Особливості перебігу аутоімунних поліендокринних синдромів у дитячому та підлітковому віці

27.03.2015
  тематический номер: ПЕДИАТРИЯ, АКУШЕРСТВО, ГИНЕКОЛОГИЯ

О.В. БольшоваАутоімунні поліендокринні синдроми (АПС) – група захворювань, які об’єднані між собою спільними патогенетичними механізмами і проявляються множинною ендокринною недостатністю.
Вивчення поліендокринних синдромів розпочав учений Шмідт, який у 1924 році вперше описав поєднання хвороби Аддісона і гіпотиреозу. Зараз цей синдром, названий за іменем першовідкривача, відомий як аутоімунний полігландулярний синдром другого типу і досить часто відзначається у дорослих пацієнтів. У 1929 році опубліковано перше повідомлення про комбінацію гіпопаратиреозу і шкірно-слизового кандидозу, а в 1946 році Уїтакер зі співавторами описали класичну тріаду: гіпопаратиреоз, шкірно-слизовий кандидоз і первинна недостатність надниркових залоз – класичний «портрет» аутоімунного полігландулярного синдрому першого типу. У 1964 році Карпентер доповнив уже відомий синдром Шмідта цукровим діабетом 1 типу. Також відкрито ген AIRE і вивчено його роль у розвитку АПС 1 типу [1]. Neufeld зі співт. (1980) запропонували класифікацію АПС (таблця).

Аутоімунний полігландулярний синдром 1 типу
Детальніше розглянемо АПС 1 типу (АПС-1), який частіше відзначають у дитячому і підлітковому віці. У літературі знаходимо такі назви синдрому: APECED – autoimmune polyendocrinopathy, candidosis, ectodermal dystrophy, MEDAS – multiple endocrine deficiency autoimmune candidiasis, синдром Уайтакера, кандидополіендокринний синдром.
АПС-1 – це захворювання, що виникає рідко, дещо вищу його частоту фіксують у Фінляндії (1:25 000), в популяції іранських євреїв (1:9000) і в мешканців Сардинії (1:12 500). АПС-1 характеризується поліорганним ураженням, спричиненим аутоімунними механізмами [2]. При АПС-1 вражаються переважно ендокринні органи, розвивається гіпопаратиреоз, недостатність надниркових та статевих залоз, цукровий діабет, гіпотиреоз. Неендокринні прояви захворювання – аутоімунний гепатит, вітиліго, перніціозна анемія, екзокринна недостатність підшлункової залози, алопеція. Перший прояв АПС-1 – зазвичай шкірно-слизовий кандидоз – найімовірніше пов’язаний з дисфункцією Т-клітин. Тип успадкування АПС-1 аутосомно-рецесивний, викликаний мутацією в гені за назвою AIRE. Ген складається з 14 екзонів, розташований на довгому плечі 21 хромосоми (21q22.3) і кодує білок. Функція цього білка на сьогодні не відома, але зважаючи на структуру, його можна віднести до групи регуляторів транскрипції. Ген AIRE експресований переважно в тимусі, макрофагах і дендритних клітинах. Нині відомо понад 50 мутацій гена AIRE [1, 2]. Хоча переважна більшість мутацій успадковується рецесивним шляхом, є докази домінантного успадкування деяких мутацій (наприклад G228W) [3]. Генотип AIRE – не єдина детермінанта фенотипу хворих з АПС-1. Виявлено, що детермінантою фенотипу пацієнтів (комбінації можливих компонентів синдрому) виступає також HLA класу II [4].
Діагноз АПС-1 зазвичай встановлюється при наявності двох із зазначених компонентів: гіпопаратиреоз, недостатність надниркових залоз, шкірно-слизовий кандидоз. Доступність генетичних методів дослідження дозволяє іноземним авторам порушувати питання про доцільність перегляду підходу до встановлення діагнозу. Так, наявність одного компонента синдрому і типової мутації уже може служити підставою для діагнозу і, як наслідок, лікар може бути готовим до появи у пацієнта нових компонентів синдрому в динаміці спостереження і таким чином уникнути тяжких ускладнень в майбутньому [5].
У пацієнтів з АПС-1 виявлено антитіла до більшості залучених у патологічний процес органів. Наявність антитіл загалом свідчить про те, що кандидополіендокринний синдром є аутоімунним захворюванням, а білок «аутоімунний регулятор», найімовірніше, відіграє важливу роль у формуванні імунної відповіді. У пацієнтів з АПС-1 виявляють органоспецифічні антитіла до надниркових залоз, щитовидної залози, бета-клітин підшлункової залози, яєчників, парієтальних клітин шлунка, меланоцитів шкіри. Вивчення органоспецифічних антитіл при АПС-1 стало підтвердженням як «моделі передбачення», так і розуміння патогенезу аутоімунної ендокринопатії. Зараз проводиться дуже багато досліджень у напрямку вивчення механізмів, за допомогою яких змінений ген AIRE викликає аберантну імунну відповідь. Експресія AIRE спостерігається в епітеліальних клітинах тимусу, функцією яких є «навчання» Т-клітин і які елімінують самореактивні Т-клітини. Цим можна пояснити, чому пацієнти з АПС-1 мають унікальний спектр аутоантитіл і високу пенетрантність генів, відповідальних за виникнення певних ендокринопатій [6].
Найбільшу популяцію пацієнтів з АПС-1 досліджено J. Perheentupa у Фінляндії [7]. Оскільки частота різних компонентів синдрому збільшується з віком, саме це поздовжнє дослідження дозволяє оцінити їх поширеність серед пацієнтів, яких спостерігали протягом багатьох років. Для порівняння наведемо частоту цих складових у 10 пацієнтів, які проходили обстеження і лікування в дитячому відділенні Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України.
Відповідно до даних J. Perheentupa (2006), у всіх пацієнтів з АПС-1 відзначали хронічний шкірно-слизовий кандидоз, майже у всіх (86%) – ХННЗ і гіпогонадизм (у 72%). Алопеція зафіксована у 40% обстежених. За даними нашої клініки, у всіх хворих діагностовано гіпопаратиреоз, у 50% – ХННЗ і ознаки мальабсорбції і у 30% – гіпогонадизм, аутоімунний тиреоїдит, алопецію і хронічний шкірно-слизовий кандидоз.
На відміну від АПС 2 і 3 типу, маніфестація АПС-1 відбувається в дитячому віці. Ознаки АПС з’являються поступово, інколи між проявом окремих компонентів проходять роки і десятки років. Послідовності виникнення компонентів синдрому не існує. У наших пацієнтів першим захворюванням зазвичай був гіпопаратиреоз, який відзначали у всіх хворих. У двох пацієнтів розвитку гіпопаратиреозу передував хронічний кандидоз. Час прояву першого компонента синдрому коливався від 6 місяців до 8 років. Найбільша кількість компонентів синдрому зафіксована в одного пацієнта 17 років. У віці 1 року у нього діагностовано хронічний кандидоз, 5 років – гіпопаратиреоз, у 10 років приєдналася недостатність надниркових залоз, хронічний гепатит, у 17 років діагностовано гіпогонадизм.
У більшості наших пацієнтів було не більше трьох компонентів синдрому. Сімейний анамнез у всіх випадках був не обтяжений.
В аналізі пацієнтів фінської популяції з АПС-1 J. Perheentupa [7] наголошує на різноманітності його клінічної картини і перебігу. Причини такої різноманітності не відомі. Фенотип захворювання різний навіть у сиблінгів з однаковою мутацією.

