Спочатку застуда, а потім запалення мозку. Що потрібно знати про енцефаліт?

22.02.2024

Запалення головного мозку попервах може бути схожим на звичайну застуду. Та цей стан може швидко прогресувати й призвести до втрати свідомості, коми та навіть смерті. Громадська спілка «Твій сімейний лікар» розповідає, як вчасно помітити енцефаліт та куди звертатись, щоб оминути його наслідки.

Що таке енцефаліт

Це запалення головного мозку. Найчастіше енцефаліт виникає, як ускладнення вірусної чи бактеріальної інфекції. Наприклад під час кору, паротиту, краснухи, сказу та грипу. Або ж, якщо людину вкусив кліщ, що є носієм кліщового енцефаліту. 

Як розвивається хвороба

Віруси та бактерії швидко розмножуються в тілі людини. Найчастіше вони атакують органи дихання, шкіру, очі, нирки тощо. Згодом збудники можуть пробратись до головного мозку й викликати запалення. Важливо помітити перші симптоми енцефаліту й вчасно розпочати лікування.

У маленьких дітей та немовлят енцефаліт проявляється нудотою і блювотою, плачем, відмовою від молока матері, судомами, випинанням тім’ячка тощо.

Якщо ви помітили ці прояви, негайно зверніться до сімейного лікаря чи лікарки, або ж до найближчої медичної установи. Вчасне лікування енцефаліту допоможе повністю одужати та уникнути ускладнень.

Як оминути енцефаліт

Найперше — захищатись від вірусів імунізацією. Щеплення проти кору, епідемічного паротиту, краснухи, вітряної віспи, грипу, поліомієліту, сказу і японського енцефаліту допоможуть уникнути розвитку хвороб, або ж полегшать перебіг та знизять ймовірність ускладнень, зокрема енцефаліту. Все про профілактичні щеплення можна прочитати у цьому дописі.

Незабаром весна і прогулянки на свіжому повітрі. Але варто бути обачними, бо тепло пробуджує не лише проліски, а й кліщів, які можуть мати вірус кліщового енцефаліту. Тож, після перебування на вулиці варто ретельно оглядайте одяг та тіло на наявність маленьких паразитів, щоб уникнути їхнього укусу Не забувайте оглядати й домашніх улюбленців. Вони також можуть принести кліщів додому. І тоді енцефаліт загрожує не лише вам, а й вашим тваринам. Детальніше про те, як вберегтися від кліщів читайте тут.

А також не забувайте проходити щорічні медичні огляди у сімейного лікаря чи лікарки. Якщо слідувати цьому правилу, то можна уникнути чимало хвороб. Ще більше корисних матеріалів громадської спілки «Твій сімейний лікар» у фейсбуці, інстаграмі, ютубі та вайбері.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози 29.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози

Дослідники з Університету Нотр-Дам (м. Саут-Бенд, штат Індіана) виявили, що додавання кетогенної добавки – компонента кетогенної дієти з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів – до терапії раку в лабораторних умовах було дуже ефективним для лікування раку простати. Нещодавно опубліковане в журналі Cancer Research дослідження під керівництвом Сінь Лу, доцента кафедри біологічних наук, вирішило проблему, з якою боролися онкологи: рак передміхурової залози стійкий до блокади імунних контрольних точок (ICB). ICB блокує певні білки від зв’язування з іншими та прокладає шлях для власних Т-клітин організму, які знищують новоутворення....

26.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 29 квітня- 5 травня

...

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....