескапелу не є протипоказанням для продовження регулярного прийому перорального гормонального протизаплідного засобу.

Бемфола (фолітропін альфа) – це лікарський засіб, який містить рекомбінантний людський фолікулостимулювальний гормон (р-лФСГ), отриманий методом генної інженерії. Найважливішим ефектом парентерального введення фолікулостимулювального гормона (ФСГ) у жінок є розвиток зрілих граафових фолікулів. 

Препарат Бемфола показаний дорослим жінкам з ановуляцією (в т. ч. із синдромом полікістозних яєчників), а також із метою стимуляції розвитку множинних фолікулів у пацієнток при застосуванні таких методик допоміжних репродуктивних технологій, як екстракорпоральне запліднення, перенесення гамети до фаллопієвої труби та перенесення зиготи до фаллопієвої труби.

Лензетто® − єдиний інноваційний трансдермальний препарат у вигляді спрею для системної замісної терапії естрогенами, при застосуванні якого відбувається вивільнення естрадіолу – основного естрогену, що секретується яєчниками. Діючою речовиною є синтетичний 17β-естрадіол, хімічно та біологічно ідентичний ендогенному естрадіолу людини. Лензетто® трансдермальний спрей відновлює нестачу естрогенів у період постменопаузи та пом’якшує симптоми менопаузи.

Лензетто® трансдермальний спрей застосовується 1 р/добу в режимі монотерапії або в безперервному послідовному режимі (в поєднанні з прогестагеном). Одну фіксовану дозу спрею наносять 1 р/добу (початкова доза) на суху та неушкоджену шкіру передпліччя. Дозу можна збільшити до двох нанесень на добу на шкіру передпліччя залежно від вираженості клінічної відповіді. 

Ріхтер ЦиклоБаланс містить комбінацію діючих речовин (міо-інозитол, фолієва кислота), яка сприяє правильному функціонуванню яєчників, дозволяє регулювати менструальний цикл і рівні гормонів, усуває інсулінорезистентність, що є ключовими умовами нормального перебігу вагітності. Ріхтер ЦиклоБаланс може бути корисним у випадку нерегулярного менструального циклу та/або за наявності проблем із заплідненням, а також для жінок із синдромом полікістозних яєчників, жінок, які проходять програму екстракорпорального запліднення, оскільки може сприяти його полегшенню.

Ріхтер ФерроБіо – дієтична добавка, що містить гемоглобін і заліза сульфат. Засіб був спеціально розроблений для використання в ситуаціях, коли звичайне харчування не дозволяє отримати достатньої кількості заліза, необхідного для повноцінного функціонування організму людини. Ріхтер ФерроБіо особливо підходить вагітним, у стадії планування вагітності, жінкам у передменопаузальний період, при менструаціях або в інших випадках втрати крові, особам похилого віку, дітям у період активного росту, спортсменам, а також у ситуаціях, коли існують певні обмеження в харчуванні.

Підготував В’ячеслав Килимчук 

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 3 (539), 2023 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Харчування під час вагітності: що (не) можна їсти

Чи варто змінювати свої харчові звички під час вагітності? Довкола цієї теми є багато суперечностей і рекомендацій, у яких легко заплутатися. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» спільно з лікарем-дієтологом Тетяною Лакустою з’ясували, чим раціон жінки в цей період особливий та на що слід звернути увагу. ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Хронічний тазовий біль: сучасні стратегії менеджменту та контролю симптомів

Хронічний тазовий біль (ХТБ) є поширеним патологічним станом, який відзначається у жінок будь-якого віку і супроводжується сексуальною дисфункцією, емоційною лабільністю, аномальними матковими кровотечами, порушенням сечовипускання, розладами з боку кишечника тощо. Пацієнтки, які страждають на ХТБ, часто скаржаться на симптоми тривоги та депресії, що негативно позначається на їхній повсякденній активності, включаючи зниження працездатності та погіршення якості життя [1]. Сьогодні проблема ХТБ є економічним тягарем, пов’язаним із прямими або непрямими медичними витратами, які в середньому в різних країнах світу оцінюються у 4,9 млрд доларів на рік [2]. Раціональна фармакотерапія,спрямована на полегшення та контроль симптомів болю, є ключовою стратегією боротьби із ХТБ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Оптимізація діагностики й лікування дефіциту заліза та залізодефіцитної анемії у жінок і дівчат репродуктивного віку: клінічний висновок*

Дефіцит заліза є найпоширенішим патологічним станом у світі та однією з п’яти основних причин інвалідності. У той час як низький показник феритину у сироватці крові є діагностичною ознакою залізодефіциту, підвищений його рівень визначається як гострофазовий маркер, що може реєструватися при запальних станах уже в І триместрі вагітності. Відповідно до сучасних настанов, проведення рутинного скринінгу на залізодефіцит у невагітних та вагітних жінок за відсутності ознак анемії не рекомендоване. З огляду на останні літературні дані ця рекомендація має бути переглянута...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Стандарт медичної допомоги «Передчасний розрив плідних оболонок»

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.08.2023 № 1533 ...