Установлено, що серцевий напад значно підвищує ризик інших захворювань

19.02.2024

Дослідники з Університету Лідса (Великобританія) проаналізували понад 145 мільйонів записів, що стосуються кожного дорослого пацієнта, госпіталізованого протягом дев’яти років, щоби визначити ризик довгострокових наслідків для здоров’я після серцевого нападу, – це найбільше дослідження такого роду. Незважаючи на те, що серцевий напад є серйозним і небезпечним для життя станом, за оцінками Британського кардіологічного фонду, сьогодні понад 7 із 10 людей виживають після них, якщо отримують швидку та невідкладну допомогу, спрямовану на відновлення припливу крові до серцевого м’яза. За висновками дослідників, у пацієнтів, які перенесли серцевий напад, подальші захворювання розвивалися набагато швидше, ніж у людей того ж віку та статі, які не мали його.

У третини хворих розвинулася серцева або ниркова недостатність, у 7 % були наступні серцеві напади, а 38 % померли з інших причин протягом дев’ятирічного періоду дослідження. Наукова розвідка показала значно підвищений ризик розвитку деяких станів після серцевого нападу, порівнюючи з контрольною групою пацієнтів. Переважно це була серцева недостатність, причому у 29,6 % досліджуваної групи захворювання розвинулося протягом дев’яти років після серцевого нападу, порівнюючи із 9,8 % контрольної групи за той самий проміжок часу. Ниркова недостатність розвинулася у 27,2 % пацієнтів основної групи проти 19,8 % контрольної. Приблизно 22,3 % досліджуваної групи розвинули фібриляцію передсердь, порівнюючи із 16,8 % контрольної групи. Необхідність госпіталізації із приводу діабету спостерігалася у 17 % досліджуваної групи проти 14,3 % контрольної. Сильна кровотеча, інсульт і депресія частіше траплялися в людей, які перенесли серцевий напад, ніж у здорових. Загальні ризики раку різних видів і деменцій не відрізнялися у досліджуваних групах.

Це дослідження проливає додаткове світло на те, як серцеві напади пов’язані з підвищеним ризиком розвитку інших серйозних захворювань, включно із серцевою недостатністю і фібриляцією передсердь. Воно також виявило, що люди із соціально-економічно неблагополучного середовища піддаються більшому ризику подальшого погіршення здоров’я після серцевого нападу та в молодшому віці.

Джерело: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004343

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...