Компоненти АПС-1
Розглянемо компоненти синдрому, що виникають найчастіше: гіпопаратиреоз, кандидоз, недостатність надниркових залоз.
При АПС-1 гіпопаратиреоз відзначається найчастіше. Причини його виникнення при цій патології не відомі і немає доказів його аутоімунного походження [8]. Основною патогенетичною ланкою гіпопаратиреозу є гіпокальціємія, при якій домінують ураження нейром’язової функції. Прояви з боку периферичної нервової системи (оніміння, парестезія, фасцикуляція й тетанія) виникають через підвищення збудливості. Симптоми Хвостека, Труссо, Вейса, Шлезингера свідчать про латентну тетанію. На відміну від інших видів гіпопаратиреозу, при АПС-1 навіть при досить низькому вмісту кальцію в сироватці крові (1,3-1,6 ммоль/л) ці ознаки можуть бути відсутні, що ускладнює діагностику.
Для виявлення гіпопаратиреозу ми досліджуємо рівень паратиреоїдного гормону, кальцію і фосфору в сироватці крові та у сечі. Низький або такий, що не визначається, рівень паратиреоїдного гормону, низький рівень загального та іонізованого кальцію, високий рівень фосфору виявляють у всіх пацієнтів з гіпопаратиреозом. Зазвичай ці показники є достатніми критеріями для встановлення діагнозу [9].
При гіпопаратиреозі різні ураження нервової системи фіксують у 12-15% хворих. Основними клінічними проявами гіпопаратиреозу є наявність судом. Найтяжчий прояв захворювання – тетанічні судоми – у наших пацієнтів виникали досить рідко. Судоми провокувало фізичне навантаження, нервове перевантаження, ін’єкції. Під час обстеження виявляли характерні зміни з боку центральної нервової системи – підвищення сухожильних рефлексів, зміни енцефалографічної картини.
Найбільш характерним для гіпопаратиреоїдної тетанії, особливо при епілептичному синдромі, є наявність на енцефалограмі симетричної тета-активності до появи пік-хвилі, яка активізується гіпервентиляцією. При енцефалопатії можуть з’явитися міжпівкульова асиметрія і вогнищеві ураження.
Зниження функції паращитовидних залоз зумовлює порушення розвитку твердих тканин зубів: гіпоплазію, порушення формування коренів молочних і постійних зубів, затримку їх прорізування. Поширеність карієсу у хворих на гіпопаратиреоз сягає 100%.
Найбільш частим ускладненням гіпопаратиреозу є центральна або підкапсулярна катаракта. Характерною є двостороння катаракта, ступінь якої коливається від поодиноких точковидних помутнінь до дифузного затемнення кришталика. Інколи гіпокальціємічна катаракта є першим проявом захворювання дитини на гіпопаратиреоз. Виявлення помутніння кришталика у дитини має насторожити спеціаліста стосовно можливого гіпопаратиреозу.
Першим компонентом АПС-1 часто є кандидоз шкіри і слизових оболонок. Вираженість кандидозу коливається від легкого з ураженням одного або кількох нігтів до масивного процесу з ураженням слизової оболонки рота, стравоходу, шлунка, кишечнику. Грибкове ураження шкіри, нігтів, слизових оболонок у більшості випадків має хронічний перебіг і рецидивує при відміні протигрибкової терапії.
ХННЗ зазвичай маніфестує як третій компонент синдрому, після виникнення кандидозу і гіпопаратиреозу. Основними скаргами пацієнтів є слабкість, гіпотензія, потемніння шкіри.

