Які зв'язки існують між високим рівнем ніацину та хворобами серця?

21.02.2024

Дослідники Клівлендської клініки (штат Огайо, США) виявили новий шлях, який спричиняє серцево-судинні захворювання, пов’язані із високим рівнем ніацину. Вітамін РР, або В3 (ніацин, нікотинова кислота, нікотинамід), застосовується при пелагрі, дерматитах, невритах, судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах печінки. Раніше його активно використовували для зниження рівня холестерину. Упродовж десятиліть Сполучені Штати Америки та понад 50 інших країн вимагали збагачувати ніацином основні продукти харчування, такі як борошно, крупи й овес, щоби запобігти гіпо- та авітамінозу.

Команда під керівництвом Стенлі Хейзена, доктора медичних наук, виявила зв’язок між 4PY, продуктом розпаду надлишку ніацину, і хворобами серця. Більш високі рівні 4PY були тісно пов’язані з розвитком серцевого нападу, інсульту та інших несприятливих серцевих патологій у великомасштабних клінічних дослідженнях. Науковці також показали, що 4PY безпосередньо спричиняє запалення судин, яке пошкоджує кровоносні судини та може із часом призвести до атеросклерозу. «Важливим є те, що цей шлях, здається, був раніше невизнаним, але він є вагомим фактором розвитку серцево-судинних захворювань», – зазначив Хейзен.

Нові відкриття також можуть допомогти пояснити, чому ніацин більше неефективний для зниження рівня холестерину. В3 був одним із перших засобів лікування, призначених для зниження ЛПНЩ, або «поганого» холестерину. Однак згодом ніацин виявився менш ефективним, ніж інші препарати для зниження рівня холестерину, і був пов’язаний із деякими негативними ефектами та вищими показниками смертності в попередніх дослідженнях. Це призвело до висновку, що надлишок ніацину спричиняє незрозумілі побічні ефекти, які частково нейтралізують переваги зниження ЛПНЩ.

Головний підсумок полягає не в тому, що люди повинні повністю відмовитися від споживання ніацину – це нереалістичний і антинауковий підхід. Кожен четвертий суб’єкт у когортах пацієнтів дослідників отримує занадто багато вітаміну й має високий рівень 4PY. Враховуючи зазначене, варто вирішити, чи є виправданим обов’язкове збагачення борошна та круп ніацином у США, адже нікотинова кислота і нікотинамід у достатній кількості містяться в продуктах тваринного й рослинного походження. Збалансоване харчування та консультація з лікарями перед прийомом добавок можуть вирішити одразу дві проблеми: нормальне надходження вітаміну в організм і профілактика серцево-судинних захворювань.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41591-023-02793-8

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...