Сучасному лікарю і провізору — сучасні знання про хвороби і ліки

27.03.2015

Напередодні науково-практичної конференції «Терапія-2004»

Колись, за радянських часів, у телеглядачів була популярною програма «Очевидне -неймовірне». З повним правом можна сказати, що сьогоднішня ситуація є такою, коли медик і провізор — дві основні фігури, які покликані надавати допомогу хворому, — роз’єднані один від одного на велику відстань. Це факт, і він підпадає під визначення «очевидне». А «неймовірне», тому що це неприродно і не відповідає вимогам часу.Нерідко можна спостерігати таку картину: перехожий на вулиці, побачивши вивіску «Аптека», поквапливо заходить туди і просить: «Дайте мені щось від головного болю». Цю ситуацію можна зрозуміти, адже більшість наших сучасників живе в прискореному ритмі і не має часу, щоб завітати на прийом до лікаря. До того ж, всюдисуща реклама настирливо пропагує ліки від багатьох хвороб, і розгублена в морі цієї рекламної інформації людина кидається до провізора за допомогою. Певно ж, він підкаже, які, на його думку, найбільш ефективні ліки, але при цьому не буде кваліфіковано з’ясовувати показання та можливі протипоказання щодо їх прийому. Зрозуміло, це в компетенції лікаря.

Саме над таким явищем у суспільстві, відсутністю належного взаємозв’язку між практичним лікарем та провізором, замислився фахівець, що мислить широко і неординарно, бо помічає «очевидне — неймовірне» у нашому повсякденному житті, завідувач кафедри внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, доктор медичних наук, професор Юрій Михайлович Мостовий, який запропонував провести науково-практичну конференцію «Терапія-2004: досягнення та перспективи». Ідею Ю. М. Мостового підтримали МОЗ та АМН України. Ця конференція відбудеться 24-25 березня 2004 року в м. Вінниці. Вона пройде під девізом «Сучасному лікарю і провізору — сучасні знання про хвороби і ліки».

Програмою цього форуму передбачено проведення широкого кола заходів: лекції, сателітні симпозіуми, інформаційні повідомлення, які орієнтовані на лікарів та провізорів. На конференції виступатимуть провідні вчені України, Росії, Польщі, Німеччини.

Власне кажучи, це перший проект у державі, у якому інформація одночасно й деференційовано буде надаватися як лікарям, так і провізорам — ключовим фігурам медикаментозного лікування хворих.

До дня відкриття конференції планується вихід у світ довідника-посібника «Сучасні класифікації та стандарти лікування розповсюджених захворювань внутрішніх органів» (6-те доповненене та перероблене видання), що став одним з найбільш популярних медичних видань країни.

У лекційних програмах, сателітних симпозіумах передбачається висвітлення таких актуальних на сьогодні тем:

  • артеріальна гіпертензія;
  • ішемічна хвороба серця, коронарний синдром, атеросклероз;
  • некоронарогенні захворювання серця;
  • недостатність кровообігу;
  • пневмонія, хронічні обструктивні захворювання органів дихання, алергози;
  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • захворювання шлунка, підшлункової залози, печінки, жовчного міхура;
  • захворювання нирок;
  • захворювання суглобів, остеопороз;
  • захворювання крові;
  • цукровий діабет, захворювання щитовидної залози;
  • психосоматичні розлади в клініці внутрішніх хвороб.

У нагоді учасникам конференції стануть й інформаційно-навчальні повідомлення від представників компаній — виробників ліків, що орієнтовані на лікарів загальної практики та провізорів. Планується висвітлення таких питань:

  • антибактеріальні препарати;
  • антиастматичні, антигістамінні препарати;
  • антигіпертензивні, антиаритмічні, ліпідостабілізуючі засоби, тромболітики;
  • нестероїдні протизапальні засоби, аналгетики;
  • препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • вітаміни, фітотерапія, гомеопатія;
  • лікувальна косметика.