Діагностика
Надзвичайно важливими є рання діагностика АПС-1 і постійний нагляд за пацієнтом. Для своєчасного встановлення діагнозу клініцисту найважливіше знати різноманітність проявів цього тяжкого захворювання. Наявність двох із класичних компонентів синдрому допомагає встановити діагноз, але навіть у разі присутності лише одного із компонентів можливість подальшого розвитку синдрому повинна розглядатися педіатрами, неврологами, дерматологами, ендокринологами – залежно від первинної маніфестації. Одна з ознак АПС-1 – хронічний кандидоз слизової оболонки рота, що з’являється після першого місяця життя [7]. Це також стосується гіпопаратиреозу або недостатності надниркових залоз, навіть якщо у дітей вони розвиваються ізольовано. Діагностування одного із цих захворювань має спрямувати діагностичний пошук на виявлення інших компонентів АПС-1, візуалізацію очних, шкірних проявів.
Для виявлення кожного із компонентів синдрому використовують стандартні діагностичні методики [1, 7]. Особливе значення має діагностика недостатності надниркових залоз, оскільки розвиток гострого адреналового кризу може призвести до смерті хворого. З метою встановлення діагнозу визначають рівень адренокортикотропного гормону, кортизолу сироватки крові.
Гонадотропну функцію оцінюють за допомогою вивчення базального і стимульованого рівня лютеїнізуючого, фолікулостимулюючого гормонів.

Лікування
Стратегія лікування численних ендокринних і неендокринних дисфункцій при АПС-1 базується на терапії окремих компонентів синдрому. Хоча є поодинокі публікації про можливу корисність використання імуносупресивної терапії у пацієнтів, ці дані не підтверджують можливість її широкого використання [2].
Серед складових синдрому, які вимагають терапії, насамперед слід виділити шкірно-слизовий кандидоз, гіпопаратиреоз і недостатність надниркових залоз. При кандидозі використовують пероральні протигрибкові препарати (кетоконазол, флюконазол). Перевагу слід надавати флюконазолу, який не впливає на функцію надниркових залоз і меншою мірою впливає на функцію печінки. При гіпопаратиреозі використовують препарати вітаміну D, які є активними метаболітами і здатні нормалізувати рівень кальцію навіть у разі відсутності паратгормону. Через супутній синдром мальабсорбції дози препаратів вітаміну D і карбонату кальцію зазвичай високі і підбираються індивідуально під контролем показників кальцієво-фосфорного обміну.
Замісна терапія ХННЗ при АПС-1 аналогічна такій при інших видах недостатності надниркових залоз і включає призначення як глюко-, так і мінералокортикоїдів.
Підсумовуючи, слід зауважити, що АПС-1, хоча і доволі рідко відзначається у дітей, зазвичай має тяжкий перебіг і призводить до інвалідизації хворих. Враховуючи різноманітність клінічних проявів АПС-1 у дітей, в комплекс обстеження пацієнтів повинні входити численні гормональні, біохімічні, клінічні дослідження, огляд невролога, окуліста, стоматолога. Обізнаність вузьких спеціалістів з можливістю розвитку цього синдрому у дітей та з первинною маніфестацією сприятиме ранній діагностиці і своєчасній корекції виявлених компонентів патології.

Список літератури знаходиться в редакції.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

26.04.2024 Психіатрія Лікування пацієнтів із негативними симптомами шизофренії: персоніфіковані підходи

Негативні симптоми (порушення мотивації, соціальна замкнутість, порушення емоційної сфери тощо) є основною особливістю шизофренії – ​хронічного психічного розладу, поширеність якого у світі становить близько 1%. Зазначені симптоми суттєво погіршують якість життя та знижують працездатність таких пацієнтів. Вкрай важливим є своєчасне діагностування шизофренії та її ефективне лікування, основні аспекти якого висвітлила у своїй доповіді завідувачка відділу пограничної психіатрії ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», д.мед.н., професорка Наталія Олександрівна Марута....

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...