Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

17.04.2024

Стаття у форматі PDF

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями.

Шизофренія – це хронічний психічний розлад, що уражає 1% населення і характеризується позитивними, негативними, когнітивними симптомами та розладами настрою. Антипсихотики ефективні в лікуванні позитивних симптомів, але корекція негативних, когнітивних й афективних проявів, як правило, є складним завданням. Зокрема, депресія є частою ознакою шизофренії, має руйнівний вплив на функціонування та якість життя пацієнтів і підвищує ризик госпіталізації і самогубства.

Перший постер Gedeon Richter на конгресі EPA 2024 представив докази того, що карипразин є ефективним у лікуванні пацієнтів із пізньою стадією шизофренії (тривалість хвороби – понад 15 років). Препарат полегшив усі симптоми шизофренії, особливо негативні, когнітивні та тривогу/депресію, які є більш поширеними на цій фазі розладу.

На відміну від першого, другий постер був зосереджений на ранній стадії шизофренії (тривалість захворювання – до 5 років) і впливі карипразину на запобігання рецидиву. Відповідно до результатів, порівняно з плацебо карипразин знизив відносний ризик рецидиву на 81%, що означало запобігання одному додатковому рецидиву в кожного четвертого пацієнта, який отримував карипразин. Отже, лікування карипразином на початку розладу, здається, має виражений позитивний ефект щодо запобігання рецидивам.

У третьому постері порівнювали думки пацієнтів і лікарів щодо динаміки переважаючих негативних симптомів шизофренії під час однорічного обсерваційного дослідження. Пацієнти відзначали більш суттєве зменшення асоціальності й алогії, тоді як лікарі виявили, що найбільше покращилися апатія та ангедонія. Втім, обидві групи повідомили про значне поліпшення загалом. Важливо, що більшість пацієнтів отримували терапію карипразином у вигляді монотерапії або в комбінованих схемах.

Четвертий постер Gedeon Richter надав інформацію про потенціал карипразину при подвійному розладі, коли основне психічне захворювання, наприклад шизофренія, супроводжується розладом вживання психоактивних речовин. Ця коморбідність є серйозним викликом для психіатрів. Автори провели систематичний огляд літератури, включаючи доповіді конгресів, постерні повідомлення та звіти про випадки. Отримані дані свідчать про те, що карипразин є потенційним кандидатом для лікування подвійного розладу, оскільки він покращує симптоми обох станів. Пацієнти відзначали зменшення тривоги та психотичних симптомів, покращення настрою, а також зниження потягу до психоактивних речовин і їх вживання.

Окрім постерів, компанія Gedeon Richter організувала дві наукові сесії. Одна з них зосередилася на темі «Нові варіанти лікування подвійної шизофренії». На сесії обговорювалися часткові агоністи та антагоністи рецепторів D3 як перспективні варіанти лікування для цієї групи пацієнтів.

Інший мінісимпозіум мав назву «Шизофренія та лікування супутніх психічних захворювань». Ця сесія дала вичерпний огляд клінічних дилем, пов’язаних з одночасним виникненням шизофренії та інших психічних розладів (афективні та тривожні розлади, вживання психоактивних речовин), й оптимальних варіантів лікування для зазначеної популяції пацієнтів на основі фармакології антипсихотичних препаратів.

Експерти Gedeon Richter також представили новий трансдіагностичний інструмент для кількісної оцінки та візуалізації тяжкості симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями.

У рамках конференції професійній аудиторії також було представлено ­CANDID BOOK від Gedeon Richter, яка містить вичерпний огляд найважливіших проблем, із якими можуть стикатись опікуни хворих на шизофренію в реальному житті, і корисні поради для вирішення цих проблем.

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози 29.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози

Дослідники з Університету Нотр-Дам (м. Саут-Бенд, штат Індіана) виявили, що додавання кетогенної добавки – компонента кетогенної дієти з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів – до терапії раку в лабораторних умовах було дуже ефективним для лікування раку простати. Нещодавно опубліковане в журналі Cancer Research дослідження під керівництвом Сінь Лу, доцента кафедри біологічних наук, вирішило проблему, з якою боролися онкологи: рак передміхурової залози стійкий до блокади імунних контрольних точок (ICB). ICB блокує певні білки від зв’язування з іншими та прокладає шлях для власних Т-клітин організму, які знищують новоутворення....

26.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 29 квітня- 5 травня

...

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....