Нестандартний і цікавий характер майбутньої конференції проявиться в тому, що короткі повідомлення об’єднаються в тематичні блоки, кращі з них будуть відзначені аудиторією та журі оргкомітету за такими номінаціями:

  • оригінальні форми подання інформації;
  • високий професіоналізм і лекторська майстерність;
  • краще корпоративне побажання в співпраці з лікарями та провізорами.

Як зазвичай, для учасників конференції організатори пропонують широку культурну програму.

«Медична газета «Здоров’я України» виступає генеральним інформаційним спонсором конференції, матеріали якої будуть висвітлюватися на шпальтах видання.

За додатковою інформацією звертатися за тел.:
(0432) 523-286 — кабінет професора Юрія Михайловича Мостового;
(0432) 432-540 — кабінет доцента Галини Іванівни Томашкевич;
(0432) 461-126 — лабораторія кафедри;
(0432) 463-667 — Галина Іванівна Томашкевич (у вечірній час);
(0432) 523-286 — телефон/факс (цілодобово) для прийому реєстраційних карт учасника конференції.

Е-mail: vindoctor@inbox.ru

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

02.05.2024 Ендокринологія Призначення та ефективність вітаміну D при ендокринних захворюваннях: автоімунна патологія щитоподібної залози (хвороба Грейвса і Хашимото), цукровий діабет та ожиріння

Нещодавні дослідження показали, що прогноз за різних поширених захворювань, ендокринних, автоімунних розладів і навіть прогресування раку пов’язані з концентрацією вітаміну D у плазмі. Завдяки експресії гена 1α-гідроксилази (CYP27B1) клітини імунної системи (В-, Т- та антигенпрезентувальні клітини) здатні продукувати активний метаболіт кальциферол – речовину з імуномодулювальними властивостями. Рецептори до вітаміну D (vitamin D receptor, VDR) експресують на поверхні імунних клітин. Доведено зв’язок між поліморфізмом генів VDR або CYP27B1 і патогенезом автоімунних ендокринних захворювань. Метою огляду є вивчення впливу вітаміну D, наслідків його дефіциту та корисної ролі добавок із ним при деяких ендокринних розладах, які часто спостерігають у клінічній практиці. ...

02.05.2024 Терапія та сімейна медицина Ендокринологія Сучасний стан проблеми COVID‑19 у світі і в Україні

Збудник COVID‑19, SARS-CoV‑2, з яким людство вперше стикнулося у 2019 р., поширився по всьому світу, заразивши мільйони людей. Сьогодні, через тягар війни та економічної нестабільності, тема COVID‑19 не сприймається так гостро, як ще кілька років тому, хоча насправді вона не втратила своєї актуальності. Саме сучасному стану проблеми COVID‑19 у світі та в Україні була присвячена доповідь директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка НАМН України», академіка Національної академії медичних наук України, члена-кореспондента НАН України, віце-президента НАМН України, президента Асоціації ендокринологів України, професора Миколи Дмитровича Тронька під час першого у 2024 р. засідання науково-освітнього проєкту «Школа ендокринолога», яке відбулося 20-24 лютого. ...

02.05.2024 Ендокринологія Метформін: оновлення щодо механізмів дії та розширення потенціалу застосування

Протягом останніх 60 років метформін є найпоширенішим цукрознижувальним засобом і рекомендований як препарат першої лінії для осіб з уперше виявленим цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Сьогодні понад 200 млн осіб із ЦД 2 типу в усьому світі щодня застосовують метформін як монотерапію або в комбінації. Препарат усе частіше використовують для лікування гестаційного ЦД та в пацієнтів із синдромом полікістозних яєчників. ...

02.05.2024 Ендокринологія До 80-річчя академіка НАМН України Миколи Дмитровича Тронька

Двадцять восьмого лютого 2024 року виповнилося 80 років від дня народження директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» (далі – ​Інститут), віцепрезидента НАМН України, академіка НАМН України, члена-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки та техніки, лауреата Державної премії України, доктора медичних наук, професора Миколи Дмитровича Тронька....