Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання захисту медичних працівників»

12.06.2018

На запитання читачів відповідає юрист громадської організації «Всеукраїнське об’єднання захисту медичних працівників» (ГО «ВОЗМП») Лілія Секелик.

? Чи зобов’язаний лікар надавати первинну медичну допомогу (ПМД) безпосередньо за місцем проживання пацієнта?

Відповідно до ст. 35-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я ПМД може надаватися в амбулаторних умовах або за місцем проживання (перебування) пацієнта в порядку, що визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. 

Згідно з Порядком надання первинної медичної допомоги, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 19.03.2018 р. № 504 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.03.2018 р. за № 348/31800, ПМД надається під час особистого прийому пацієнта за місцем надання ПМД. 

Лікар, який надає ПМД, може прийняти рішення про надання окремих послуг ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта або з використанням засобів телекомунікації відповідно до режиму роботи надавача ПМД. 

Рішення про надання ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта не може прийматися лише на підставі віддаленості його місця проживання (перебування) від місця надання ПМД та (або) відсутності в пацієнта коштів на проїзд до місця надання ПМД.

Зазначений наказ МОЗ України набирає чинності з 1 липня 2018 року.

? Що означає формулювання «окремі послуги паліативної допомоги» згідно зі ст. 4 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19 жовтня 2017 р. № 2168-VIII? 
    
Згідно з пунктом 12 Додатку 1 до Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого наказом МОЗ України від 19.03.2018 р. № 504 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 р. за № 348/31800, передбачено надання окремих послуг паліативної допомоги пацієнтам усіх вікових категорій, що включає: 

  •  регулярну оцінку стану тяжкохворого пацієнта та його потреб;
  •  оцінку ступеня болю та лікування больового синдрому;
  •  призначення наркотичних засобів та психотропних речовин відповідно до законодавства, включаючи оформлення рецептів для лікування больового синдрому;
  •  призначення лікування для подолання супутніх симптомів (закрепи, нудота, задуха тощо);
  •  консультування та навчання осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом;
  •  координацію із забезпечення медичних, психологічних потреб пацієнта тощо.

? Чи може приватний заклад охорони здоров’я та фізичні особи – підприємці (ФОП), які провадять господарську діяльність з медичної практики, укладати договори з Національною службою здоров’я України?

Статтею 8 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19 жовтня 2017 р. № 2168-VIII передбачено, що надавачі медичних послуг, у т. ч. приватні клініки та ФОП, матимуть можливість укладати договори про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України. Істотними умовами договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій є:

  •  перелік та обсяг надання пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій;
  •  умови, порядок та строки оплати тарифу;
  •  фактична адреса надання медичних послуг;
  •  права та обов’язки сторін;
  •  строк дії договору;
  •  звітність надавачів медичних послуг;
  •  відповідальність сторін.

На підставі виконання умов цього договору оплата здійснюватиметься Національною службою здоров’я України за рахунок Державного бюджету.

Впровадження договірних відносин між надавачами медичних послуг та Національною службою здійснюватиметься поетапно: 

  •  з 01.07.2018 р. запроваджується реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для ПМД;
  •  протягом 2018-2019 рр. програма медичних гарантій поступово буде запроваджена для інших видів медичної допомоги;
  •  з 01.01.2020 р. реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій здійснюватиметьcя для всіх видів медичної допомоги.

Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 10 (431), травень 2018 р.

 

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...