Певний склад кишкового мікробіому може бути індикатором ризику розвитку раку товстої кишки

22.09.2021

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі «Cell Host & Microbe», підвищена присутність певних бактерій у мікробіомі кишечника вказує на велику ймовірність малігнізації поліпів.

У своєму дослідженні доцент Медичної школи Вашингтонського університету William DePaolo спостерігав за 40 пацієнтами, які пройшли рутинну колоноскопію та у яких були взяті зразки біопсії біля поліпів, щоб ідентифікувати бактерії, присутні у більш високій кількості у хворих із поліпами, порівняно із пацієнтами без таких. Усі пацієнти були віком від 50 до 75 років, і 60 % із них – жінки.

«Нестримний ріст захворюваності на колоректальний рак є однією із головних проблем охорони здоров'я, але мало що відомо про склад і ролі мікробіоти, пов'язаної з передраковими поліпами», – йдеться в дослідженні.

Дослідницька група DePaolo виявила, що у біоптатах слизової оболонки пацієнтів із поліпами поширена неентеротоксигенна бактерія, Bacteroides fragilis.

У ході дослідження також було виявлено чіткі мікробні сигнатури, що відрізняють пацієнтів із поліпами від осіб без поліпів, і встановлена кореляція між кількістю B. fragilis у зразках і запаленням невеликих поліпів.

При більш детальному аналізі вчені виявили, що B. fragilis у пацієнтів із поліпами відрізняється за своєю здатністю викликати запалення у порівнянні з B. fragilis у людей без поліпів.

«Ідея полягає у тому, аби визначити, чи змінився мікробіом, і коли саме він змінився у хворих із колоректальним раком, – прокоментував W. DePaolo. – Можливо, мікробіом може підштовхнути поліп до малігнізації. Наші дані говорять про те, що для виживання в умовах, коли відбуваються метаболічні та запальні зміни, здоровий кишечник і пов'язані з ним бактерії можуть адаптуватися таким чином, що будуть сприяти запаленню, а не пригнічувати його».

Виявляється, тільки 5 % поліпів у товстій кишці насправді малігнізуються. За словами автора дослідження, поліпи, схоже, неодноразово розвиваються в одних і тих самих областях товстої кишки, і він припустив, що нові скринінги на рак товстої кишки можуть визначати ключові бактерії, що населяють кишечник, і кількість цього конкретного штаму B. fragilis до того, як передракові поліпи розвинуться.

William DePaolo підкреслив, що захворюваність на колоректальний рак щорічно зростає серед молодих пацієнтів. Доцільність доступного скринінгу, що дозволяє перевірити мікроби ще до появи поліпів, може стати ключовим фактором зниження захворюваності.

Джерело: Gut bacteria might be an indicator of colon cancer risk

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Онкологія та гематологія

CLAUDIA – замкнена система доставки ліків, що може збільшити ефективність хіміотерапії 25.04.2024 Онкологія та гематологія CLAUDIA – замкнена система доставки ліків, що може збільшити ефективність хіміотерапії

Коли пацієнти з пухлинами проходять курс хіміотерапії, доза більшості препаратів розраховується на площу поверхні тіла. Цей показник вираховується за формулою Дюбуа 1916 року, при цьому береться до уваги зріст та вага пацієнта. Ця формула була сформована на основі даних лише про дев’ять пацієнтів. Вирахуване таким чином дозування не зважає на інші фактори і може призвести до того, що пацієнти отримають або забагато, або замало препарату. Аби зробити дозування більш точним, інженери Массачусетського технологічного інституту винайшли альтернативний підхід, який дозволяє персоналізувати дозу для кожного пацієнта. Їхня система вимірює кількість препарату в організмі, і ці цифри передаються в контролер, який може відповідно регулювати швидкість інфузії....

23.04.2024 Неврологія Онкологія та гематологія Генно-інженерне лікування невиліковних пухлин мозку

Дослідники Університету Пердью (Вест-Лафайетт, штат Індіана, США) розробляють і перевіряють метод лікування невиліковних пухлин головного мозку – гліобластом. Гліобластоми мають середній термін виживання 14 місяців і майже завжди закінчуються летально . Традиційні підходи до лікування, які зазвичай застосовуються до інших видів новоутворень, такі як хіміо- та імунотерапія, при гліобластомі часто неефективні. Сандро Матошевич, доцент кафедри промислової та молекулярної фармацевтики Фармацевтичного коледжу Пердью, очолює групу дослідників, які розробляють новий метод лікування цього виду пухлин. Матошевич також є викладачем Інституту дослідження раку Пердью та Інституту відкриття ліків Пердью....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Тетрацикліни посилюють протипухлинний Т-клітинний імунітет і відкривають новий спосіб боротьби з раком

Ракові клітини ростуть і поширюються, ховаючись від імунної системи організму. Імунотерапія дозволяє імунній системі знаходити та атакувати приховані ракові клітини, допомагаючи хворим на рак жити довше. Інгібітори імунних контрольних точок є найбільш поширеними засобами імунотерапії. Ці препарати розпізнають і блокують білки, які ракові клітини використовують для приховування від імунної системи. Однак патологічні клітини, які не мають цих білків, застосовують різні способи приховування. Оскільки пацієнти не реагують на інгібітори імунних контрольних точок, дослідники прагнуть розробити новий підхід до лікування таких пухлин....