Житомирщина звітувала про стан справ у медичній галузі

03.04.2008
На засіданні колегії управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації було обговорено результати діяльності галузі за 2007 р. Як зазначили учасники зустрічі, порівняно з минулими роками в 2007 р. асигнування медичної галузі області збільшилося майже на 30%. У розрахунку на одного жителя області профінансовані видатки з бюджету становили 391,88 грн. Крім того, у лікувально-профілактичні заклади області надійшло обладнання на суму 2739,2 тис. грн. За окремими державними програмами отримано лікарські засоби та вироби медичного призначення на суму 11 126,8 тис. грн.

Серед проблем, що найбільше хвилюють обласне керівництво, – укомплектованість медичними кадрами. Показник укомплектованості по області становить: лікарями – 34,4 на 10 тис. населення (по Україні у 2006 р. – 42,2), середніми медичними працівниками – 104,4 (94,0).

З 2006 р. на Житомирщині діє перший в Україні вищий навчальний заклад ІІІ-ІV рівнів акредитації – Житомирський інститут медсестринства. У 2007 р. у цьому навчальному закладі для системи охорони здоров’я було підготовлено близько 600 спеціалістів за шістьма спеціальностями. В області функціонує 219 закладів сімейної медицини. У 2007 р. було відкрито 24 заклади та 75 дільниць: 15 закладів сімейної медицини – на базі лікарських амбулаторій, 3 – на базі ФАПів. У трьох дільничних лікарнях і трьох поліклініках ЦРЛ області було відкрито дільниці сімейного лікаря. Крім того, одну дільничну лікарню з дільницями сімейного лікаря реорганізовано в амбулаторію загальної практики сімейної медицини. На сьогодні на 10 тис. житомирян показник забезпеченості сімейними лікарями становить 3,26 (по Україні – 1,7), укомплектованість штатних посад сімейних лікарів – 81,75%. Відсоток населення, якому надається медична допомога на засадах сімейної медицини, становить по області 64,21%, (по Україні – 28,2 %).

За інформацією місцевих чиновників, у 2007 р. в області виконувалося 19 державних та національних програм, розроблено заходи на виконання Національного плану розвитку системи охорони здоров’я на період до 2010 р., затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2007р. № 815. Цікавим є досвід Житомирщини щодо роботи благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області». Членами організації є 194 786 жителів області (14,8% всього населення). У 2007 р. медичну допомогу за рахунок Лікарняної каси громадяни отримали в 105 447 випадках на суму 12 249 тис. грн. Середня вартість лікування становила 101,34 грн. У систему охорони здоров’я області зроблено значні громадські інвестиції, тому громада компетентна контролювати їх використання. Під патронатом Лікарняної каси перебуває майже 1000 дітей-сиріт, на лікування яких витрачено понад 18,5 тис. грн. За рахунок Лікарняної каси здійснюється лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни (проліковано 78 громадян на суму 13,7 тис. грн).

Заступнику міністра охорони здоров’я Зиновію Митнику, який брав участь у засіданні колегії, місцеві лікарі розповіли про свої проблеми. Більшість із них, звичайно, характерні для всієї України: кадрові та транспортні питання, незабезпеченість житлом лікарів тощо. Так, на Житомирщині 317 лікарів та 724 середніх медичних працівників потребують житла. В 2007 р. житло отримали лише 6 лікарів та 4 середніх медпрацівники. Що ж стосується забезпеченості автомобілями, то за нормативи 1229 у лікувальних закладах налічується 1015 автомобілів, тобто 82% від потреби. 729 автомобілів мають термін експлуатації понад 8 років, тобто оснащеність санітарним транспортом становить менше 50%. Відсоток оснащення санітарним транспортом сільських лікарських амбулаторій становить 65% (з 114 наявних автомобілів лише 13 випуску 2000-2005 рр., решта – початку 1990-х рр.).

За результатами проведеної інвентаризації медичного обладнання повністю ним забезпечено 77% сільських лікарських амбулаторій. Лише протягом 2006-2007 рр. за сприяння МОЗ України було отримано 78 комплектів медичного обладнання, яке й було розподілено між сільськими лікарськими амбулаторіями. Однак слід зазначити, що 10% наявного обладнання потребує заміни.

Плани на майбутнє у медиків Житомирщини досить значні: будівництво корпусу онкодиспансеру, оснащення сучасним обладнанням центру крові, оновлення рентген-апаратури, придбання ангіографа та ін.

За інформацією прес-служби МОЗ України

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

Комбінована терапія є результативною за лікування раку печінки – результати другої фази клінічних випробувань 06.05.2024 Терапія та сімейна медицина Комбінована терапія є результативною за лікування раку печінки – результати другої фази клінічних випробувань

Відповідно до результатів другої фази клінічного випробування, проведеного Південно-західним медичним центром Техаського університету, комбінація препаратів бавітуксимаб і пембролізумаб збільшила імунну відповідь у пацієнтів із гепатоцелюлярною карциномою (ГЦК). ГЦК є найпоширенішою формою раку печінки та четвертою за частотою причиною смерті, пов’язаною із раком, у всьому світі. Протягом багатьох років єдиним типом лікуванням пухлин такого типу, які не можна видалити хірургічним шляхом, був препарат під назвою сорафеніб. Він діє, уповільнюючи ріст кровоносних судин, що живлять пухлину. Незважаючи на те, що цей препарат для цільової терапії був схвалений Управлінням із контролю за продуктами й ліками США ще у 2007 році, він подовжує виживаність лише на кілька місяців і не має тієї ефективності, яка необхідна пацієнтам....

06.05.2024 Педіатрія Ендокринологія Нова методика аналізу дихання для моніторингу стану здоров'я пацієнтів

Дослідники використовують аналіз дихання, щоби контролювати стан здоров’я пацієнтів у реальному часі та перевіряти рівні певних ліків. Учені з Базельського університету та Університетської дитячої лікарні у Швейцарії розробили методику, яка дозволяє вимірювати параметри повітря, що видихають їхні маленькі пацієнти. Результати були опубліковані в журналі Frontiers in Endocrinology. Порівняння показало, що забір проб повітря був таким же надійним способом моніторингу, як і звичайний аналіз крові. Діти, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії у зв’язку із діабетичним кетоацидозом – ускладненням діабету, яке може бути небезпечним для життя, – були під наглядом під час лікування і стали учасниками досліджень....

03.05.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 6- 12 травня

...